時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果本護照蓋滿印,咪要換新囉,
好日都唔出國嗰啲人係唔會明,
同埋換護照,個護照號碼會唔同㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-12-8 14:14
護照續期係會轉No. , 其實亮點係乜嘢?
誤導人富人有特權,
美國有理由取消關係法

翡翠宮

一夜傾情 發表於 18-12-8 14:35
11年點樣囉3本香港護照?
我計你renew都10年一本
香港特區護照一般嘅有效期係10年,未夠16歲嘅有效期就係5年 ...
救命,你係咪未去過國?
如果一個月飛幾次,十幾次,每次出入境去唔同國家都會蓋印,
本護照好快無空白位,就要換㗎啦

翡翠宮

leopak 發表於 18-12-8 14:44
我都想問有香港特區護照,點解可以同時擁有中國護照?

明明落得來香港,就要放棄中國戶籍。(我身邊識既新 ...

係可以同時持有中國護照同特區護照,
所以佢唔係有特權,但係資料有講以團聚身份除外,孟唔會係150嗰批申請黎香港啦!
你google下兩地雙重戶籍

翡翠宮

leopak 發表於 18-12-8 15:13
我知香港係可以擁有雙重國籍,(例如:香港特區護照和加拿大護照)

但中國大陸一定唔可以同時俾中國人同 ...

香港係中國一部分,點會係雙重國籍?
根據中國國籍法第三條,中國人民共和國不承認中國居民具有雙重國籍,
所以先會有"首先是中國公民"
不承認唔代表你唔可以擁有(除非你海外定居就會自動取消中國籍),只要你喺中國地方,用中國護照出入境,就係中國公民,你同時有加拿大戶照都無用,至於身份證,每日150嗰班同專才嗰班做法好似唔同喎

翡翠宮

ayakaya 發表於 18-12-8 15:22
我公司果個係香港永久居民加特區護照加中國護照,佢仲有義大利PR添。但係冇回鄉證。我唔知exactly佢點搞:s ...

如果申請回鄉證,佢係要放棄內地戶口,放棄戶口就會無左中國護照,
如果唔放棄係申請唔到回鄉證嘅

翡翠宮

leopak 發表於 18-12-8 15:29
申請特區護照唔係一定要有香港永久居民身份先可以嗎?

咁佢即是同時有中國永久居民身份證,又可以同時有 ...
申請特區護照係要香港永久性居民,
而申請香港永久性居民身份證係要連續居住滿7年嘅中國公民

翡翠宮

agnesbee 發表於 18-12-8 16:01
樓主真係咁憎大陸人
可能係憎自己係中國人,憎到上腦

首頁

尾頁

跳至