嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔9個月吾肯食粥仔,糊仔/麵包還肯食,現在有8隻牙仔,想整啲finger food佢食,請教各位有什麼可整?謝

回覆 FionIp 的帖子

Hello FionIp, 可以試下慢慢收乾糊仔/粥仔質地, 同埋嘗試唔同食物既配搭, 例如: 豆腐紫菜肉碎粥, 番茄碎牛肉烏冬, finger food方面, 可以將瓜菜, 水果, 嫩肉切成小塊, 俾佢自己拎住黎食, 有助訓練bb協調能力架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-10 18:05
回覆 FionIp 的帖子

Hello FionIp, 可以試下慢慢收乾糊仔/粥仔質地, 同埋嘗試唔同食物既配搭, 例如: 豆腐 ...

唉~其實我係一個吾識煮飯的人,煮嘢食對我來說……有點困難-_-#
仔好似吾喜歡用匙羹食,好抗拒~>_<~
FionIp 發表於 18-12-10 18:15
唉~其實我係一個吾識煮飯的人,煮嘢食對我來說……有點困難-_-#
仔好似吾喜歡用匙羹食,好抗拒~>_ ...

Bb 1歲左右對匙羹既使用會逐漸純熟, 媽媽可以鼓勵bb用匙羮, 食飯個陣比佢觀察同模仿你用匙羹, 另外都可以多d準備finger food, 引導佢開始自行進食, 菜式唔需要花巧, 將食材煮軟煮熟就可以比佢拎住黎食架啦!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-11 17:42
Bb 1歲左右對匙羹既使用會逐漸純熟, 媽媽可以鼓勵bb用匙羮, 食飯個陣比佢觀察同模仿你用匙羹, 另外都可以 ...

謝謝妳
FionIp 發表於 18-12-12 12:05
謝謝妳

唔好客氣,自細同BB培養多食蔬菜、多飲水習慣,BB腸胃都會好D架,媽媽加油

首頁

尾頁

跳至