心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真係頂唔住我姑姐!佢錫我哋不過有時太過自以為是忘記咗尊重二字!

我大仔唻跟3歳,個女9個月大。個仔皮膚白白,個女就黑D偏黃既。
出世大家都話個女膚色冇個仔白。我問咗兒科私家醫生,再問政府兒科醫生,健康院姑娘都話冇事,一定唔關黃膽事,大咗加固,醫生話一定係偏黃不過冇事,食得,呵得,有增磅,好可能係食得太多胡羅白素(我個女勁鍾意紅羅白,木瓜同南瓜所以差不多每餐都有其中一樣) 醫生話呢個係色素,只要唔食/減少就會退黃)

複式洋房

花之豆 發表於 18-12-9 03:38
我真係頂唔住我姑姐!佢錫我哋不過有時太過自以為是忘記咗尊重二字!

我大仔唻跟3歳,個女9個月大。個仔皮 ...

佢有次打俾我同我講,我解釋咗,但佢問我睇咩醫生,覺得我睇嗰D唔掂!我叫佢唔洗膽心!佢覺得我唔信佢,佢cut我線!

之後每星期六見面必定講一次,個女睇醫生順便又再問,醫生答案如是,仲話如果有問題我一早叫你去驗啦,我覺得冇事就無謂辛苦個女去驗囉!

我又再講一次俾大家知,等大家知我唔係咩都冇做,我都關心個女,不過咁多專業人士話冇事我就信架啦,唔通逼自己覺得個女有事,要個9個月大既寶寶去驗身?

複式洋房

花之豆 發表於 18-12-9 03:39
佢有次打俾我同我講,我解釋咗,但佢問我睇咩醫生,覺得我睇嗰D唔掂!我叫佢唔洗膽心!佢覺得我唔信佢, ...

我今次仲打算停一個月以上高色素菜類,等可以退黃(暫時停咗1個星期)
我以為今次講得詳盡D佢會收口啦!

點知今日又講仲講到我唔理,唔緊張!我真係好想問"你係醫生?”,"我個女有事你先開心?","你係咪想話我唔識做人亞媽?"

好閔好想爆佢!!

男爵府

樓主,我想話高色素蔬菜一定絕對關事,我個女細個又係黃!因為我返工,我99日日煮蕃茄佢食,話佢鍾意,晚晚都蕃茄薯仔紅蘿蔔湯!我出聲話唔好,佢又話唔知可以煮乜!但事實餸係我買,成個雪櫃都唔同菜,佢淨煮呢幾樣!後來佢自己都話阿女腳板好黃!加上我發顛差d鬧交!日日寫食譜要佢跟我煮!最後先停到佢煮蕃茄!但唔會咁快退架!我個女都過左三個月先明顯白返!你要堅持一星期最多一至兩餐有呢d蔬菜,唔可以食多!當中包括蕃茄,紅蘿蔔,南瓜等

複式洋房

H.O.P.E 發表於 18-12-9 07:31
樓主,我想話高色素蔬菜一定絕對關事,我個女細個又係黃!因為我返工,我99日日煮蕃茄佢食,話佢鍾意,晚晚 ...

多謝你呀!我都知有關所以諗停一個月,聽用你咁講我會睇情況停耐D!

係姑姐每星期堅持佢有病,係D醫生check 唔到!令到我好唔開心,解釋完一次又一次都冇用!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

食少啲紅蘿蔔
佢係關心,不過過份關心咗。 少啲見,佢send啲食譜收咗就算, 間中已讀不回。佢應該feel到你唔鍾意。 佢係咪冇小朋友㗎??
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-12-9 09:58
食少啲紅蘿蔔
佢係關心,不過過份關心咗。 少啲見,佢send啲食譜收咗就算, 間中已讀不回。佢應該feel到你 ...

佢兩個女都20+ 了,我知關心架,不過一家人逢星期六一齊食飯,佢定必講,我答到都唔知點,我老公又嬲,因為每星期俾人話個女有病/隱藏病……

不過冇得減少見,因我係返去陪帶大我既嫲嫲!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

花之豆 發表於 18-12-9 16:57
佢兩個女都20+ 了,我知關心架,不過一家人逢星期六一齊食飯,佢定必講,我答到都唔知點,我老公又嬲,因 ...

我以為佢係冇小朋友,所以先將啲專注力去曬你哋小朋友到添。 唯有當佢唱歌,佢講得太犀利。你話得㗎喇!我自己會處理。
雖然咁樣講好衰,但係可能一兩次,佢已經知咩事,會收聲
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-12-9 17:01
我以為佢係冇小朋友,所以先將啲專注力去曬你哋小朋友到添。 唯有當佢唱歌,佢 ...

希望啦! 謝謝

禁止訪問

男爵府

花之豆 發表於 18-12-9 09:19
多謝你呀!我都知有關所以諗停一個月,聽用你咁講我會睇情況停耐D!

係姑姐每星期堅持佢有病,係D醫生che ...

唔好食紅羅白同甘荀;我屋企人以前日日食同乍汁飲,整到個人黃色架,要停食一段時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果比我, 我會話: 我係佢阿媽, 我緊張過你....
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

複式洋房

草八刀 發表於 18-12-18 04:03
唔好食紅羅白同甘荀;我屋企人以前日日食同乍汁飲,整到個人黃色架,要停食一段時候
...

謝謝,停咗3星期了,pumpkin, 木瓜同蕃茄都停埋呀,好似冇咁黃了!

複式洋房

newcook 發表於 18-12-20 14:39
如果比我, 我會話: 我係佢阿媽, 我緊張過你....

勁想架!唉⋯不過癈事向亞嫲面前咁,怕佢老人家唔開心咋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

花之豆 發表於 18-12-21 10:29
勁想架!唉⋯不過癈事向亞嫲面前咁,怕佢老人家唔開心咋
睇你用咩方式演繹架啫............
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

複式洋房

newcook 發表於 18-12-21 14:59
睇你用咩方式演繹架啫............

嘻嘻…呢方面我好弱我怕一開口就等於嗌交

首頁

尾頁

跳至