3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實小朋友係早產左1個月多,都有排d小肌肉語言訓練等等,評估後大約遲半年,學習上完全跟到冇問題!係健康既,但身高體重就好大問題,明明3歲半,但就成日俾人問夠2歲未。。。呢個問題已經係bb開始到今時今日,永遠俾人覺得細一年!現在仲算咩都唔識,俾人笑細粒都未有感覺,但我同老公擔心佢K2/K3/小學開始懂事時會唔開心。。。起碼都要中學先會狂"錶"高,咪俾人笑足咁多年?好影響自信心。。老公話由其是係男仔!

(下面繼續)

大宅

wwykk 發表於 18-12-9 00:19
其實小朋友係早產左1個月多,都有排d小肌肉語言訓練等等,評估後大約遲半年,學習上完全跟到冇問題!係健康 ...

所以諗緊反正身高感覺都遲1年,其他評估又遲半年,好唔好直接repeat K1呢,重點想拉近返佢同小朋友既身高,希望唔好差太遠,現在同班d小朋友可以高佢足足一個大頭!

不過佢讀書真係好醒目,上堂好留心,體能都冇問題,老師都一致好評,所以令我有d茅盾,怕拖慢佢學習進度,重覆學返已學過既嘢一年!

大家可以俾d意見嗎? 感謝大家!!!

大宅

所以諗緊反正身高感覺都遲1年,其他評估又遲半年,好唔好直接 ...

小朋友幾多月?

大宅

ka2003622 發表於 18-12-9 10:34
小朋友幾多月?

37個月

男爵府

BK Milk勳章

你係谷個的學校跟得上定係Hea 屋村幼跟得上情度差好遠。

大宅

所以諗緊反正身高感覺都遲1年,其他評估又遲半年,好唔好直接 ...

如果係身高問題不是學業追不上就不要太介意,我覺得係大人介意多過小朋友介意,最緊要係小朋友返學開心,我仔仔K1時都生得矮,得89cm,而家K2有98cm,一年後長高左。

男爵府

到4歲會突然高好多嘠。你唔需要太介意。

大宅

我就覺得唔好俾佢重讀喇,佢隻係暫時矮咗d,但佢其他方面表現得好好呀。

大宅

係3歲半定37個月呢?

如果係37個月即係11月出生既細B重讀一年就無問題.

但如果係3歲半重讀就唔係太好,會比其他小朋友大好多,如果學習上無問題適齡入讀會好啲,到報小學既時候適齡入讀年齡係5歲8個月-7歲.

大宅

Kapo1021 發表於 18-12-10 01:09
係3歲半定37個月呢?

如果係37個月即係11月出生既細B重讀一年就無問題.

sorry,應該係43個月,大B黎

大宅

tsoipopo 發表於 18-12-9 13:05
如果係身高問題不是學業追不上就不要太介意,我覺得係大人介意多過小朋友介意,最緊要係小朋友返學開心, ...

我仔剛剛都89cm,但我怕其他小朋友都一樣長高得快,即係距離仍然好遠。。。小朋友仲細就未識介意,唔知佢整個小學會唔會長期排頭位俾小朋友笑矮。。。我先生咁諗

大宅

wwykk 發表於 18-12-10 01:14
sorry,應該係43個月,大B黎

咁大個要重讀,小學會冇左適齡分,
而且只係身高問題,老師唔會俾你重讀,
轉第二間學校,都冇咩學校肯收咁大個重讀

大宅

ka2003622 發表於 18-12-10 09:38
咁大個要重讀,小學會冇左適齡分,
而且只係身高問題,老師唔會俾你重讀,
轉第二間學校,都冇咩學校肯收 ...

因為有政府治療師跟進住,同校長老師商量過會跟父母意願,要repeat K1唔需要轉校,原校讀就可以。
不過適齡分我上網google下資料,謝謝!

大宅

wwykk 發表於 18-12-10 01:19
我仔剛剛都89cm,但我怕其他小朋友都一樣長高得快,即係距離仍然好遠。。。小朋友仲細就未識介意,唔知佢 ...

我個仔都矮,大約95厘米,和你仔差不多大。但原因唔係遲,係因為我矮。

我相信佢無論遲幾多年都會係最矮,咁就會影響佢自信心?如果事實係咁,咪仲大鑊?

要相信自己仔女,更何況自信心如果只係依靠外型,就太可悲了。

大宅

dativebond 發表於 18-12-10 12:38

我個仔都矮,大約95厘米,和你仔差不多大。但原因唔係 ...

咁呢個世界好現實既,唔係自己接受當冇事,得自己自信心爆棚都冇用。。。喺香港除左內涵修養+學識,外表都緊要既,見工見客都重要啦!

大宅

wwykk 發表於 18-12-10 12:45
咁呢個世界好現實既,唔係自己接受當冇事,得自己自信心爆棚都冇用。。。喺香港除左內涵修養+學識,外表都 ...

我再講白少少,其實大家都明白人有好多方面,唔只外型、仲有智慧、財富、人品、價值觀。。等等。

我唔否認外型係一大優勢,但同樣地人總有部份係優勢,部份係弱點。時間有限,人最重要盡力發展自己優勢,一樣野做到頂尖就夠生存。

太介意自己弱點會分心,忘記了自己價值所在,咁先會打擊自信心。

重視發展優勢,唔好咁介意自己既弱點,對佢成長和培養自信心好重要。

今天可能係身高,但大大下又有另一樣弱點顯現,留班都解決唔到時,你又點幫佢?

自信心係靠心靈教育去建立,當佢知道自己某一兩方面做得好,自信心就會長伴一生。

簡言之,自信心靠優勢建立,而非弱點。

大宅

其實小朋友係早產左1個月多,都有排d小肌肉語言訓練等等,評估後大約遲半年,學習上完全跟到冇問題!係健康 ...

當然,最後你選擇重讀並無不可,始終影響唔大。

但我相信培養自信心不在身外,而在心內,呢種教育先會令佢一生遇到乜逆境,都唔會睇低自己。

我會選擇言行一致,既然我相信呢套,我既選擇亦會一樣。

其實引伸出去,我仲有一條格言:
“咩都好重要,就等於乜都唔重要。”

因為時間和資源有限,做人最緊要懂得分事情輕重和緩急,有priority 極度重要。

雖然唔係好關你而家遇到的情況事,但我相信呢種諗法對未來小朋友學習有意義。

純粹路人留言,如果不合意,唔好見怪,意見唔同好正常。

大宅

dativebond 發表於 18-12-10 13:02

當然,最後你選擇重讀並無不可,始終影響唔大。

多謝意見,各方面既意見我都會接受,我都有好多不足,所以大家既意見我都會謹慎考慮,怕自己太主觀,唔夠理性,多謝你先 ^.^

大宅

wwykk 發表於 18-12-10 01:19
我仔剛剛都89cm,但我怕其他小朋友都一樣長高得快,即係距離仍然好遠。。。小朋友仲細就未識介意,唔知佢 ...

K2時長高左,都係唔夠100cm,但同其他同學比較又唔會差太遠,因為K1已高的同學仔到K2時反而無高咁多。小朋友要長高,要瞓多啲,早啲瞓,就會高左,未返K1前,佢好遲瞓,我相信遲瞓會影響長高。

複式洋房

繼續升學啦,其實留一級唔係解決既方法,不如叫小朋友食多D野,做多D活動啦!其實呢D都係小朋友要去面對既問題,做父母我覺得應該係幫佢地面對問題,唔係幫佢地解決問題,人生流流長,又幫得幾多呢?,不如比佢早D學習面對問題,對增強自信心都好有幫助

首頁

尾頁

跳至