時政擂台

跳至

首頁
12345...19

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

之前大陸網民都吵華為公主係加拿大人,不是大陸人,外交部走出來話佢係大陸人,都無人信!

然後揭發了佢係有特區護照,呢度好多jm又話什麼大陸移民要取消戶口,但華為公主係「投資移民」不是單程證的,所以佢其實走了小小灰色地帶,即係保留大陸戶口,但屬於香港永久居民!但佢係沒有回鄉證的

如果佢同時擁有真的用咁多護照,美國佬一定會寫得清清楚楚

呢次好明顯就是美國佬直接攞「華為公主」要脅大陸啦⋯之前那個記者入了大使館消失,王子同侵侵係friend,侵侵有罵叉個王子咩?!如果記者係大陸領事館唔見咗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

做咩出post解釋咁多,唔比某d人繼續自我感覺良好?他們在興奮中阿!

其實大家都是估估下,點解要信晒封信所有內容?旅行証件號碼真係有需要登出來嗎?是否到期/失效又沒說明,擺明係放料比食緊狗糧的黃人大作新聞啦,侵侵今天講完ge野都可當無講過,一個無誠信的政府,有幾多可信度?

ning..    發表於 18-12-9 01:23

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

kenshiro18 發表於 18-12-8 23:50
根本無可能同一人(仲要華為太子女)三本唔同護照 三個美國visa
毒果讀者係傻,但美國政府唔係傻ga
...

第一日,華為公主被人周,蘋果的主要報導都是tbb那個N線星仔搞到大陸fans的報導,華為公主的報導篇幅好細,但當時已經出了點解佢跟媽咪姓(當然啦,有好多人都話係大陸貪官走佬準備,其實華為係屬於民企!而且真的好多北方人佢哋習慣女跟媽咪姓,仔先跟爸爸姓,有些甚至全部跟媽咪姓)

蘋果都是第二日,第三日先開始好多「專題」報導平時動作快好多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

根本無可能同一人(仲要華為太子女)三本唔同護照 三個美國visa
...

再睇01 news, 原來華為高層一早已避走美國, 係唔知加拿大會幫老美手啫
講恐怖, 大6邊有咁多盟友
放下自在

男爵府

...

其實會唔會係影子身分?即係同一個人,用幾個名申請夜市護照呢?

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

kenshiro18 發表於 18-12-9 00:02
如果咁美國仲唔list嗮d名出黎
仲有美國入境又指模又人臉
大佬,太子女啊,唔係無名特務

好似好耐無去美國。今次用kj403個本入加拿大但有本kj47新的未用。我睇律師fb咁講。
Nice to meet you!

男爵府

kenshiro18 發表於 18-12-9 00:02
如果咁美國仲唔list嗮d名出黎
仲有美國入境又指模又人臉
大佬,太子女啊,唔係無名特務

原來係咁

珍珠宮

nanananana 發表於 18-12-8 23:47
之前大陸網民都吵華為公主係加拿大人,不是大陸人,外交部走出來話佢係大陸人,都無人信!

然後揭發了佢係 ...

你咁一講又提醒起我以前有個朋友, 佢係大陸人的,但係經過人材輸入來香港,一路都有2邊走, 係香港工作, 放假就返大陸. 最後都有申請到香港身份證. 我都知佢依然有2個戶籍. 一個大陸, 一個香港, 不過我就唔係好清楚佢有冇回鄉證了!其實都有少少似我們香港人有外國戶籍, 但是又有香港身份證咁!

子爵府

mln 發表於 18-12-9 00:16
你咁一講又提醒起我以前有個朋友, 佢係大陸人的,但係經過人材輸入來香港,一路都有2邊走, 係香港工作, 放 ...

人才輸入如果要換香港永久居民,係一定要放棄大陸戶口,或者佢可以申請永久居民後,翻大陸長住,但每次在港不能超過7天,用港澳通行證出大陸,香港ID入hk先可以的
因為投資移民先有呢個「第三國PR」,人才輸入計畫係無的!

水晶宮

畀面勳章

呢個帖咁靜推一下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我都記得以前d人坐移民監, 用一本入用另一本出, 扮留左好耐
放下自在

男爵府

唔知邊個笑邊個
from 張達明facebook:

註:看到一些評論,認為孟晚舟擁有三本不同號碼的特區護照不足為奇,因為在續領或補領特區護照時,護照號碼都會改變,她可能「坐飛機多過坐巴士」,所以舊護照蓋滿章後便需要換領。

作出這些評論的人可能沒有留意當中關鍵細節,就是三本護照都是K J字頭,表示三本護照是在一段短時期內簽發,這麼快便蓋滿章的機會不高(特別是現在很多國家出入境也不再需要在護照上蓋章)。更重要的是,入境處資料顯示,護照持有人在領取新護照時,必須將舊護照交回入境處註銷,但根據美國司法部呈交的資料 (https://www.scribd.com/document/ ... reen&from_embed, at p 11),她這次是用第二本護照(即KJ0403962)入境加拿大,而並非用最新簽發的第三本護照(即KJ0479108),這表示她在未有註銷第二本護照的情況下獲簽發第三本護照。

故此,我仍然認為香港政府需要盡快徹查事件及作出公開解釋。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

張達明,就是貌似法律專家果位人兄囉,佢同戴妖,陳文敏呢班人一樣,佢哋嘅言論,你可以完全唔洗聽嘅,just ignore!

象牙宮

2024年龍年勳章

701003 發表於 18-12-9 00:48
呢個帖咁靜推一下

我又推。

首頁
12345...19

尾頁

跳至