時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我都想問有香港特區護照,點解可以同時擁有中國護照?

明明落得來香港,就要放棄中國戶籍。(我身邊識既新內地人就係咁)
新聞話佢2本都有效喎。

伯爵府

一夜傾情 發表於 18-12-8 14:52
無人會答到你呢個問題

有錢人特權

伯爵府

ayakaya 發表於 18-12-8 14:53
哩個我有聽過公司優才話佢出入大陸海關用大陸passport,上高有其他國家valid visa,當佢係去果D國家,而香 ...

我都識一個類似咁既friend有錢人,是投資移民,又是有很多樓在大陸, 所以只可以有香港身分證(居留權)不是永久的。

永遠唔放棄大陸戶籍,佢永遠都唔以有香港永久居民身份,所以無可能有香港特區護照。

伯爵府

MsBusy 發表於 18-12-8 14:54
係可以同時持有中國護照同特區護照,
所以佢唔係有特權,但係資料有講以團聚身份除外,孟唔會係150嗰批申 ...

我知香港係可以擁有雙重國籍,(例如:香港特區護照和加拿大護照)

但中國大陸一定唔可以同時俾中國人同一時間,擁有香港永久居身份證和內地永久居民身分證,只可以取其一。

唔通改左?

伯爵府

MsBusy 發表於 18-12-8 15:21
香港係中國一部分,點會係雙重國籍?
根據中國國籍法第三條,中國人民共和國不承認中國居民具有雙重國籍,
...

申請特區護照唔係一定要有香港永久居民身份先可以嗎?

咁佢即是同時有中國永久居民身份證,又可以同時有香港永久居民身份證。
所以可以申請到中國護照和香港特區護照。

咦!咁咪唔公平囉

伯爵府

moma1023 發表於 18-12-8 15:32
我朋友沒有回去取消戶藉,確係同時擁有兩本護照。 但當然內地發現了她就要放棄其中一樣。
...

咁就明晒!

咁即無人發現就得。

大部內地人邊有會咁自動自覺。有漏洞喎!

首頁

尾頁

跳至