想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

大齡, 備孕半年, check 過同老公既身體狀況都無問題.想問問大家做排卵監測除左C家婦科E生, 有無其他地方可以check 到?
因為check一次診金+超聲波都過千, 好貴

大宅

用排卵棒,好似clearblue笑哈哈、紅D綠D嗰啲都得嫁。我都無去診所check排卵,咁樣會好大壓力同影响工作。

別墅

回覆 cherry@sum 的帖子

我有用到呀, 就係跟住排卵捧都唔中, 上個月就去check 下卵泡正唔正常, check 左又無問題size 無問題有增長但都係唔中, 剩係買排卵捧都買到窮

大宅

回覆 deffy919 的帖子

咁你試下買紅D喇,抵好多。同埋一完左M就好開始測,驚早排miss左。

別墅

deffy919 發表於 18-12-7 10:57

我有用到呀, 就係跟住排卵捧都唔中, 上個月就去check 下卵泡正唔正常, check 左又 ...

用紅d啦,平好多

水晶宮

更係用紅D,
淘寶有,
紅D +綠D ,兩個月裝先3十幾蚊,
唔好用CB, 太貴,

別墅

多謝大家意見,我買左紅D喇, 真係平好多。備孕半年買左CB過千

大宅

deffy919 發表於 18-12-7 10:42
大齡, 備孕半年, check 過同老公既身體狀況都無問題.想問問大家做排卵監測除左C家婦科E生, 有無其他地方可 ...

我備孕2年,未有消息,量體溫排卵試紙全部用晒,輸卵管都照埋,我都係懷疑會唔會無撞正過排卵日,所以我今個月都去左監察卵泡呀,有開排卵藥同破卵針,照左2次,total 3000幾4000內,平時見一次醫生都係1000包照。

男爵府

nanababyhope 發表於 18-12-13 09:44
我備孕2年,未有消息,量體溫排卵試紙全部用晒,輸卵管都照埋,我都係懷疑會唔會無撞正過排卵日,所以我今 ...

請問邊個醫生呀?係未可以只監察卵泡就得?我唔想食排卵藥同打針呀
通常邊日去架?每個cycle睇幾多次?

大宅

charlottesze 發表於 18-12-13 10:07
請問邊個醫生呀?係未可以只監察卵泡就得?我唔想食排卵藥同打針呀
通常邊日去架?每個cycle睇幾多次?
...

我揾陳億x醫生呀。
應該可以掛?佢諗住幫我谷多粒卵等我排多粒,機會大d先俾藥我。
我day3去照睇左d基礎卵泡點先,之後佢俾藥我食5日,day12返去再照睇下有幾粒同幾大,之後day14打破卵針,因為打左可以準確d知幾時排,之後就無照啦。
如果你完全唔用針藥可能要去多幾次。

男爵府

nanababyhope 發表於 18-12-13 11:43
我揾陳億x醫生呀。
應該可以掛?佢諗住幫我谷多粒卵等我排多粒,機會大d先俾藥我。
我day3去照睇左d基礎卵 ...

因為我之前試過睇另一個醫生 開左排卵藥 食完令到子宮內膜變薄左 反而難受孕 所以唔敢再食排卵藥 只想監察排卵就算

大宅

charlottesze 發表於 18-12-13 12:46
因為我之前試過睇另一個醫生 開左排卵藥 食完令到子宮內膜變薄左 反而難受孕 所以唔敢再食排卵藥 只想監察 ...

我上網睇好似c字頭果隻會薄,我食l字頭

男爵府

nanababyhope 發表於 18-12-13 23:57
我上網睇好似c字頭果隻會薄,我食l字頭

醫生俾我食之前無講過哩個問題
食左返去照先講 仲

大宅

charlottesze 發表於 18-12-14 10:10
醫生俾我食之前無講過哩個問題
食左返去照先講 仲

我沉日去瑪麗覆診,睇我輸卵管報告,佢俾定左排卵藥我iui食,佢話iui係食c字頭果隻,佢俾左c字頭我呀。我問佢會唔會內膜變薄,佢話因人而異,所以要keep住照超聲波,我諗住到時食d對內膜有用嘅食物,希望有用。

男爵府

nanababyhope 發表於 18-12-15 11:25
我沉日去瑪麗覆診,睇我輸卵管報告,佢俾定左排卵藥我iui食,佢話iui係食c字頭果隻,佢俾左c字頭我呀。我 ...

記住check住 如果太薄會好可惜

大宅

charlottesze 發表於 18-12-15 16:50
記住check住 如果太薄會好可惜

會呀,佢應該會幫我照

大宅

deffy919 發表於 18-12-7 10:57

我有用到呀, 就係跟住排卵捧都唔中, 上個月就去check 下卵泡正唔正常, check 左又 ...

如果你冇工作,或者工作容易請假 建議你去深圳醫院,超聲波一次80元+20掛號

首頁

尾頁

跳至