全城家長注意】戴帽男跟蹤8歲女返屋企 畀200蚊利誘回家

HKITMan
|
據悉,女童在西環香港潮商學校讀小二,最近為學校考試日,大部份學生在11時半放學。女童昨午放學回家途中,發現一名20多歲的男子一直尾隨,更與她一同進入大廈及搭𨋢。女童返回寓所約10分鐘,之後外出買食物,豈料該可疑男子仍在附近逗留,更走向女童並表示:「我畀200蚊你,你跟我返屋企好唔好?」女童聞訊後立即跑回家中,並將事件告知父親,父親聞言覺得事態嚴重,於是報警。

大家提高警覺。。

hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20181206/58997208

JD930    發表於 18-12-7 10:12
mandy952
|
HKITMan 發表於 18-12-7 05:19
據悉,女童在西環香港潮商學校讀小二,最近為學校考試日,大部份學生在11時半放學。女童昨午放學回家途中, ...

omg
pumpumpurin
|
據悉,女童在西環香港潮商學校讀小二,最近為學校考試日,大部份學生在11時半放學。女童昨午放學回家途中, ...

報警啱,有事可以拉埋個老豆疏忽照顧兒童。
tansyneko    發表於 18-12-7 21:07
moonmoonbabies
|
小二自己放学?太細個吧!
老笠點算?
kit_mama
|
唔係麻,個爸爸都有問題啦,小二自己出去買野食?!!
LOVEJELLY
|
kit_mama 發表於 18-12-7 06:28

小二自己放學,個家庭有問題啦!
florapang0426
|
小二點可以比佢自己放學同落街
baby'sbreath
|
做家長真係不能懶 有事點算呀
Sumyeema1
|
kit_mama 發表於 18-12-7 06:28

個老豆係屋企,唔去接放學,個女要自己落街買野食。

唔怪得被壞人睇中。
ValerieBaBa
|
個老豆離哂譜
洋蔥頭媽咪
|
而家有啲家長成日又話初小就比個小朋友自己返放學以為好醒,真係出事就知後悔啦!
facialchung    發表於 18-12-7 15:56
JD930    發表於 18-12-7 10:13
davywm    發表於 18-12-7 10:05
tsung
|

JD930    發表於 18-12-7 10:14
JD930    發表於 18-12-7 10:14
HKITMan
|
洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-7 07:49
而家有啲家長成日又話初小就比個小朋友自己返放學以為好醒,真係出事就知後悔啦! ...

近年真係見到好多係咁
可能近5年d小朋友叻左

chocolatebean
|
回覆 HKITMan 的帖子

個女仔醒
losttoa
|
佢跟佢返屋企沿路一定有cctv,要搵條賤人出來不是冇可能
milktealai
|
如果老豆冇嘢做都唔湊女,咁就順手拉埋個老豆啦
洋蔥頭媽咪
|
HKITMan 發表於 18-12-7 08:15
近年真係見到好多係咁
可能近5年d小朋友叻左

完全唔覺叫個细路自己返放學咁就係叻喎,要做冇话做唔倒,我地年代小一都自己返學,照顧细佬妹,父母要放手冇话唔得架,不過時代唔同,壞人/引誘都比以前多,應唔應該家長要自己衡量下。
小源
|
呢條友正畜牲
zitzai
|
moonmoonbabies 發表於 18-12-7 06:24
小二自己放学?太細個吧!
老笠點算?

係囉! 我仔都係小二,學校唔准自己走,要小三先可以自行放學
Mrs.Luckycat
|

好彩個細路女夠醒目!總算有驚無險。