時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

今日見到法律學者張達明提出白的意見,見bk 前post 有好多人話係換護照,所以分享下比大家睇

——————————————————————————————————————————

註:看到一些評論,認為孟晚舟擁有三本不同號碼的特區護照不足為奇,因為在續領或補領特區護照時,護照號碼都會改變,她可能「坐飛機多過坐巴士」,所以舊護照蓋滿章後便需要換領。

作出這些評論的人可能沒有留意當中關鍵細節,就是三本護照都是K J字頭,表示三本護照是在一段短時期內簽發,這麼快便蓋滿章的機會不高(特別是現在很多國家出入境也不再需要在護照上蓋章)。更重要的是,入境處資料顯示,護照持有人在領取新護照時,必須將舊護照交回入境處註銷,但根據美國司法部呈交的資料 (https://www.scribd.com/document/395185754/Surrey-RCMP-Const-Winston-Yep-s-affidavit#fullscreen&from_embed, at p 11),她這次是用第二本護照(即KJ0403962)入境加拿大,而並非用最新簽發的第三本護照(即KJ0479108),這表示她在未有註銷第二本護照的情況下獲簽發第三本護照。

故此,我仍然認為香港政府需要盡快徹查事件及作出公開解釋。

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 18-12-9 06:47

大宅

fungfung2013 發表於 18-12-8 22:05
今日見到法律學者張達明提出白的意見,見bk 前post 有好多人話係換護照,所以分享下比大家睇

...

這表示她在未有註銷第二本護照的情況下獲簽發第三本護照。

佢重可以用到第二本入境加拿大?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

回覆樓主:

通常政府會話個別事件,不作評論

琥珀宮

fungfung2013 發表於 18-12-8 22:05

...

其實特區護照嘅話事權好似都唔係係香港政府到,香港入境處只係執行機構
如果真係有三本護照,應該for佢比人收左護照情況下,可以繼續著草

子爵府

除左有幾本特區護照,
佢仲違反左中國法律,
有中國護照就不可同時擁有其他護照,
咁佢仲算唔算愛國呢
而家除左講講毒
唔愛國都係一種罪喎
特衰政府同呢到嘅愛國人士點兜呢

伯爵府

原來如此,今日有一班人不斷狙擊人話係「用盡頁數而更換護照」,原來係「同時擁有」?咁咪出晒糗囉..

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Lulu880 發表於 18-12-8 22:20
除左有幾本特區護照,
佢仲違反左中國法律,

又係喎!⋯⋯有「香港護照」就一定唔會有「中國䕶照」。
兩者不能並存。

侯爵府

畀面勳章

...

今次香港大鑊了。真係俾大陸累死。
Nice to meet you!

侯爵府

畀面勳章

Lulu880 發表於 18-12-8 22:20
除左有幾本特區護照,
佢仲違反左中國法律,

叫特區最叻DQ佢個身份證。(emoji)

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

最搞笑係
孟晚舟個老豆竟然唔係姓孟
真係有黨性無人姓
而家香港無法無天
特區政府班官員真係好無能

侯爵府

畀面勳章

一夜傾情 發表於 18-12-8 22:34
仲話咩renew.根本係笑話

俾大陸人累死,遲早特區護照去邊都要簽證。

禁止訪問

子爵府

係咪冰山一角?香港咁多有錢大陸人,入境處今次唔知點攪好

侯爵府

畀面勳章

一夜傾情 發表於 18-12-8 22:39
我都廢事講.一味話你錯
根本個美國司法部已經講到明晒
依家法律界終於出聲

佢地應該仲會話你錯。

男爵府

Mm233 發表於 18-12-8 22:21
原來如此,今日有一班人不斷狙擊人話係「用盡頁數而更換護照」,原來係「同時擁有」?咁咪出晒糗囉.. ...

佢哋仲恥笑人冇常識同無知添

一係就裝傻扮懵,一係就根本冇睇清楚文字

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Lulu880 發表於 18-12-8 22:36
最搞笑係
孟晚舟個老豆竟然唔係姓孟
真係有黨性無人姓

個姓有乜問題?佢跟媽咪姓⋯

首頁
12345...13