自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

迷你人 發表於 18-12-8 12:26
其實我覺得樓主都幾攪野,家陣好似當左自己買左演唱會門票、電影門票,先到先得劃左位,以為學校 ...

Agree, 完全想像到呢類家長會有幾麻煩,咩都唔滿意,咩都投訴一大輪。大把補習社都係睇video啦,仲係要俾錢先有得睇tim,唔通人地又唔夠尊重你呀? 算啦,樓主,支持你幫仔女報international school,爭取返貴賓級待遇,你捐一千幾百萬人地一定會紅地毯歡迎你

子爵府

PCCW2319 發表於 18-12-8 14:10

可唔可以咁睇.....

我都覺得應該係咁,第一個訊息係確認可以參與,第二個訊息係當天入座安排,其實沒有出爾反爾成份,我初頭以為確認左但因為多人而變左入唔到禮堂既人冇得參與

水晶宮

學校可以在第一個短信註明清楚些,係溝通問題。但在安排上沒問題,禮堂滿座,轉移去課室看片都可以。
利申:我極少去學校簡介會,有名那些都不用突登報來聽,大把資料網上都找到。簡介會似sell野咁,你認為會見到個真正一面咩?地區名校vs全港名校vs仔女水平。自己決定。

男爵府

放輕鬆啦!咁少事都咁執着,睇來你都好緊張

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

樓主,缺乏參加學校開放日經驗,其實,好多學校都係咁安排,呢間中學已經好喇!仲有信息通知最新情況,有d中學去到先知呀!
仲有,宜家係你搵學校,唔係學校邀請你呀!因為一時自己唔認識就放棄一個機會,都好蠢豬。
第一個信息係確認你可以出席,第二知信息係指出席人數衆多,禮堂坐位有限,先到先得。。。。。。另有課室安排坐位等等。
你自己諗諗啦!(公開唱衰學校,唔會影響對手唔揀佢,更可況,今年都唔夠學位,,)

蛋皇哥0127    發表於 18-12-9 11:43

侯爵府

katherine.k 發表於 18-12-8 12:35
今日決定取消唔去, 我覺得佢哋處事態度不知所謂, 原本11月21號 confirm咗,12月3日 有呢個短訊通知, 要 ...

明白你,比我都嬲,已經confirm咗,算啦!睇過第二間

子爵府

回覆樓主:

好小事咋喎,咁就咁大不滿,仲開晒名上網寫衰人,呢位家長都幾難服侍

珍珠宮

好媽媽勳章

AC117 發表於 18-12-8 22:24
我仔上年已考完DSE,當年沙田b1b3多b2生最頭痛,好多學生跨區入沙田b1,現在是這樣嗎?
...

我仔今年都已中三了,我只可以話3年前都仲係,當年因沙田b1學位供過於求,他區求過於供既小學老師都會建議band1生誇區揀沙田b1博一博,不過我仔果年出生率極低,之後果6年出生率直線上升,所以競爭只會愈來愈大

伯爵府

rayrayus 發表於 18-12-9 03:20
Agree, 完全想像到呢類家長會有幾麻煩,咩都唔滿意,咩都投訴一大輪。大把補習社都係睇video啦,仲係要俾 ...

真係入到边間边間不幸 這只是小事,如果日後老師學校每一個行為都開post

蛋皇哥0127    發表於 18-12-9 11:42
蛋皇哥0127    發表於 18-12-9 11:42

伯爵府

這學校好好的嗎?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

禁止訪問

男爵府

AC117 發表於 18-12-9 10:31
真係入到边間边間不幸 這只是小事,如果日後老師學校每一個行為都開post
...

你講的第一句非常之到位! 而家看看邊間不幸

水晶宮

畀面勳章

利申我唔識你咩學校,亦不是該區

我支持樓主

昨天我也去了一個簡介會,預先報名的
後來人數超出預期,學校又開多場
再後來又因為太多人,學校開課室俾後來者(walkin)
看直播

咁安排才正路

並不應該因為人數超預期,索性所有人變walkin先到先得。咁對第一輪搶先報左名的人唔公平

大宅

回覆樓主:

你話學校處理得吾好我某程度上認同, 但係人地都通知左你當日安排啦, 你去學校重點係了解間學校, 甘坐hall同課室有咩分別? hall就確定可以舉手問?

子爵府

701003 發表於 18-12-8 14:27
問題係家長有誠意一早就約定出席,
學校“一 個 月 ”後,臨開場才通知要先到先得 我估早D通知 ...

係你坐嘅位先到先得,唔係唔俾你入!劃定個位吉定俾你好唔好?你遲到唔通其他人唔准坐?

水晶宮

畀面勳章

馬爾太 發表於 18-12-9 18:50
係你坐嘅位先到先得,唔係唔俾你入!劃定個位吉定俾你好唔好?你遲到唔通其他人唔准坐?
...

我覺得樓主諗住可以坐禮堂,但臨時通知冇得坐禮堂,只係呻

大宅

行政上黎講,訊息出到一忽忽的確欠周詳。不過因為咁而不考慮學校,怕你錯失左學校好的方面

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

咪唔好去囉唔喜歡

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至