家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

green_flower 發表於 18-12-8 10:38
jm,你點睇6號仔?我係$68入左好多,依家得返$53,好驚

其實你當時係咪俾佢派埋個特息,覺得得高息,所以走去買?正常冇特息,係派2.xx,ard 5.xx%息,咁我不如買2638。。。

別墅

niuniuma 發表於 18-12-8 07:38
請多多指教。

我建議您分兩手入 2800
第一手 @$24.8
第二手 @$23.6

男爵府

wy_yen 發表於 18-12-10 08:07
其實你當時係咪俾佢派埋個特息,覺得得高息,所以走去買?正常冇特息,係派2.xx,ard 5.xx%息,咁我不如買2 ...

係,我係因為佢派好多特別息而買的

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

green_flower 發表於 18-12-10 19:43
係,我係因為佢派好多特別息而買的

原來你仲要係喺佢臨派息之前先買入?特息唔會時時/年年有,唔好因一時特息,而高位接,下次要做定功課,起碼要知佢咩事而有特息派。不過佢派息尚算穩定,可能。。。唯有守下先。。。如果錢唔急用的話
我自己買入收息股,唔會因為佢有特息而買,佢有只係bonus, 臨除淨前買,亦會喺除淨當日反映同扣返出來。以後要留意了。

男爵府

wy_yen 發表於 18-12-10 22:16
原來你仲要係喺佢臨派息之前先買入?特息唔會時時/年年有,唔好因一時特息, ...

明白,真係唔太識買股票,見人話好就買。
多謝你解說。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

green_flower 發表於 18-12-10 23:04
明白,真係唔太識買股票,見人話好就買。
多謝你解說。

我都在學習中,大家交流下就好

侯爵府

大家點睇5號仔,見佢派息都好多吓,買少少黎擺下你地點睇
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

2024年龍年勳章

lovececing 發表於 18-12-14 19:32

我有買

別墅

lovececing 發表於 18-12-14 19:32

今天$63.x 可以買,要分幾次買入、一直到$55.x 。就可以等收利息了!

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:47
而家$53.2(一手$26600), 你講得出$68入咗好多,應該(責)咗好多錢喺度。之前派息比率係持續增加。我係$61 ...

你好,唔好意思,吾識野,想問多D, 一手即係派息幾錢呀? 謝謝

子爵府

zilong 發表於 18-12-20 16:51
今天$63.x 可以買,要分幾次買入、一直到$55.x 。就可以等收利息了!

http://www.aastocks.com/tc/stocks/analysis/dividend.aspx?symbol=00005

can see here
心盲最可怕。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Sunday12 發表於 18-12-20 23:10
你好,唔好意思,吾識野,想問多D, 一手即係派息幾錢呀? 謝謝

唔好咁講,我都唔識。大家交流
6號
16年度)
7月$0.7(500股)$350,17年1月特$5($2500),17年3月$2.02($1010)

17年度
17年7月特$7.5($2812.5),$0.77($385),
18年3月$2.03($1015),特$6($3000)

之前有人講過話唔好計佢每年嘅特別息,因為16、17年有,唔一定年年都有。
16)$350+$1010($1360,未計買賣手續費或稅……)

17$385+$1015($1400,未計買賣手續費、稅項……)

我都係睇到16、17年度派得比較多,所以買。咁啱我買就冇特別息

# 好少計,如果計錯,請各位指正
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

778 and 808

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-21 07:08
6號
16年度)

謝謝你

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-21 07:08
6號
16年度)

請問仲有乜嘢收息股可以推介

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Sunday12 發表於 18-12-31 21:24

你有冇睇過4樓我回覆其他人??
而家有3,6,66,939,3988,2388。
2388稍後會睇低啲再入。

以前有2,11,1398, 2638,388。

388,我身邊啲朋友就會等低少少再入,另外好多人推介2800,不過我冇。你可以留意下

寶石宮

Sunday12 發表於 18-12-31 21:24

講漏咗,仲有5

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-31 21:29
講漏咗,仲有5

多謝你覆我, 我會好好參詳下

寶石宮

Sunday12 發表於 18-12-31 22:47
多謝你覆我, 我會好好參詳下

不用客氣,我都係學習當中。順帶一提,2019年氣氛不明朗,有機會再下跌,如果要買,分注入

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-31 22:49
不用客氣,我都係學習當中。順帶一提,2019年氣氛不明朗,有機會再下跌,如果要買,分注入 : ...

我有兩萬股3988, 佢收息真係唔錯

佢再跌我會再入貨, 得閒請多啲交流

首頁

尾頁

跳至