論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

做左5個月,表現ok,今朝話佢聖誕想返屋企一個禮拜,話好掛住個仔,同埋佢媽入左icu。
想問,我地聖誕都唔係香港,俾佢返都無問題,但可以點樣保證佢會再返黎?最怕佢一走了之,佢話會買來回機票。

大宅

姐姐總喜歡聖誕回鄉

別墅

Qeenietang 發表於 18-12-7 13:31
姐姐總喜歡聖誕回鄉

最怕佢一去不返

wcpcelia    發表於 18-12-10 15:33

別墅

Zamb2014 發表於 18-12-7 12:34
做左5個月,表現ok,今朝話佢聖誕想返屋企一個禮拜,話好掛住個仔,同埋佢媽入左icu。
想問,我地聖誕都唔 ...

agent say 一般都係兩年先一次過休14日,回來之前又檢多次身,避免她大肚or 有病回來

大宅

唔出糧, 唔比機票錢, 叫佢寫定封信寫明放假日期係邊段時間, 到時唔返嚟就當佢自己辭職.
另外, 問佢攞張RETURN TICKET睇吓幾時返嚟. 佢走咗唔返嚟都唔出奇, 但係你可以嚇吓佢話如果唔返會追返佢一個月代通知金, 同埋報入境處BLACK LIST佢, 咁佢以後就唔可以再入香港工作.

子爵府

睇到話入ICU, 我笑出嚟,好似好衰,但真係好難相信

掛住個仔就唔奇

咁捨得聖誕返去,機票好貴喎!

保證佢返冇可能,有可能係借咗財仔一走了之,或者返到去,唔捨得屋企人,又hea 慣,到時又想唔返,佢自己都保證唔到自己

男爵府

回覆樓主:

佢需要賺錢就會番黎。
果度 christmas 等於我地新年, 想番去都正常既。
我就唔會跟佢promise 啲咩! 只會掉底句"如果你過左一星期唔番來... 我最多等你7日。7日講左... 我會開始請新工人。
叫佢簽份野... 過左幾多號唔回來... 就當自動 resign, 僱主有權追討1個月代通知金! 跟住你可以開始找新工人。

水晶宮

聖誕機票 要一個月人工呀, 菲傭捨得自掏腰包買機票?

我真係唔多信囉.

子爵府

要姐姐show來回機票比你

珊瑚宮

民族性。借錢都要回鄉開派对

亞妈在. Ic U。係試探僱主有無同情心送机票加送慰问金三幾千

wcpcelia    發表於 18-12-10 15:34
玩具萬歲!

大宅

我agent會幫我做幾樣野 (1) 帶工人去打避孕針, 費用僱主負責; (2) 整封信比工人帶住出入境, 話佢係得僱主同意下回鄉度假; (3) 整份承諾書比工人簽, 話佢唔返就當自己辭職, 報比入境處取消visa.
工人自己去申請oversesas employment certificate.
我會check 佢回程機票.
講真,要走佬平日屋企人出曬街都可以走, 無謂擔心佢放假唔返黎.

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

珊瑚宮

避孕針都要来经第3定5日先打得
玩具萬歲!

別墅

細姐姐 發表於 18-12-7 20:49
睇到話入ICU, 我笑出嚟,好似好衰,但真係好難相信

掛住個仔就唔奇

問題已解決,佢媽媽過左身,佢唔返去了

男爵府

回覆樓主:

過左身反而唔返?
定係因要自己比機票錢,所以而家就唔返

別墅

Love_JVs 發表於 18-12-11 18:13
過左身反而唔返?
定係因要自己比機票錢,所以而家就唔返

之前佢都係話自己買機票返去見媽媽最後一面。

大宅

好媽媽勳章

chbch 發表於 18-12-8 16:56
我agent會幫我做幾樣野 (1) 帶工人去打避孕針, 費用僱主負責; (2) 整封信比工人帶住出入境, 話佢係得僱主同 ...

可否俾封信參考下,謝謝!!

別墅

時隔一個月,我都遇到工人同我講老豆入咗icu

大宅

2008pigpig 發表於 19-1-16 18:40
可否俾封信參考下,謝謝!!

The Immigration Department

The Government of the HKSAR

Hong Kong

Dear Sirs/Madam,

Re: Vacation - DD to DD MONTH YYYY

Ms. < helper full name > - HKID: XX123456(A)

Please be informed that Ms. < helper full name > isunder my employment as a domestic helper of contract no. Z123456.

She istaking < ??
> days vacations to goback to Philippines and will resume her duties with my family on DD Month YYYY.

If Ms. < helper full name > does not return to HongKong to work for the employer < employer full name > on or before DD Month YYYY, theemployer has the right to terminate the contract without any notice or paymentin lieu.

Yours faithfully,

< signature >

< employer full name >

Employer

< signature >

< helper full name >

Helper

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

首頁

尾頁

跳至