鍾意拎著數既親戚,討厭!大家評下理

yy_chow1210
|
個日我話請食飯,明明只請個兩個親戚,點知其他親戚知道我話請,就即刻話要跟住黎,仲話「食得你幾多呀?請一餐半餐」真係唔明點解d人咁不知廉恥,擺明車馬去攞人著數。最慘既係連我阿媽調轉頭話我計較,超!心諗,我欠你地既咩?
crystal媽咪
|
yy_chow1210 發表於 18-12-9 00:35
個日我話請食飯,明明只請個兩個親戚,點知其他親戚知道我話請,就即刻話要跟住黎,仲話「食得你幾多呀?請 ...

唔好介意。其他親戚都幾cheap
Poyau    發表於 18-12-9 09:58
美之選468
|
個日我話請食飯,明明只請個兩個親戚,點知其他親戚知道我話請,就即刻話要跟住黎,仲話「食得你幾多呀?請 ...

既然人多左 ? 咁就即改地點啦 ? 原本想食酒店就改成餐廳,原本想食餐廳的......立即改成茶餐廳,搞點。
she811
|
呢個世界咁多貪小便宜不知廉耻的人話時話,佢地邊度收到風
Esther_531
|
點解其他親戚知??請埋無所謂。。但我會同原本打算請既親戚話無下次,因為多左人來食
anyuser18
|
轉地點
或,阿媽想充闊佬,阿媽出
終極熊貓
|

如果平時大家關係好,我唔介意請埋當聚一聚
關係差嘅話,就睇咩都唔順眼~

又如果親戚係長輩,相信我細個唔多唔少都有被請客
所以都無咩點介意,但會調節一下請食飯內容~
brindlewin
|

佢地在塲?邊個通知佢地先?

你媽有冇份?好明顯你媽媽睇法同你唔同,我地39547,好難公正評論喎。
BGCOME08
|
你呢個case我ok的,請多幾個冇乜所謂。

但長期揾着數果D就超黑人憎! 好似我媽個哥咁,借咗十幾廿萬唔還都算,因錢唔係我,我唔會出聲。但成狗日揾我媽笨,但我媽好呢個阿哥,咁人哋2兄妹嘅事我亦冇權理。但我同我媽講明,呢個舅父我唔鐘意,我亦唔會再見佢,叫佢,你就唔好怪我。
Helllokitty
|
如果係長輩就真的冇所謂,因為你細個時人家都應該請過你食。
mmya
|
如果淨係食餐飯又真係好小事嘅
唔算係咩著數
Poyau
|
不請自來
Sumyeema1
|

其他親戚有幾多個?
大力大力
|
Poyau 發表於 18-12-9 09:56
不請自來

x 2

我真係未遇過~
大力大力
|
mmya 發表於 18-12-9 09:44
如果淨係食餐飯又真係好小事嘅
唔算係咩著數

有時唔想甘多人,幾個人傾下計~

過時過節就預左十幾二十人~
yurijm
|
知微見著
一餐半餐飯都值得你親戚聞風而至
仲要花車錢趕到
我心裡實好唔舒服
擺明車馬當我係水魚
呢啲親戚又點配叫親戚

你媽媽心態幾老土
應該仲停留在,親戚俾臉先來食
我個人相當不齒

金金人
|
係唔知醜既。。人地都無話請你,你叫人請,仲話食得你幾多

我想問多咗幾多個?下次唔好講明話你請囉。到埋單時先俾錢
seaheart88
|

一次半次就算數囉。。。但係我會同阿媽講冇下次。。。係一定冇下次。。。因為我唔鍾意俾人老屈
小肥兔
|
算喇, 屋企人, 計教唔到,不如開開心心食一餐,享受家庭樂
dede2005
|
山水有相逢,下次食返佢咪得囉