懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為政府產檢太垃圾,所以我都係出面診所做產檢,睇到好多絲打政府產檢 等就等個幾鐘,但見醫生就兩分鐘,我覺得好浪費時間

大宅

吾可以 你既乜野資料都無 人地點知你會有d咩狀況

大宅

可唔可以只喺政府做最重要嗰幾次產檢,例如OSCAR 糖水 結構呢啲?然後keep住私人診所嘅其他產檢報告,到時交份copy畀政府?依家有醫健通,應該公私資料可以互通?
我試緊第三胎,如幸運有咗會喺政府生,但非常唔想去政府產檢,一來要照顧兩個冇咁多時間,二來我有個由細睇到大嘅婦產科醫生,可惜近年半退休唔再接生,到時會keep住揾佢產檢,已經好足夠,再去政府產檢度肚圍聽心跳實在多餘。

大宅

cc222 發表於 18-12-8 02:19
因為政府產檢太垃圾,所以我都係出面診所做產檢,睇到好多絲打政府產檢 等就等個幾鐘,但見醫生就兩分鐘, ...

我之前聽QE助産士講座話可以,但一定要去頭2次(抽血,見醫生)俾咗記錄卡你先,之後可以自行去私家診所産檢(以上俾姑娘講的)但你最好問問你想去生的嗰間政府醫院

複式洋房

cc222 發表於 18-12-8 02:19
因為政府產檢太垃圾,所以我都係出面診所做產檢,睇到好多絲打政府產檢 等就等個幾鐘,但見醫生就兩分鐘, ...

我30幾週先去政府排期,無話唔得喔,醫生會說甘遲來架,但都沒話無比生,我依家廣華生!屋企係青衣,跨區

大宅

麻辣媽咪 發表於 18-12-8 08:33
可唔可以只喺政府做最重要嗰幾次產檢,例如OSCAR 糖水 結構呢啲?然後keep住私人診所嘅其他產檢報告,到時 ...

我都好想唔去,但依度啲Jm 好多都話要去。

我上次去政府連肚圍都無度,只係聽左5秒心聽就話走得,私家報告又唔睇,真係去嚟都浪費時間。

複式洋房

Charmchai 發表於 18-12-9 20:34
我都好想唔去,但依度啲Jm 好多都話要去。

我上次去政府連肚圍都無度,只係聽左5秒心聽就話走得,私家 ...

政府oscar又話無位,結構又話無位,我唔會再去政府產檢,浪費時間,咩都話無位!我唔覺得政府鼓勵市民生育,所以排全球生育率尾四!我諗住穿羊水先去醫院生,我所有都係出去婦產科做檢查

大宅

cc222 發表於 18-12-9 21:45
政府oscar又話無位,結構又話無位,我唔會再去政府產檢,浪費時間,咩都話無位!我唔覺得政府鼓勵市民生育 ...

Oscar 都無位又真係太過份。

我10周做左T21, 到12周去做Oscar(8周已經預約左),嗰時是第一個政府檢查,而且諗住唯一一次喺政府見下阿b,咪照去囉,點知做檢查個姑娘話我做咩仲要嚟

大宅

cc222 發表於 18-12-9 21:45
政府oscar又話無位,結構又話無位,我唔會再去政府產檢,浪費時間,咩都話無位!我唔覺得政府鼓勵市民生育 ...

我10周做左T21, 到12周去做Oscar(8周已經預約左),嗰時是第一個政府檢查,而且諗住唯一一次喺政府見下阿b,咪照去囉,點知做檢查個姑娘話我做咩仲要嚟

男爵府

Charmchai 發表於 18-12-9 21:55

我10周做左T21, 到12周去做Oscar(8周已經預約左),嗰時是第一個政府檢查 ...

下,正常唔係兩樣都可以一齊做架咩

水晶宮

回覆樓主:

最好去,因為當有事,都係政府接收你
例如早產

男爵府

唔可以 人地唔跟進你嘅情況點幫你生呢!而且人地只會相信自家醫院

水晶宮

回覆樓主:

好多妊娠高血,毒血,糖尿都係政府發現
為左母親bb健康一定去

只係驗尿飲糖水,政府到位

大宅

靚apple 發表於 18-12-10 10:11
下,正常唔係兩樣都可以一齊做架咩

第一次喺公立見到醫生,無度呀,入到去就叫我訓上床鬆開啲衫,聽完5秒心跳我著番衫坐番埋位,醫生已經話走得,全程2分鐘

複式洋房

我同太太都有依個疑問,唔想再去屯門醫院產檢,到預產期前1個月或者生先入醫院,唔知得唔得?我地有去開私家產檢
我太太每次去完政府產檢都會喊幾日,d醫生姑娘態度好差!同埋佢一去醫院就緊張,搞到D血壓高,醫生就迫佢入院同係咁嚇佢,但係其實平時係屋企自己量血壓就好正常

JD930    發表於 18-12-11 15:17

大宅

MeganChun 發表於 18-12-10 15:39
我同太太都有依個疑問,唔想再去屯門醫院產檢,到預產期前1個月或者生先入醫院,唔知得唔得?我地有去開私 ...

我都係每次去完唔開心幾日,因為請左一日假,前後幾日番工都特別辛苦,仲要檢查完無安心嘅感覺

大宅

我同太太都有依個疑問,唔想再去屯門醫院產檢,到預產期前1個月或者生先入醫院,唔知得唔得?我地有去開私 ...

我都系屯門醫院產檢, 也有去私家檢查, 但我都系覺得KEEP 住去醫院安全D, 因為佢地有時真系會CHECK你個FILE 資料齊唔齊架, 叫你太太放鬆D啦~

我都有時真系比佢激到死死下, 但唸一唸, 佢地太忙啦, 有時冇辦法的

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

陰功

珍珠宮

兩邊產檢囖~因為政府無你任何產檢資料,唔知你乜情況,點同你接生?

珍珠宮

唔係啩?態度真係差得咁緊要?!

首頁

尾頁

跳至