調查發現 : 6成半基層學童壓力爆燈

Ahky1033
|
一項調查發現,在逾800名受訪基層小學生中,6成半人有中至高水平的壓力指數,推算每7名學童,就有1個壓力「爆燈」;其中家庭經濟狀況或是基層學童的壓力來源之一。

聖雅各福群會今年10月向17間小學以問卷訪問807名小三至小六基層學童,及791名家長,了解基層學童處理壓力情況。結果發現,以10分滿分的自評壓力指數中,6成半學童表示有4分或以上的中至高水平壓力,14%人更自評為最高的10分,推算每7名基層學童就有1人壓力「爆燈」,但只有25%學童不開心時願向家長傾訴。

調查發現,家庭經濟狀況可能是基層學童的壓力來源之一,40%受訪學童過去1個月曾擔心家庭經濟情況,23%人曾因此感不安或哭泣。另有3成半受訪家長稱,每周只會給子女25元或以下的零用錢,即每日僅3至5元;29%家長從不給子女零用錢,近半家長稱因「擔心孩子過早有消費習慣」或「無此需要」,亦有14%家長因財政緊張未能給予零用錢。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2224921/%E5%AE%B6%E5%BA%AD%E7%B6%93%E6%BF%9F%E6%88%96%E6%88%90%E4%BE%86%E6%BA%90%206%E6%88%90%E5%8D%8A%E5%9F%BA%E5%B1%A4%E5%AD%B8%E7%AB%A5%20%E5%A3%93%E5%8A%9B%E7%88%86%E7%87%88

10月訪問 , 11月就推出 , 效率奇高

blackypurin
|
D零用錢係for買零食定咩?我唔想阿女太多零食(已有茶點帶返學),所以我逢三,五先每次俾$5佢攞返學玩吓買零食。一星期先得$10係咪好慘
超級特務
|
Ahky1033 發表於 18-12-7 13:06
一項調查發現,在逾800名受訪基層小學生中,6成半人有中至高水平的壓力指數,推算每7名學童,就有1個壓力「 ...

小學生我冇俾零用錢
我小朋友冇壓力

唔係怪獸
|
依家D學童,基唔基層都壓力爆燈啦
APIGMA    發表於 18-12-8 10:57
wcandtt
|
又係嚟d
DoReMi媽媽
|
又係哩啲有前設嘅調查訪問
0q.cathy
|
我都無比,現在既小學無得買野食,放學我又接,吾駛用錢架喎
馬爾太
|
一項調查發現,9成香港人有壓力。
irisyau4127
|
耐唔耐就出尼啲新聞
目的就係叫政府磅水

老豆養仔 仔養仔
諗極唔明 仔都要政府養 生黎做乜
唔通真係零成本投資
所以我都明點解隔離登會話窮人就咪生仔
因為生完又要呻無錢養
真係好L煩同低能

利申 香港係有安全網
blackberry
|
基層乜費都唔駛俾,乜都有津貼,上網,去樂園都唔駛錢,我地冇津貼,仔中學都冇零用係咪早早跳左?
yuyueng
|
久唔久就黎呢D咩基層學童瞓劏房無空間做功課;無錢補習同海外遊學⋯⋯窮唔係問題,但覺得社會欠佢地既人,睇怕世世代代都要繼續窮落去。
Cokegirl
|
小朋友壓力黎自讀書無時間玩,關基唔基層乜事?!

啲人又想抽納稅人水
TinyTomato
|
如果話非基層學童壓力更大,我都信架。
tester5
|
一項調查發現,在逾800名受訪基層小學生中,6成半人有中至高水平的壓力指數,推算每7名學童,就有1個壓力「 ...

可唔可搵機構,做下中產既壓力指數?!
我唸唔會比基層小。。。
Stella.b
|
何謂基層?
基層慘?點慘?乜都有補貼,去玩都免費
夾心階層仲慘,全部真金百銀比出去又唔係有錢

little_monkey
|
TinyTomato 發表於 18-12-7 18:07
如果話非基層學童壓力更大,我都信架。

同意
Mrs.Luckycat
|

我細個都好窮,小學時我都沒有零用錢。但我完全無壓力。
LongTimeAgo
|
唔係怪獸 發表於 18-12-7 13:21
依家D學童,基唔基層都壓力爆燈啦

無錯,唔明點解要highlight 基層?
係想突顯無零用錢會增加學童壓力?
hohoho36
|
我仔無零用,佢無壓力。不如政府每學童每日派10蚊零用囉!short short 地既!
circle212
|
係唔係基層都有壓力啦!次次做完呢d調查都叫政府俾錢