自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

Yukyuk 發表於 18-12-8 12:43
可以。

可以喺網上search 有讀音版。

唔該哂你啊~~

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 18-12-8 12:43
可以。

可以喺網上search 有讀音版。

地藏菩薩讚
地藏菩薩妙難倫。化現金容處處分。三途六道聞妙法。四生十類蒙慈恩。明珠照徹天堂路。金錫振開地獄門。累劫恩親蒙接引。九蓮台畔禮慈尊。南無九華山幽冥世界。大慈大悲。地藏王菩薩

迴向
願以此功德。普及於一切。我等與眾生。皆共成佛道。願消三障諸煩惱。願得智彗真明了。普願罪障悉消除。世世常行菩薩道

特別迴向

去世嘅親人名字
X門嬰靈(如果知道有)
X門歷代內外祖先 (夫家)
X門歷代內外祖先 (娘家)
屋企人包括自己嘅冤親債主
屋企人包括自己
及祈願(如有)

瑪瑙宮

Kkkk888 發表於 18-12-8 12:21
燒衣鋪只係叫我燒比土地先,之後就燒比先人,唔知道要燒埋比鬼差啊。

首先,燒比土地先係岩的,但你爸現在沒有地方長住,即沒有自己地方放冥品,所以收到都可能有機會比人搶晒D野,可以既話,如果政府未排到位,都可以響佛寺道觀安個靈位先,幾千蚊永久果種,咁佢有自己地方,到時抽到骨灰位,咁佢又叫做多間屋,咁就唔使擔心咁易比人搶佢既冥品,仲有你地燒冥品比佢時,有冇寫清楚全名,叫佢全名xxx亞爸黎收野喇,
如果你地仔女燒比佢就要咁叫的。
咁大前題,為求安心,去問米,請你爸上黎,問清楚先,可能你地就會知點做對佢比較好,亦心安。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

李露眉 發表於 18-12-8 12:28
岩岩過身,可以問米嗎?

要過100日先,佢地個魂太新,唔適宜太快請上黎。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

Kkkk888 發表於 18-12-8 12:21
燒衣鋪只係叫我燒比土地先,之後就燒比先人,唔知道要燒埋比鬼差啊。

其實響門口燒,燒比土地,燒份祖先衣紙比祖先,最後先燒比你爸,衣包寫清楚你爸姓名,燒埋一張路票 ,寫清楚你爸姓名,可燒一些金銀溪錢先,當派街比其他人,講聲叫其他人,唔好拎你爸既冥品。

瑪瑙宮

Kkkk888 發表於 18-12-8 12:32
其實我有做埋佛教法事架,做左頭七同尾七。由七位法師念經的,原本以為佢可以去極樂世界,但冇諗過佢報夢 ...

正常黎講,做左法事,應該唔會有呢類問題,但人在生時,始終有孽障,所以無論點都好,為求心安,你地諗下點幫到個先人就好,但千其咪搵神棍,有問題,上黎bk問下,應該大家會有好既意見比你。

學會放下    發表於 18-12-8 18:53

大宅

可唔可以PM問米資料比我? Thanks
以前試過一個, 問落唔中

洋房

moonlight9198 發表於 18-12-8 12:58
首先,燒比土地先係岩的,但你爸現在沒有地方長住,即沒有自己地方放冥品,所以收到都可能有機會比人搶晒D ...

我地有係佛堂暫時放左係果度先,但唔係骨灰,係一張黃紙咁既,寫左我爸名。燒衣有寫爸爸名,亦都一路有叫爸爸名。唯一冇做既就係派街坊叫佢地唔搶我爸爸既野!

洋房

moonlight9198 發表於 18-12-8 13:07
正常黎講,做左法事,應該唔會有呢類問題,但人在生時,始終有孽障,所以無論點都好,為求心安,你地諗下 ...

係啊!你地好好啊!我第一次發問已經有你地好多人幫我,好感動!多謝你地

瑪瑙宮

Kkkk888 發表於 18-12-8 13:21
我地有係佛堂暫時放左係果度先,但唔係骨灰,係一張黃紙咁既,寫左我爸名。燒衣有寫爸爸名,亦都一路有叫 ...

咁下次就要記得要派埋比街坊。

洋房

moonlight9198 發表於 18-12-8 13:32
咁下次就要記得要派埋比街坊。

我諗我係新會員所以覆唔到pm 啊!但我有睇到啊

子爵府

有無燒間屋比佢?

洋房

ilovexo824 發表於 18-12-8 15:15
有無燒間屋比佢?

有啊!有寫埋屋契,但唔知寫得岩唔岩

瑪瑙宮

Kkkk888 發表於 18-12-8 13:36
我諗我係新會員所以覆唔到pm 啊!但我有睇到啊

其實問題係,你媽夢到你爸,咁或者你爸想有說話要講比你地知,亦或者你媽可能太掛住你爸,日有所思,夜有所夢,咁既然估估下,就請佢上黎,去問個明白,咁你地同你媽都安心。

珍珠宮

moonlight9198 發表於 18-12-8 13:03

其實響門口燒,燒比土地,燒份祖先衣紙比祖先,最後 ...

咁我想問下如果我清明燒野要唔要跟你講呢個程序做架?
如果先人未排到位,只放在長生館櫃呢?
thanks

係殯儀館已做晒所有儀式,燒晒野比佢,問過米先人話收到晒所有野,夠晒,好足夠,坐得舒服間屋

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

高人教我們(新手祭祖人士)怎樣燒衣包:-

嫁左嘅女士們:

在廟宇化寶:

上香給大神及土地;

附薦衣包寫上:(夫家姓氏)x門歷代祖先三代恩親(一至三個)

陽上 老公名合家 敬上

稟俾土地公公知道,麻煩土地公公送給邊個先人......

瑪瑙宮

Yukyuk 發表於 18-12-8 18:05
高人教我們(新手祭祖人士)怎樣燒衣包:-

嫁左嘅女士們:

我只會響下款寫女兒燒比我爸,上款寫清楚先父xxx姓名,,如果超過一個女兒,就寫清楚長女,二女,幼女等等。仔都係,長子,二 子,幼子等等已可。
我已結婚的。

侯爵府

醒目開學勳章

moonlight9198 發表於 18-12-8 18:38

我只會響下款寫女兒燒比我爸,上款寫清楚先父xxx姓名 ...

呢個情況係燒俾外家。

對呀!正確。

#燒俾x門堂上歷代祖先三代恩親(高人話一定唔會漏)

瑪瑙宮

我係女仔 發表於 18-12-8 15:38

咁我想問下如果我清明燒野要唔要跟你講呢個程序做架?

先人收到冥品就可以了,
你地都問左米,
先人冇其他問題就可。

瑪瑙宮

Yukyuk 發表於 18-12-8 18:40

呢個情況係燒俾外家。

燒比祖先就要寫清楚,但我下款只係寫外孫女。唔需要等別寫夫家姓氏。除非唔係自己親自燒冥品比祖先。

首頁

尾頁

跳至