請教小朋友學田徑嘅家長

muimui2
|
小兒初小,喜愛跑步,全級約跑第4,是校隊成員,現時每週跟學校及跑會各練一次。

學校校隊訓練麻麻 (和幾個家長傾談後也有相同感覺),加上小兒自己要求,所以今年開學後才加入每週一次的跑會訓練。跑會訓練雖有系統,但好像不太針對性。(這是當然的,是一班人練,小兒又不是最精英的那批)

所以想請教下,如果想改善時間,有冇需要揾私人教練,針對性地練習呢?我不熟悉田徑訓練,只是很片面的想法,所以想請教下大家,謝謝。
孖朗媽716
|
muimui2 發表於 18-12-8 11:13
小兒初小,喜愛跑步,全級約跑第4,是校隊成員,現時每週跟學校及跑會各練一次。

學校校隊訓練麻麻 (和幾 ...

出去揾教練教,學校是不足的。
muimui2
|
孖朗媽716 發表於 18-12-8 12:00
出去揾教練教,學校是不足的。

請問係私人教定係大班教會比較好呢? 而家大班學嗰度唔係唔好,但係好似冇乜針對性嘅訓練
wan_sosin
|
初小,一班人學就好了,多人也有好處的,可從競爭中去成長。
你所講嘅"針對性"訓練是甚麼?
你讓你小朋友訓練田徑目標是甚麼?
fghjkl
|
muimui2 發表於 18-12-8 12:14
請問係私人教定係大班教會比較好呢? 而家大班學嗰度唔係唔好,但係好似冇乜針對性嘅訓練
...

朋友的小朋友一星期三日,一日学校练,一日叫私人班即小组(4個左右),一日私人教練的大班,各有各好訓練吾同啲野
muimui2
|
fghjkl 發表於 18-12-8 12:28
朋友的小朋友一星期三日,一日学校练,一日叫私人班即小组(4個左右),一日私人教練的大班,各有各好訓練吾 ...

這個安排看似不錯,既有大班也有小班,但要group 到一批小朋友真不易!
muimui2
|
wan_sosin 發表於 18-12-8 12:20
初小,一班人學就好了,多人也有好處的,可從競爭中去成長。
你所講嘅"針對性"訓練是甚麼?
你讓你小朋友訓 ...

我所指的針對性訓練是例如教起步的姿勢,跑姿等。而家一大班,老師根本沒可能每位小朋友執姿勢。我不懂田徑,只係諗起步跑姿等都應該要執,但又唔知係咪會大啲先執。

其實我只希望小朋友可以在校內入到3甲已經好夠,佢而家跑第4左右,佢自己都想跑快啲,所以我想睇下點幫到佢。
smselmawong
|
muimui2 發表於 18-12-8 11:13

學校校隊訓練麻麻 (和幾 ...

我小朋友都愛跑,全級第二,老師已經話學校訓練是不夠,如想再好啲,要返跑會。我先生有返跑會,嚟緊會同埋呀仔返,跑會分A,B,C grade, A grade 最高, C grade 最低, C grade 係比初學者,主要教拉筋和跑步姿勢,希望幫到你
wan_sosin
|
muimui2 發表於 18-12-8 13:04
我所指的針對性訓練是例如教起步的姿勢,跑姿等。而家一大班,老師根本沒可能每位小朋友執姿勢。我不懂田 ...

明白,當然一班不能太多人,小班教,教練應該亦可以執姿勢,如果你見教練完全唔教,就考慮轉會/轉教練啦。
當然如果想單對單無問題,但細個無伴會好悶,而且對於技術掌握亦無大個少少咁易掌握(當然要睇埋小朋友理解吸收能力).當然細個都學到,只係要些時間先會做得較理想。
如果樓主想小朋友有些少進步,係持續練習是不太難的。
我小朋友係會練跑了近6年,只係分享下經驗,
msyanyan
|
smselmawong 發表於 18-12-8 13:12
我小朋友都愛跑,全級第二,老師已經話學校訓練是不夠,如想再好啲,要返跑會。我先生有返跑會,嚟緊會同 ...

想請問跑會乜名