懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

yy516 發表於 19-2-18 13:10
政府唔洗錢
私家4-5千

Thanks(emoji)

別墅

RL1717 發表於 18-12-7 21:14
孫醫生真係好好!我覺得佢係真心想幫媽媽!如果唔係佢咁緊張嚇我,我諗我未必咁乖訓床唔出街唔番工!
...

你當時訓床係醫生建議你的嗎?

複式洋房

RL1717 發表於 18-12-7 18:18
BB而家3個月喇, 一直都想上黎分享下, 而家終於有D時間, 希望幫到各位打氣啦!
第一次懷孕, BB係19週6離開左 ...

請問咩情況下才要去check宮頸?如果無見紅,係咪就無需再特登去check嫁?

大宅

醫生真係好好,無左佢真係唔知點算,恭喜您呀!

別墅

CHANMIUSHA 發表於 19-3-3 01:02
你當時訓床係醫生建議你的嗎?

係醫生建議

別墅

Hahahagirl 發表於 19-3-3 11:29
請問咩情況下才要去check宮頸?如果無見紅,係咪就無需再特登去check嫁?
...

其實我都係講返第一次個case比醫生知,醫生就幫我check,其實宮頸短正常真係唔會知,如果你擔心可以叫醫生同你檢查下,買個安心

別墅

RL1717 發表於 19-3-3 13:25
係醫生建議

多謝回覆,希望我都可以足月生,我一路有留意住,但醫生話未去到要加托,我宜家32+5周,宮頸1.7-2cm長,醫生都冇叫我訓床,但我多數係屋企休息

別墅

CHANMIUSHA 發表於 19-3-3 14:37
多謝回覆,希望我都可以足月生,我一路有留意住,但醫生話未去到要加托,我宜家32+5周,宮頸1.7-2cm長,醫 ...

唔駛咁擔心啦,我27週時都係得返零點幾,醫生同我講頂到32週就好穩陣㗎喇,你唔好咁操勞,bb一定可以足月嘅!就快入直路喇,加油呀!

別墅

RL1717 發表於 19-3-3 18:59
唔駛咁擔心啦,我27週時都係得返零點幾,醫生同我講頂到32週就好穩陣㗎喇,你唔好咁操勞,bb一定可以足月 ...

別墅

RL1717 發表於 18-12-7 18:18
BB而家3個月喇, 一直都想上黎分享下, 而家終於有D時間, 希望幫到各位打氣啦!
第一次懷孕, BB係19週6離開左 ...

想問下你,當時訓床之後就冇再短落去?我我都有宮頸短嘅問題,半個月差唔多短咗1cm啦,我冇訓床,多數係屋企,但都短得好快,雖然宜家34周,但我希望可以37周後生,除咗每日塞藥,都冇嘢可以做啦,私家都話唔再度宮頸啦。

別墅

CHANMIUSHA 發表於 19-3-16 13:59
想問下你,當時訓床之後就冇再短落去?我我都有宮頸短嘅問題,半個月差唔多短咗1cm啦,我冇訓床,多數係屋 ...

有短呀,去到27週果時短到得返0.幾cm,果時都超唔開心,不過去到34週時醫生都話好安全,個托仲係好穩叫我唔駛擔心,可以頂到足月,所以都冇幫我再度喇,所以你都唔駛咁擔心,放鬆心情等落貨啦

別墅

睇到眼濕濕

大宅

回覆樓主

我上胎早產 又係突然出世 果時冇留意宮頸問題 Bb23週出世 到呢胎 我轉左醫生 因為我係國外 好難搵到人分享 暫時17週 醫生都睇得好緊 上週做完產檢宮頸有3.4cm 但我好擔心會突然變短 我想知有冇咩原因會突然變短?

同埋加托同縫宮頸邊樣好 你地好似都係加托多 但我個醫生話如果驗到我短過2cm就會即時同我縫宮頸 佢冇講過加托

仲有你地有冇食緊安胎藥同針英文藥名

男爵府

hwsn0611 發表於 19-3-20 13:02
我上胎早產 又係突然出世 果時冇留意宮頸問題 Bb23週出世 到呢胎 我轉左醫生 因為我係國外 好難搵到人分享 ...

暫時3.4 就唔好攪佢住
一路mon住
我醫生開頭都話同我做
但見升返佢都話唔好做
大家加油

別墅

我上胎早產 又係突然出世 果時冇留意宮頸問題 Bb23週出世 到呢胎 我轉左醫生 因為我係國外 好難搵到人分享 ...

我bb 上個月21週早產,我還在超級傷心中,可能以後也沒有勇氣懷孕了(emoji)如果一早睇孫醫生就唔會發生悲劇
P.S.39歲高齡IVF 媽媽

別墅

睇到好感動。你真係好叻呀。證明媽媽真係可以為左bb可以捱到好多阻礙。bb要健康成長

別墅

豬寶寶媽媽 發表於 19-3-20 22:02
我bb 上個月21週早產,我還在超級傷心中,可能以後也沒有勇氣懷孕了(emoji)如果一早睇孫醫生就唔會發生悲劇
...

我明白呀,真係好痛,多d同老公傾下,其實佢都會好傷心,大家一齊面對,互相鼓勵下,會對大家心情都好d,調好身子再重新出發,bb一定會返嚟㗎!

別墅

我都認同樓上講,3.4真係唔好做任何野住,其實放環托或者縫宮頸都會有佢嘅風險,最緊要每次產檢你都要keep住問醫生宮頸有冇變化,或者你試下check密d,我果時前期都係每兩星期產檢一次

大宅

RL1717 發表於 19-3-21 14:44
我都認同樓上講,3.4真係唔好做任何野住,其實放環托或者縫宮頸都會有佢嘅風險,最緊要每次產檢你都要keep ...

嗯 我依士3星期一次 醫生話如果突然低過2cm先縫 依家都係產檢睇實

別墅

RL1717 發表於 19-3-21 14:36
我明白呀,真係好痛,多d同老公傾下,其實佢都會好傷心,大家一齊面對,互相鼓勵下,會對大家心情都好d,調 ...

想問你隔了多久才有勇氣再出發?我可能永遠也沒有了(emoji)

首頁

尾頁

跳至