懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

RL1717 發表於 18-12-7 21:16
我由12週開始食抗宮縮藥同帶托都有宮縮! 可能我keep 住係屋企做公司野! 直至27週後真係唔做野之後就好少 ...

我近排多左宮縮早午晚兩三次,硬左一舊
有早晚食抗宮縮藥,不過我都覺得唔夠訓都有影響,尋晚訓得唔好,今日就縮多左
我而家23w咋,19w開始訓床生涯,希望bb可以足月出世啦

別墅

RL1717 發表於 18-12-7 21:17
我真係完全無出過街除左覆診!

我都係啊
開始搵到野做就係織下衫仔比bb

別墅

yy516 發表於 18-12-7 21:21
我近排多左宮縮早午晚兩三次,硬左一舊
有早晚食抗宮縮藥,不過我都覺得唔夠訓都有影響,尋晚訓 ...

記住飲多d水,唔夠水都有機會宮縮㗎,我後尾宮縮藥都有加大劑量㗎,由30加到60,你同醫生講睇下有冇需要加大

洋房

回覆樓主:

真係好開心你既BB平安到來,媽媽你好叻呀!

別墅

RL1717 發表於 18-12-7 21:29
記住飲多d水,唔夠水都有機會宮縮㗎,我後尾宮縮藥都有加大劑量㗎,由30加到60,你同醫生講睇下有冇需要加 ...

我已經早晚一粒係唔係已經大劑量啊

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你真係好叻叻亞媽媽,希望更多JM可以睇到你既帖子

大宅

請教下各位
打薄血針在肚皮上,是什麼幫助/有咩用意?

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章

完全明白你感受,兩年幾前宮縮到得返3.5cm當時6個月都要食安胎藥打安胎針保住小生命。得來不容易,好好珍惜愛錫大家

男爵府

辛苦mama同恭喜媽媽!
真係提心吊膽左足足10個月!

複式洋房

實在太感動 。呢段心路歷程一點也不容易。
媽媽努力付出之餘 寶寶也一樣。
作為媽媽,我真心感受到母愛的偉大。
請問你口中的孫醫生係咪孫碭鴻醫生呀?

大宅

回覆樓主:

睇到好緊張!恭喜晒

大宅

RL1717 發表於 18-12-7 18:18
BB而家3個月喇, 一直都想上黎分享下, 而家終於有D時間, 希望幫到各位打氣啦! 第一次懷孕, BB係19週6離開左 ...

你開呢個post真係好岩我,我15週,宮頸得1.7,廣華高級醫生話加托冇用,叫我有心理準備,但我見bb吾係冇心跳又活躍,我最後去左孫醫生間診所度加托,6号加,每晚塞兩粒小白球,希望保住個胎成功啦,睇到好多話宮頸短,未足月一岀血就好快岀黎真係好驚

大宅

RL1717 發表於 18-12-7 18:18
BB而家3個月喇, 一直都想上黎分享下, 而家終於有D時間, 希望幫到各位打氣啦! 第一次懷孕, BB係19週6離開左 ...

想問埋你喺邊度租輪椅

男爵府

祝福你地!健康快樂!

別墅

多多168 發表於 18-12-8 17:32
你開呢個post真係好岩我,我15週,宮頸得1.7,廣華高級醫生話加托冇用,叫我有心理準備,但我見bb吾係冇心 ...

最緊要訓床,唔好郁動咁多,多飲水,保持心情輕鬆,同bb傾多d,唔覺唔覺就好快足月㗎喇!你要加油呀!有咩上嚟交流多d啦!
另外輪椅我係紅十字會租㗎,比其他地方平好多,你可以上佢地網頁睇下邊個交收中心最近你

大宅

RL1717 發表於 18-12-8 22:07
最緊要訓床,唔好郁動咁多,多飲水,保持心情輕鬆,同bb傾多d,唔覺唔覺就好快足月㗎喇!你要加油呀!有咩 ...

哦係紅十字會我問下先,多謝你回答,我平訓辛苦有時都會打側訓,另外我想問係咪個個都要打薄血針,係咪好貴架

別墅

KwongYuki 發表於 18-12-8 01:01
請教下各位
打薄血針在肚皮上,是什麼幫助/有咩用意?

我個case係因為有凝血問題所以要打令d血流得好d比bb吸收得好d,我知另外有d做人工受孕嘅媽媽都有機會要打

別墅

多多168 發表於 18-12-8 22:12
哦係紅十字會我問下先,多謝你回答,我平訓辛苦有時都會打側訓,另外我想問係咪個個都要打薄血針,係咪好 ...

係呀,平訓側訓都冇問題,最緊要自己舒服。我打薄血針係因為bb比原定週數細咗,孫醫生話我有凝血問題,所以要打,其實唔駛咁擔心,唔係個個訓床都需要打嘅,醫生會幫你留意住㗎。至於貴唔貴,冇記錯好似係$170支,我連埋安胎針一共打咗70幾支,大部分都係老公同我打,打到肚皮都瘀曬

別墅

yy516 發表於 18-12-7 21:39
我已經早晚一粒係唔係已經大劑量啊

個盒上面應該有寫個劑量,我都係早晚一粒,如果你覺得食完都仲有宮縮你一定要同醫生講呀,佢會睇你情況決定需唔需要加藥

別墅

我要做媽媽 發表於 18-12-7 21:52
你真係好叻叻亞媽媽,希望更多JM可以睇到你既帖子

其實我都希望我嘅經歷可以比到宮頸短媽媽一d鼓勵!因為政府真係對宮頸短嘅媽媽支援好少,而且好多都要靠媽媽自己去搵方法搵私家醫生幫手!我之前都係係呢度睇到好多成功嘅例子,比到好大希望我

首頁
12345...6

尾頁

跳至