懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

苦惱中,因為本身私家醫生只有T21...唔知Nifty Pro係咪未普遍呢?

男爵府

polkadotbb 發表於 18-12-7 09:58
苦惱中,因為本身私家醫生只有T21...唔知Nifty Pro係咪未普遍呢?

T21 又分咩教授版
我都睇到暈
有無check list可以一次過比較

大宅

肥虎虎 發表於 18-12-7 09:59
T21 又分咩教授版
我都睇到暈

我私家醫生話T21普通板已經夠。

網上都好多比較圖,不過想知道係咪都係T21多人揀d

別墅

polkadotbb 發表於 18-12-7 09:58

基本上做nifty 或t21唔一定要跟自己果位醫生
有 d 產檢中心都係得nifty無t21, 所以好難比較既

別墅

肥虎虎 發表於 18-12-7 09:59
T21 又分咩教授版
我都睇到暈

喺第二個post 揾到下圖,但無教授版
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22118518
(教授版比普通版再加3mb 以上的微缺失)

禁止訪問

回覆樓主:

民房

我自己揀咗T21
同埋T21而家嗰個佢可以加$有埋過媽媽基因裏便會唔會有機會為轉左學習支援自閉症等等

同埋我自己係孖胎一定要做T21
Nifty pro 其實平好多最平2800就有交易
我做咗呢一個差不多$8000

複式洋房

我都係做咗T21,但其實點解睇個表nifty驗得多啲嘢但會平啲?

男爵府

karychankc 發表於 18-12-7 23:18
我自己揀咗T21
同埋T21而家嗰個佢可以加$有埋過媽媽基因裏便會唔會有機會為轉左學習支援自閉症等等

可否介紹去邊間做,thanks

大宅

karychankc 發表於 18-12-7 23:18
我自己揀咗T21

我都揀好T21喇,不過未聽過可以加錢驗媽媽基因,係咪就係教授版呀?

大宅

Kiwipumpkin 發表於 18-12-8 00:03
我都係做咗T21,但其實點解睇個表nifty驗得多啲嘢但會平啲?

我估係研發中心嘅關係啦。
T21係中大
nifty係中國

伯爵府

回覆樓主:

我見好多人做nifty

大宅

但今年BK好多熱門既topic, 都係nifty pro, 卓X, $2XXX
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21998706&extra=page%3D2

別墅

polkadotbb 發表於 18-12-8 11:28
我估係研發中心嘅關係啦。
T21係中大
nifty係中國

t21唔係中大做的,係一間叫xcelom既公司(母公司都係大陸)
http://www.berrygenomics.com/news/xiang-gang-zhong-wen-da-xue-lian-shou-bei-rui-he-kang-xcelom-zai-xiang-gang-cheng-li/
我们荣幸地宣布雅士能基因科技有限公司(Xcelom)将通过其设于香港科学园的实验室提供无创性产前检查服务。雅士能基因科技有限公司的无创性产前检查服务,是沿自于香港中文大学的创新科研技术,结合北京贝瑞和康生物技术有限公司(以下简称“贝瑞和康”) 的丰富企业资源,并历经多番优化而成。

別墅

同埋nifty 都可以加錢驗媽媽既脆性x 染色體(自閉基因), 而且唔止驗fsx一樣野咁少,我反而唔係好明白點解t21會攞呢樣野出黎做selling point

民房

肥虎虎 發表於 18-12-8 11:03
可否介紹去邊間做,thanks

我去完嗰間覺得麻麻地
你可以上Facebook打safe 21 express
佢佢嘅專頁inbox佢
佢哋有啲合作開嘅診所或者醫院會畀晒全部電話你
同埋你對個檢查有啲咩疑問
可以問埋佢佢會回答你

大宅

Kiwipumpkin 發表於 18-12-8 00:03

我早兩日產檢問過醫生,醫生話T21同nifty個分別在於睇果條基因出現問題嘅準確度,T21會在細啲嘅有問題位置已發現問題,nifty就要係大啲嘅有問題位置先發現問題!所以check唐氏的話T21準啲!所以T21會貴啲~

別墅

rubyjack 發表於 18-12-10 11:11
我早兩日產檢問過醫生,醫生話T21同nifty個分別在於睇果條基因出現問題嘅準確度,T21會在細啲嘅有問題位置 ...

唐氏係check 21號染色體三倍體,唔會話太小既region check唔到就影響準確性,想問一下是哪一位醫生有如此高見呢,有無論文可以support一下
是我所知nifty而家連最細既3mb digeorge syndrome 都check 到,check 21號染色體三倍體反而會有問題?
其實平貴主要就是雙方出報告時間有差別而已

大宅

tiredfatmama 發表於 18-12-10 11:21

唐氏係check 21號染色體三倍體,唔會話太小既region ...

可能我形容得唔好,醫生嘅意思係話T21 3mb就check到,nifty要差唔多5mb先check到!

別墅

rubyjack 發表於 18-12-10 11:36
可能我形容得唔好,醫生嘅意思係話T21 3mb就check到,nifty要差唔多5mb先check到!
...

明白,純粹討論一下而已
不過nifty而家upgrade佐,可能醫生仲未有最新資料吧

首頁

尾頁

跳至