問米一事

Kkkk888
|
請問各位有冇一d相熟既問米可以介紹?因為琴晚我媽夢到我牙爸話好凍,冇衫著,係夢中見到佢身體倦埋一舊(爸爸係今年9月離開)屋企人聽到都好擔心!好想知佢係下面生活點,佢過身時我地有燒好多衫比佢,都知佢好怕凍!!依家聽到牙媽咁講,個心好唔舒服。好掛住牙爸(emoji)(emoji)佢骨灰暫時放左係殯儀公司度,因為抽唔到政府骨灰龕位(emoji)
moonlight9198
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 11:43
請問各位有冇一d相熟既問米可以介紹?因為琴晚我媽夢到我牙爸話好凍,冇衫著,係夢中見到佢身體倦埋一舊( ...

你 search bk ,問米題目,有幾個post, 你應該搵到資料。

Kkkk888
|
moonlight9198 發表於 18-12-8 12:09
你 search bk ,問米題目,有幾個post, 你應該搵到資料。

收到你pm,但唔知點解話冇發送私信權限,所以thank you 唔到你
moonlight9198
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 12:14
收到你pm,但唔知點解話冇發送私信權限,所以thank you 唔到你

呢個問米婆,好多bk jm都問過,準的,當初我問我爸時,都4年幾前,都係呢度有jm話佢準,我先去問的,希望幫到你啦。
catfitfit
|
你有無燒D野去梳通吓D鬼差呀?你無梳通,你燒比世佰D野佢係收唔到喎……
Kkkk888
|
moonlight9198 發表於 18-12-8 12:16
呢隻問米婆,好多bk jm都問過,準的,當初我問我爸時,都4年幾前,都係呢度有jm話佢準,我先去問的,希望 ...

好啊!多謝你啊
Kkkk888
|
catfitfit 發表於 18-12-8 12:17
你有無燒D野去梳通吓D鬼差呀?你無梳通,你燒比世佰D野佢係收唔到喎……
...

燒衣鋪只係叫我燒比土地先,之後就燒比先人,唔知道要燒埋比鬼差啊。
Yukyuk
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 12:21
燒衣鋪只係叫我燒比土地先,之後就燒比先人,唔知道要燒埋比鬼差啊。

你去邊度燒?
Kkkk888
|
Yukyuk 發表於 18-12-8 12:25
你去邊度燒?

係屋企門口燒,我收到你pm。但唔好意思我覆唔到你
李露眉
|
岩岩過身,可以問米嗎?
李露眉
|
岩岩過身,可以問米嗎?
Yukyuk
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 12:27
係屋企門口燒,我收到你pm。但唔好意思我覆唔到你

你睇唔睇到我PM?
Maggieyung0814
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 12:18
好啊!多謝你啊

請問點揾
Kkkk888
|
Yukyuk 發表於 18-12-8 12:25
你去邊度燒?

其實我有做埋佛教法事架,做左頭七同尾七。由七位法師念經的,原本以為佢可以去極樂世界,但冇諗過佢報夢黎話冇衫著我知道法科佛教同道教有分別,我地亦都冇宗教信仰,只不過燒衣比先人係我地一點心意。
Kkkk888
|
Yukyuk 發表於 18-12-8 12:29
你睇唔睇到我PM?

我睇到啊,我會上網搵一搵邊度有!多謝你
Yukyuk
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 12:32
其實我有做埋佛教法事架,做左頭七同尾七。由七位法師念經的,原本以為佢可以去極樂世界,但冇諗過佢報夢 ...

不要太自責!

其實你們可以唸千座行迴向俾你先人。

Yukyuk
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 12:33
我睇到啊,我會上網搵一搵邊度有!多謝你

唔喺度度都可以問㗎!

我提供俾你啦!
Kkkk888
|
Yukyuk 發表於 18-12-8 12:37
唔喺度度都可以問㗎!

我提供俾你啦!

好啊!唔該哂你啊
Kkkk888
|
Yukyuk 發表於 18-12-8 12:36
不要太自責!

其實你們可以唸千座行迴向俾你先人。

請問可以教我嗎?
Yukyuk
|
Kkkk888 發表於 18-12-8 12:40
請問可以教我嗎?

可以。

可以喺網上search 有讀音版。

地藏菩薩因緣解脫千座行

啟請
稽首本然淨心地。無盡佛藏大慈尊。南方世界湧香雲。香雨花雲及花雨。寶雨寶雲無數種。為祥為瑞遍莊嚴。天人問佛是何因。佛言地藏菩薩至。三世如來同讚歎。十方菩薩共歸依。我今宿植善因緣。稱揚地藏真功德。慈因積善。誓救眾生。手中金錫。振開地獄之門。掌上明珠。光攝大千世界。智慧音裡。吉祥雲中。為閻浮提苦眾生。作大證明功德主。大悲大願。大聖大慈。本尊地藏菩薩摩訶薩

南無地藏菩薩 (仟遍)