懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我2邊都有睇,政府13週先第一次見我,我已經在私家做左nifty姑娘話咁唔洗做Oscar, 到15週見政府醫生問我結構想政府定私家做,我答政府,需然心(emoji)都會再搵私家照,但我知如果我答私家照佢應該連個結構期都唔俾我。

大宅

gloriehungws 發表於 18-12-11 20:17
我2邊都有睇,政府13週先第一次見我,我已經在私家做左nifty姑娘話咁唔洗做Oscar, 到15週見政府醫生問我結 ...

佢有offer 照給構都算好,你邊間呀?我第一次見姑娘已經叫我自己出去照結構

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好系政府私家一齊睇。為左BB無辦法。

男爵府

Charmchai 發表於 18-12-11 21:40
佢有offer 照給構都算好,你邊間呀?我第一次見姑娘已經叫我自己出去照結構
...

我睇贊育同瑪麗

別墅

冇問題架,之前公立叫我最少唔知去一次定兩次就ok

大宅

Charmchai 發表於 18-12-11 21:40
...

我37生第一胎,姑娘都叫我自己出去照結構,話政府無呢樣野提供

我都係主力搵私家做產檢,健康院嗰邊都係為左政府醫院有updated病歷,先迫住嘥時間去。
如果淨係靠健康院嗰d徒手摸肚咁原始嘅檢查方法,我真係無信心

別墅

forum_user9 發表於 18-12-17 18:35
我37生第一胎,姑娘都叫我自己出去照結構,話政府無呢樣野提供

我都係主力搵私家做產檢,健康院嗰邊都係 ...

我都係兩邊睇同會係政府生
不過健康院啲姑娘都好勁,上次同我講bb調左頭喇
第二日去私家照真係調左
同埋話bb細左一週,私家真係照到個身細一週
政府又唔洗錢,我就會去檢查喇,又可以拎下meterna
同埋方便跟進

大宅

(純粹個人意見) 我自己有返工,我真心推薦在職媽媽兩邊睇,
因為去到中後期真係訓唔好,每個月有私家政府做下產檢光明正大放下假先頂得順
(無返工既媽媽係咪睇朝早,健康院通常比08:45個時段我,一個鐘內走得~)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cc222 發表於 18-12-9 21:45
政府oscar又話無位,結構又話無位,我唔會再去政府產檢,浪費時間,咩都話無位!我唔覺得政府鼓勵市民生育 ...
姐姐...............真係唔好玩呢的野,好危險到時有問題又話政府唔好又甘又甘,呢的垃圾香港人

大宅

回覆樓主:

oscar一定會有位做,你係咪自己講左做t21,咁就未必安排俾你

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我建議你問問你間醫院比較好!

男爵府

政府oscar又話無位,結構又話無位,我唔會再去政府產檢,浪費時間,咩都話無位!我唔覺得政府鼓勵市民生育 ...

點樣都去一次抽次血開個file la, 到你臨生, 起碼都驗驗b鏈啦, 完全無你record, 我係個姑娘都唔知點算好, 人地都好慘架, 咁忙仲要望住你個吉file

別墅

如果所有必須嘅檢查-驗血,唐氏,結構,b鏈都係私家做,又個個月定期去私家產檢,我覺得可以同政府講明唔番去產檢直到生先拎整所有報告入院生~

政府產檢真係好浪費時間~ 我只係當買個保障同唔想返工先去~

大宅

cc222 發表於 18-12-8 02:19
因為政府產檢太垃圾,所以我都係出面診所做產檢,睇到好多絲打政府產檢 等就等個幾鐘,但見醫生就兩分鐘, ...

你唔去其實係對你同個bb加大左個風險

大宅

cc222 發表於 18-12-8 02:19
因為政府產檢太垃圾,所以我都係出面診所做產檢,睇到好多絲打政府產檢 等就等個幾鐘,但見醫生就兩分鐘, ...

政府醫院有一個電子資料登記,你去醫院申請一下。到時私家產檢嘅資料叫醫生轉交政府得唔得,因為政府申請時話你可以帶電子資料去私家參考!我係一次產檢路過有人問我有需要申請嗎?寶寶出生亦可以登記然後寶寶去私家醫院會有政府出生資料比私家醫院

複式洋房

去政府生,會去政府做產檢,而自己亦會找私家產檢仲好密添,我t21 及結構都係私家做,因為政府冇俾結構期我,去健康院咪拎返報告回去keep record.
私家醫生後期話bb未調頭仔,我健康院產檢同醫生說。立即寫信回政府醫院check...
所以2 邊一起看對自己也好

男爵府

asukav6 發表於 19-3-6 19:18
oscar一定會有位做,你係咪自己講左做t21,咁就未必安排俾你

我都未聴過冇得做oscar,開機照一照,量一量,是否講做左t21/nifty

別墅

我私家政府都有去,會政府生。

其實唔明點解話政府咁差
等既時間係要,但又未至於要等太耐,我健康院、Oscar 都三個鐘內走得,反之去私家做nifty 我都等左三個鐘... 要比咁多錢都等咁耐反而覺得唔高興

Oscar 期唔會無,除非你太遲去登記,因為有限某周數做,12周做你11周先去排就當然無啦。

同埋態度方面,暫時我算好彩,健康院姑娘好細心講解,拎住本書仔逐版同我講書,講要注意啲咩,傾左差唔多半個鐘啊⋯⋯有咩問題都可隨便問。
去到屯門醫院,度頸皮,仲有順便同我講下手仔腳仔頭仔生成點,唔錯喎,過程都輕鬆舒服

姑娘有提,用個file 入起所有產檢紀錄,去邊檢查都帶埋方便查閱

複式洋房

鼓勵生育只停留喺政府口講階段

別墅

我建議兩邊都去。
我都明白係政府覆診真係等好耐,有時候d職員面口都麻麻,但佢地真係有經驗。我係懷孕期間係醫院照Oscar姑娘睇到我有兩粒肌瘤,健康院姑娘一摸就知bb轉左身,健康院醫生知我流啡同見私家結構話我脫盤偏低轉介我返婦產科生之前再照超聲波,呢個醫生係懷孕後期聽到我話有分泌好緊張留我檢查係未穿左水,到後期政府醫生見我bb 腰圍太大擔心健康院糖水測試有誤差收左我入日間病房再飲糖水,而醫生排除我妊娠糖尿病後俾左一個同私家一樣既生產建議我。

雖然係有少少浪費時間,但為左安全真係政府覆診去要去。

首頁

尾頁

跳至