樓市動向

跳至

首頁

尾頁

洋房

都有興趣,可以PM一下你係邊間不動產嗎? Thanks!

男爵府

回覆樓主:

請問,如果早三年買了東京的樓,現在想賣,可以點呢?

複式洋房

taniaw 發表於 18-12-19 03:14
都有興趣,可以PM一下你係邊間不動產嗎? Thanks!

已pm

複式洋房

farm712 發表於 18-12-20 15:29
請問,如果早三年買了東京的樓,現在想賣,可以點呢?

可以揾我公司放賣嘎,具體你可以pm我然後聯係放賣。

不過話説……你買入間agent唔幫你放賣嗎?單純好奇問句咋。
揾我們公司放賣無問題的

大宅

樓主, 我想請問下如果唔好彩買中左間中古mansion (樓齡幾十年), 間屋D 水喉出水係黃黃地色帶雜質, 可唔可以向上手業主要求維修? 定係要自己維修?!

複式洋房

回覆 net2018 的帖子

hello,新年好啊。
你買佐幾耐?如果剛買一年左右,可以聯係上手業主睇下。
如果已經買佐長時間,就聯係物業管理公司,他們會檢查這個出水問題的原因。如果係大廈管道陳舊造成的。就會由大廈修繕基金度支出去修繕呢個問題。當然如果係個人住戶造成的,就當然不是大廈管理的問題啦。

希望幫到你。

大宅

回覆 JojoLau0708 的帖子

thx for your reply~買左超過2年.
同管理員講過水黃問題, 佢話之前大樓已經做左水管更換工事 (大樓公共地方)
咁既情況係日本係米由業主負責屋內既水管更換費用? 請教下呢D 費用保險有無得claim?

子爵府

JojoLau0708 發表於 18-12-8 09:49
首先介紹background先啦,我就日本留學加就職一起快7年啦。做緊呢閒不動產公司呢就其實由讀書時期就開始par ...

早排返大陸同國內親戚講開日本樓, 嗰班基本上都係有錢人, 佢哋以口同聲講話喺日本住唔係買樓咁蠢呀

佢哋只會投資係有價值嘅樓, 仲同我講話係日本住咗唔少有錢嘅中國人, 但嗰班人全部都只會住(芝園團地), 因為佢哋都講日本嘅投資價值係零

開頭我以為佢哋吹水, 點知隔咗兩個禮拜就出咗呢段新聞

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/26116/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E5%85%A5%E4%BE%B5%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%85%AC%E5%B1%8B-%E6%8B%92%E5%AE%88%E8%A6%8F%E7%9F%A9%E5%B1%A2%E5%8B%B8%E4%B8%8D%E6%94%B9-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%B1%85%E6%B0%91-%E6%BB%BE%E5%87%BA%E5%8E%BB/1

複式洋房

baby668 發表於 19-1-12 18:40
早排返大陸同國內親戚講開日本樓, 嗰班基本上都係有錢人, 佢哋以口同聲講話喺日本住唔係買樓咁蠢呀

佢 ...

你確定你睇報道入邊住團地d中國人係你定義的有錢中國人??
呢個我真係唔知點理解你思維方式。你意思係得公屋者得天下?

複式洋房

回覆 net2018 的帖子

都係要睇返你單位水黃個原因,如果係共用部分管道問題。當然都係應該大廈管理組負責

大宅

買樓,放租既管理費,中介收費,雜費依d點計
賣樓又有咩收, 稅項等等

子爵府

JojoLau0708 發表於 19-2-3 09:34
你確定你睇報道入邊住團地d中國人係你定義的有錢中國人??
呢個我真係唔知點理解你思維方式。你意思係得 ...

所謂有錢嘅中國人唔算好多錢,身家超過一億人民幣嘅, 在澳洲,加拿大,英國 , 香港都有物業嘅人, 可能喺你眼中呢啲都係窮人, 不過呢啲窮人只會對有價值嘅地方有興趣, 所以才好奇了解下

禁止訪問

複式洋房

回覆 天之驕子 的帖子

新年好,祝您身體健康,財源滾滾。
首先我要先講其實我們係有一個完整清晰的表格,寫明各種購入稅項以及持有的支出的。如果您有興趣可以PM我要表格。

然後我大致呢度同你講下啊,持有日本房產需要每個月支付大廈的修繕基金以及管理費。呢個費用唔同大廈唔同年期係收費不同的。大致的收費就是樓齡約舊修繕費用越高。原因好容易理解,年紀越大要修整的地方越多。

至於海外業主可以使用我們公司的托管易服務,我們有專業的日本人團隊去面對租客所有的臨時狀況以及租金收取。可以將租金入去業主指定的世界任意銀行戶口中。呢個服務的收費是租金的5%,即5000港幣租金,我們收取服務費250港幣。

我唔清楚自己有無漏答問題,有的話您可以再問。

複式洋房

回覆 baby668 的帖子

新年好。其實主要係您呢個問題我覺得比較有d唔知從何講解好。不過今日就我努力講解下,可能會比較長。

首先您所講呢個芝園團地位於西川口,西川口本身就已經不在東京23區内,是琦玉縣的一個中國人聚居地方。本身在一都三縣内(東京都,橫濱縣,千葉縣,琦玉縣)入邊,琦玉就係最窮的縣。這點相信您從這個團地内在住的中國人的素質都唔難看得出。至於點解最窮,橫濱是港口縣,而且有正式的中華街,有好多旅游景點。千葉縣有成田機場,有迪士尼……琦玉…………就比較發展的不如其他兩縣。

然後因爲這個是團地,所以只可以租住。同香港公屋相似,團地都是只租住給有日本中長期居留簽證的人,其中(大部分團地)甚至係要求一定要係《收入達到低保要求》。這裏有一個矛盾點,日本中長期居留簽證要求一年起碼要在日本居留181日以上(除永駐。但永駐者的條件是已經在日連續居住10年以上,其中這10年都是每年在日拘留181日以上),但如果181日以上就肯定係要在日本繳納本地的稅金。身家過億的有錢人們在如果日本國内需要申請低保,因爲海外物業都是需要報稅的…………但他們又成功申請到低保。。。。可能我在日本生活的時間比較長,不過的確係犯法逃稅比較儲到錢的。我只可以用公屋富戶,得公屋者得天下離理解。

因爲我做房地產的時間可能也是不夠那麽的長,暫時接觸到的經濟環境好小小的客人都未有話想要租住琦玉縣團地的要求(可以理解為租住天水圍公屋)。通常有錢的中國人都會嫌棄低層次的中國人素質差,而避開中國人居住。尤其是在日有中長期居留權的中國人,因爲在日生活的時間長,就更加是對生活環境有要求。所以您所講的自己艱苦樸素,生活在環境不甚如人意的地方苦苦堅持的儲錢的有錢人,因爲我閲歷比較低,暫時未曾接觸過,所以就比較驚愕。

至於日本樓的投資價值,日本近幾年的房價,地價一路都是穩定上升的。旅行人數每年一再突破歷史最高人次,匯率都是,對於經常去日本旅行都自己明白最近兩年的變化,我都唔需要多講。然後日本未來的計劃,奧運,賭城計劃,高峰會,民宿法例……甚至係幾天前2月1號正式生效的日本與歐盟的經濟合作協定(EPA),簡單離講就係未來進口到日本的歐洲所有東西都沒有關稅,以後在日本買GUCCI,PRADA,LV……此類牌子都和歐洲同價。EPA的正式實行,勢必更加會促進日本的經濟……日本樓的投資價值,其實不言而喻。

希望以上答案可以幫到您

複式洋房

另外其實川口公屋呢個新聞其實係日本兩年前的新聞離,香港新聞炒返兩年前的冷飯。日本報道其實主要都係同香港平時的報道意圖一樣,原本是想表達中國窮人涌入,爭奪日本低收入人群的公共資源,而且這群人更加素質低下。估唔到兩年之後在您這裏得到這麽多的内情。非常感謝您告訴我其中有許多您身價過億的大陸親戚。令我瞭解到一些與衆不同的有錢人。
非常感謝您。

複式洋房

回覆 sorere 的帖子

新年好,祝您新年愉快,身體健康,財源滾滾

子爵府

JojoLau0708 發表於 19-2-8 11:11

另外其實川口公屋呢個新聞其實係日本兩年前的新聞離,香港新聞炒返兩年前的冷飯。日 ...

唔阻你搵食啦

複式洋房

唔阻。仲幫佐我等多d人見到我個POSE TIM。
而且以前我剩係知道日本低保可以申請團地,因爲你的問題我仲去瞭解佐下政府對團地申請人限制的條件。學到唔少專業知識。多謝就真。

子爵府

JojoLau0708 發表於 19-2-12 11:16

唔阻。仲幫佐我等多d人見到我個POSE TIM。

https://www.hk01.com/財經快訊/289024/日本樓市急凍-2018年下半年外地客購買額大減9成

日本樓市急凍 2018年下半年外地客購買額大減9成

早幾年不少人介紹買日本樓,聲稱會有良好回報。然而市場熱潮總有冷卻的一日,2018年7至12月日本樓市交易額按年下跌34%,而外地客的交易額更按年大跌9成。

去年下半年樓市成交額 6年以來最少

《日本經濟新聞》引述瑞穗信託銀行的旗下的都市未來綜合研究所數據,2018年下半年日本樓市成交額減少34%至1.73萬億日圓,是6年最低水平。

海外大型公司物業交易減少 因樓價過高

以前日本樓市較歐美市場便宜,因此吸引不少歐美炒家,但2018年下半年,外地客買樓金額按年大跌9成,至僅919億日圓。

首頁

尾頁

跳至