自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

各位搞清楚 呢啲唔係普通維他命呀 係有中藥既野
其實真係好夾體質 唔係話平就好 唔係話乜都冇就好 唔係話多中藥材就好
食落肚架 記住 要夾身體
好似個人本身燥底 再飲啲勁補既會點?燥上加燥囉

飲左幾年 都同過唔小jm分享我飲緊既係咩品牌
出面街真係有好多牌子
有d有中藥 有d溝左豬 有d就乜都冇

因為我係中性體質 一般無藥材既都飲得
非吹水 香港係街買到既都飲過

因為唔試係唔會知佢咩味又或者岩唔岩自己既
但如果你唔係中性就唔好係街亂買亂試
可以睇下中醫了解自己係咩體質先再揀

我揀自己飲緊嗰間 除左貪佢有門市 係因為佢有好多款
可以夾岩身體去飲 補唔到都只係哂左啲錢 但
補錯左係會搞壞身子架

飲涼茶都要揀岩功效飲啦下嘛
好唔明幾十蚊一包點解反而會隨便買呢?
又唔係真係咁平姐

如果你連自己缺乜都唔知既
我真心勸你去買維他命食買下奶飲就算 唔好哂錢
但如果你有幾千萬未開頭既就唔阻你 即管去亂試飽佢

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

thx

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝分享

琥珀宮

rainbowchuuu3    發表於 18-12-7 17:51

伯爵府

直頭係啦,又唔知佢哋嗰啲係乜雞,如果日日飲打針雞嘅雞精咁大規模生產,啲雞嘅質素,反正我不相信
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

禁止發言

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

rainbowchuuu3    發表於 18-12-7 17:51

子爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-7 11:29
各位搞清楚 呢啲唔係普通維他命呀 係有中藥既野
其實真係好夾體質 唔係話平就好 唔係話乜都冇就好 唔係話 ...

無計,香港要方便。

但要補身功夫唔慳得,一定係自己燉湯好。
或者飲現成湯包都好過。

子爵府

回覆樓主:

同意,補身藥品唔可以亂食,唔係個個受得,以前睇中醫,佢完全唔讚成食現成中藥,佢話裏面嘅成份唔係人人啱,佢叫唔好嘥錢買,不偏食定時食飯仲好

珍珠宮

王國教室勳章

係呀,我朋友話買來補身,我話唔係個個適合飲雞。佢話雞就係有益㗎啦。
我話燥同有心火就唔好飲,結果佢飲完長期失眠,最後去睇中醫,話佢勁燥心火勁,訓唔到

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我到而家都搞唔清滴雞精係咩嚟,聽個名已好抗拒。

公爵府

牛年勳章

唔係怪獸 發表於 18-12-7 13:37
直頭係啦,又唔知佢哋嗰啲係乜雞,如果日日飲打針雞嘅雞精咁大規模生產,啲雞嘅質素,反正我不相信: ...

老老實實我就有飲下既 不過都唔係長期囉
突別攰或
想飲下湯又冇時間煲先會飲
除左大肚期間 係咁嘔 就有飲多d

食乜都好 太多都會over
飲太多水都會中毒 適可宜止

公爵府

牛年勳章

jnc. 發表於 18-12-7 13:46
白X士雞精?? 乜好多人會買來自己飲? 我以為送禮 / 探病咋

傻豬兩樣野黎架 ‍綠色樽嗰d勁難飲

滴雞精其實係雞湯咁既物體黎

你可以當係冇油同0卡路里既雞湯囉

公爵府

牛年勳章

hnh_mami 發表於 18-12-7 13:54
無計,香港要方便。

但要補身功夫唔慳得,一定係自己燉湯好。

所以我真係試左多種 又見到啲朋友係唔係都係man0嗰啲貪平試
仲要反效果先想同大家分享下

岩呀 有時間就一定一定自己燉 唔懶得

就算要方便買現成野 都要揀岩自己既

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

認同。
我坐月都無飲,知自己好燥底平日更加唔需要飲。
好地地又話飲黎強身健體、想生bb 又話飲黎助孕、生完又話飲、做完手術又話飲⋯⋯總之講到好似萬能咁樣
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

公爵府

畀面勳章

我都唔明點解咁多人飲

公爵府

牛年勳章

Pooh529 發表於 18-12-7 13:58
同意,補身藥品唔可以亂食,唔係個個受得,以前睇中醫,佢完全唔讚成食現成中藥,佢話裏面嘅成份唔係人人啱 ...

係囉 一係就做好research 睇下中醫

知道自己身子岩d乜

然後先去揀d好d既牌子試都未遲

無奈香港人又忙又想行健康路線

結果亂咁黎 嘥哂d錢

公爵府

牛年勳章

Ashleycorina 發表於 18-12-7 14:01
係呀,我朋友話買來補身,我話唔係個個適合飲雞。佢話雞就係有益㗎啦。
我話燥同有心火就唔好飲,結果佢飲 ...

你朋友有心火其實可以試下有石斛或者花旗參既滴雞精 兩種都可以下火

但最好都係睇下中醫知道自己係虛火定實火先

同埋你朋友係咪夜晚飲?我一開始就係亂咁黎 夜晚都有飲
點知原來人地係會提神 要起身空肚飲先岩

公爵府

牛年勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-12-7 14:12
我到而家都搞唔清滴雞精係咩嚟,聽個名已好抗拒。

滴雞精其實係雞湯咁既物體黎

你可以當係冇油同0卡路里既雞湯囉

我一開始都做左好耐research so far 揀岩左 係有d work 既

同埋我以前呢日日都要飲咖啡

有左bb嗰時真係勁痛苦 冇得飲

就係嗰時用呢啲野提下神 頂住先

公爵府

牛年勳章

newspaperhang 發表於 18-12-7 15:54
認同。
我坐月都無飲,知自己好燥底平日更加唔需要飲。
好地地又話飲黎強身健體、想生bb 又話飲黎 ...

無錯 講到萬能咁真係嚇死人

早排精油又係比人捧到上天咁
我大肚期間 係咁嘔 就有飲多d

岩左 係有d work 既

但如果本身根本好地地就唔需要搞咁多野

我有飲開 都唔會同人講到萬能咁

所以真係忍唔住開個post講下

如果有朋友送比你 你記住睇清楚係咩雞

因為市面好多品牌用隻叫老母雞既雞整

呢種雞會燥上加燥架 我怕你會爆炸

首頁

尾頁