親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

AJBabies 發表於 18-12-11 01:38
想請問你上年5月係去北海道邊區有雪呀?是否自駕?如是,有否用雪軚呢?謝謝
...

今年三月去札幌一帶已經融雪了,上山玩雪地電單車仲有但唔雪況唔豐富

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想請問你上年5月係去北海道邊區有雪呀?是否自駕?如是,有否用雪軚呢?謝謝
...

我係5月尾, 唔駛雪軚 旭川果邊大雪山有雪呀

大宅

試過4月中去越後湯澤 GALA, 有雪, 仲要落住雪玩雪橇.

男爵府

Ship@@ 發表於 18-12-27 12:22
試過4月中去越後湯澤 GALA, 有雪, 仲要落住雪玩雪橇.

正喎4月中都仲有雪我都係定咗4月中到,不過第一日打算去中里睇下係咪仲有雪兜玩,有就會hea玩kid park一日,第二日先過Gala睇下係咪跟教練玩,因為爬文好似話Gala要自己拉d用具上斜,但我兩個小朋友好細驚會超攰!所以或者到時時全程都係hea玩kid park拋下雪球hea玩就夠
另想請教,如果到時先租滑雪衫褲鞋個d係咪都夠?因為唔想特登為今轉去玩而要買裝備,因為唔知小朋友們有幾喜好滑雪呢家野

子爵府

ahmama 發表於 18-12-9 12:33
可以參考以下網頁,有齊日本雪埸開放資料,雪量報告:
https://snow.gnavi.co.jp

男爵府

vy20051126 發表於 18-12-9 01:44
東京新瀉果頭可能仲有,上年去湯澤雪場都開到5月頭。

想請問你上年去湯澤嘅時候,係雪場天氣係咪其實唔算好凍?因為我想淘定保暖玩雪服裝如手套個d,如果唔算太凍我只打算淘手套、雪boot比小朋友就算,唔淘雪褲外套了。

珍珠宮

vy20051126 發表於 18-12-9 01:44
東京新瀉果頭可能仲有,上年去湯澤雪場都開到5月頭。

為左掟雪球坐2粒幾鐘子彈去新潟咁激

大宅

好媽媽勳章

AJBabies 發表於 19-1-16 16:48
想請問你上年去湯澤嘅時候,係雪場天氣係咪其實唔算好凍?因為我想淘定保暖玩雪服裝如手套個d,如果唔算太 ...

我去時唔算太凍1度左右,滑雪都係入面著一件短袖加雪褸,如小朋友會滑雪我諗淘定好d,齋挽雪hea下就要著d防水,濕左都唔會凍新。

大宅

想請問你上年去湯澤嘅時候,係雪場天氣係咪其實唔算好凍?因為我想淘定保暖玩雪服裝如手套個d,如果唔算太 ...

著雪褲好d喎,佢地會玩到碌落地,一定濕。

男爵府

我2017復活節去北海道,係二世古仲落咗2日雪,好好彩,不過其他地方就無雪。

男爵府

vy20051126 發表於 19-1-16 17:08
我去時唔算太凍1度左右,滑雪都係入面著一件短袖加雪褸,如小朋友會滑雪我諗淘定好d,齋挽雪hea下就要著d防 ...

1凍?!完全無諗過仲咁低添!你都係4、5月時去的是嗎?我會stay兩晚所以有機會小朋友如有興趣會第2日試下滑雪

男爵府

ramj 發表於 19-1-16 18:18
著雪褲好d喎,佢地會玩到碌落地,一定濕。

謝謝提醒,你岩,佢地應該會碌雪地...

大宅

好媽媽勳章

AJBabies 發表於 19-1-16 18:53
1凍?!完全無諗過仲咁低添!你都係4、5月時去的是嗎?我會stay兩晚所以有機會小朋友如有興趣會 ...

咁你應淘定,我係3月呀,話雖1度但唔同香港嘅凍

大宅

如果你係玩兩日你淘所有衫褲鞋襪都可以 租兩日都係呢啲價錢 玩得開心留番下年再去用都得

大宅

AJBabies 發表於 18-12-8 17:16
復活節會同4、5歲小朋友去轉旅遊,想搵d公園仍有雪可以玩下的,因為小朋友未試過砌雪球拋來拋去玩下咁,並 ...

2018復活節去民古屋,自駕,白川鄉有沒融曬的雪,小朋友第一次玩到真雪勁開心,一路雪景好靚,車少,路面完全冇雪

公爵府

claudialuk2011 發表於 18-12-10 15:08
同行有六歲小孩子!破冰船要大D先去!

都係去大路嘢!

我行程同你差唔多,只係定山溪換左支芴湖。
想問吓得兩個大人,去TSUDOME會場還是鈴蘭丘公園好?邊個啱大人玩啲?

伯爵府

littledot 發表於 19-1-17 13:13
我行程同你差唔多,只係定山溪換左支芴湖。
想問吓得兩個大人,去TSUDOME會場還是鈴蘭丘公園好? ...

Dome 有大型雪冰比賽皮品!同兒童玩意!交通方便D!

鈴蘭:地方大,我用「適合小朋友玩雪」來形容!交通煩D

上官網看一看
圖是Dome !

伯爵府

claudialuk2011 發表於 19-1-17 13:34

Dome 有大型雪冰比賽皮品!同兒童玩意!交通方便D! ...

鈴蘭:
有其他活動(滑雪低斜度)但沒有影到

珍珠宮

...

北海道冬天一定跟雪呔的

首頁

尾頁

跳至