時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Conybrownbb 發表於 18-12-8 17:04
佢呢啲咪真正坐享漁人之利,一個分裂同混亂嘅歐洲更有利佢繼續"領導"世界
...

喺其他地區制造混亂然後拿著數係美國國策,有美國學者仲懶好聽噉幫佢整個 term 叫做"離岸平衡手"(off shore balancing)

咁做有好多好處。美國地理上遠離歐亞大陸,搞亂其它地區d火唔會燒到自己身上,如美國生存嘅北美洲冇其他強國,美國可以安枕無憂咁玩呢個 off shore balancing。搞亂其他地方一來可以防止其他地區強國崛起,二來地區混亂可以用各種方法(包括直接軍事介入或者利用顏色革命退返唔聽美國話的政府,扶掖傀儡政權,攞到大量商業或者政治利益),三來混亂地區裏面嘅所謂盟友就更加要依賴美國,美國就可以更牢牢掌握呢啲所謂盟友,可以售賣更多軍火。四來,逢親美國自己有經濟金融危機,就會係世界唔同地方挑起混亂衝突,資金就自然會留香最安全嘅地方,即係美國。美國而家冇能力搞好自己,但有能力搞衰你。

子爵府

rose-mag 發表於 18-12-9 09:00
政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

咦!仲乜入咗時政既?有爭拗????

子爵府

moto1357 發表於 18-12-9 10:04
咦!仲乜入咗時政既?有爭拗????

我都估到,我好多時留言都會搬入時政,呢個POST擺到明和平討論,反而講7個護照有爭拗都唔會搬入時政,好明顯自由廣場係黃民地帶

子爵府

moto1357 發表於 18-12-9 10:09
我都估到,我好多時留言都會搬入時政,呢個POST擺到明和平討論,反而講7個護照有爭拗都唔會搬入時政,好明 ...

我呢D良民,每次都自覺地係時政開POST講政治嘢,但某些人屢次犯險,連警告牌都無,然後自由廣場上JM就大大聲說某班人只懂在時政自HIGH ,我想講我係被迫係時政出沒,因自由廣場是黃民天下,我屢次遭受打壓,無法在自由廣場上暢所欲言

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ning.. 發表於 18-12-9 01:05
美國信得過 豬乸都會上樹

仲要美國話幫香港人爭取人權,無話會俾人權香港人囉!咪自作多情啦!

成日有班漢奸幫美佬喺香港散播誤導,以人權公義作愰子,呃到唔小人。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 18-12-9 01:52
香港傻人何其多

係,哩兩日成日遇到,short ga

象牙宮

54heima 發表於 18-12-9 03:56
1945年,戰後元氣大傷的英國向自以為的鐵杆兄弟美國求援望得無息貸款,美國開出了個極高息借款,并遊說英國放棄世界各地殖民地統治,及後印度緬甸馬來西亞等殖民地國家紛紛脫英獨立,日不落帝國瓦解。1986年,解決日本威脅。2018,中國⋯⋯美國在意的從來不是什麼意識形態人權自由,要的就是霸權,不可以有國家l威脅到他遊戲規則制定者的地位 ...

美國國策從來冇改變過,歷史不斷重演,竟然~冇人睇到同學習到教訓? 仲要不斷挑撥離間,起內部爭鬥

象牙宮

greenpea 發表於 18-12-9 08:31
呢個世界上真的好多天真既愚民

又有唔小賣國嘅煽動挑撥,佢哋目標就係哩啲天真的大眾

琥珀宮

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-12-9 11:58
係,哩兩日成日遇到,short ga

好似尋晚又去過黎,呢種無限 loop 手法真係好鬼熟口面

象牙宮

littlesister 發表於 18-12-9 12:04
好似尋晚又去過黎,呢種無限 loop 手法真係好鬼熟口面

但我完全冇印象同啲short ga會員交過手,除非~同啲分身交過手

琥珀宮

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-12-9 12:15
但我完全冇印象同啲short ga會員交過手,除非~同啲分身交過手

呢個應該冇,但手法好鬼熟,應該又係阿邊個邊個唔敢出真身

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-12-9 12:04
又有唔小賣國嘅煽動挑撥,佢哋目標就係哩啲天真的大眾

果啲賣國的,為了一己私利,顛覆國家,真的短視無腦

好彩,依家好多人開始醒了

象牙宮

littlesister 發表於 18-12-9 12:21
呢個應該冇,但手法好鬼熟,應該又係阿邊個邊個唔敢出真身

咪就係囉,覺得自己講嘅嘢冇問題,係啱嘅,點解要用分身?

象牙宮

greenpea 發表於 18-12-9 12:27
果啲賣國的,為了一己私利,顛覆國家,真的短視無腦

好彩,依家好多人開始醒了

大家活喺同一個年代,睇住美佬點樣用佢嘅黑手去干預別國,打擊別國,強橫無道,好彩有部份人開始醒覺

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-12-9 13:11
大家活喺同一個年代,睇住美佬點樣用佢嘅黑手去干預別國,打擊別國,強橫無道,好彩有部份人開 ...

我們都要努力回po,用事實警醒更多人

象牙宮

greenpea 發表於 18-12-9 16:56
我們都要努力回po,用事實警醒更多人

真係要加油

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-12-9 13:11
大家活喺同一個年代,睇住美佬點樣用佢嘅黑手去干預別國,打擊別國,強橫無道,好彩有部份人開 ...

如果無左中國俄羅斯,世界形勢會完全由美國主導,真係成個黑暗帝國。

世界大國權力互相制衡好重要
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

伯爵府

emilylam 發表於 18-12-9 01:40
香港的確好多傻仔 民主做口號以為自己係英雄

可以上時代

象牙宮

rayhong9 發表於 18-12-9 18:01
如果無左中國俄羅斯,世界形勢會完全由美國主導,真係成個黑暗帝國。

世界大國權力互相制衡好重要

冇錯,西歐國家,表面上各自獨立,但其實,美佬已插黑手,稍一不聽話,睇下麥克龍,只係提議歐洲自組軍隊,都未實行,就有黃背心運動,更何況加拿大,哩啲根本係美佬嘅鷹犬。

首頁

尾頁

跳至