想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

babylover53 發表於 18-12-9 08:46
丈夫今年32歲,太太31歲,太太有多囊,丈夫精子型態2%,其餘正常

食左一個cycle排卵藥+破卵針+塞黃體

不要浪費時間,ivf

大宅

丈夫今年32歲,太太31歲,太太有多囊,丈夫精子型態2%,其餘正常

2樣一齊做啦

大宅

請問邊度check精子形態?謝謝

大宅

回覆樓主:

其實我地睇緊仁安,醫生暫時建議食藥打針,等自然懷孕,但其實我想主動要求做IUI

大宅

mscathybbb 發表於 18-12-9 09:50
請問邊度check精子形態?謝謝

我自己做檢查同老公驗精都係仁安醫院,有間生殖中心,你上網search下,打去約做檢查,醫生就會解釋你知

別墅

回覆 babylover53 的帖子

我個case 同你一樣,我多囊(唔太嚴重),c9 精子型態都係2%, 年紀比你地大幾年。早幾個月試左一個cycle 排卵藥,唔成功,第二cycle 淨係食糖尿藥(針對多囊)+ 開始運動,c9 食d茄紅素+有zinc 嘅 supplements, 自然bingo 左,雖然最終都小產左..... 我係你,我會試多幾次排卵藥/針先諗ivf, 除非你地好急,而且冇財政上困難,因為 iui/ivf 都唔擔保一定成功

大宅

190702 發表於 18-12-9 10:39
回覆 babylover53 的帖子

我個case 同你一樣,我多囊(唔太嚴重),c9 精子型態都係2%, 年紀比你地大幾年 ...

其實我心情係有少少急,因為聽太多case試左好多年都唔bingo,我驚自己係其中一個,到時就變左高齡仲辛苦,但如果試自然一年半載都ok,我都可以接受既,最弊就係唔知幾時bingo

另一方面我都擔心IVF都唔係一次中,到時錢又洗左,如果唔中,都係變返食藥打針,原地踏步,所以我先好爭扎,多謝你意見,感覺到有人同我一樣心情

大宅

我係過來人, 我多囊 , 老公形態 <1 % (洗精後) , 仁安 試左 1 年食藥打針 , 之後再係仁安試過兩次 iui , 第三次轉醫生&診所, 老公形態 5% (洗精後) 但都唔成功!

諗住做私症 IVF , 點知 又check 到 甲狀腺高 & 乳腺激素高, 而家排緊照 MRI ...

我由 28 歲 做到而家 31 ... 都未成功,所以時間唔等人 !

PS: 初初都只係多囊 (其他男女都正常), 點知後期老公精唔得... 再之後又話甲狀腺問題....

IUI / IVF 自己諗清楚, 3,4 年時間過左就過左....

禁止訪問

大宅

Joey1088 發表於 18-12-9 13:25
我係過來人, 我多囊 , 老公形態

你咁樣講一講,搞到我又心思思想直接IVF,好驚時間白白流走.......

大宅

mwsiipb2 發表於 18-12-9 15:18
我个中医話試过將1%提升到3%的精子質量。

請問可以pm中醫資料嗎?

禁止訪問

別墅

babylover53 發表於 18-12-9 12:17
其實我心情係有少少急,因為聽太多case試左好多年都唔bingo,我驚自己係其中一個,到時就變左高齡仲辛苦, ...
我係其中一個,係試左3年半先bingo。但係,我本身身體唔好,好易感冒,經期唔準唔靚,頭一年試,真係乜都冇理,順其自然,到第二年,開始玩紅d量體溫,先知自己原來係冇高低溫。之後睇中醫一至兩年,睇完有返高低溫,又少左病痛,先覺得自己身體可以適合懷孕。不過我係懶嘅,拖到今年年中先正視下問題,睇埋西醫,先知自己多囊,睇左西醫後都冇乜睇中醫了,然後第二個cycle 自然bingo ,雖然最後都小x 左。

我覺得你如果身體ok 嘅,又急嘅,都可以試下ivf/iui, 但如果底子差,倒不如俾一年半載睇中醫調理好身子先,中間當然可以嘗試自然bingo, 到覺得身體完全準備好,先再試iui/ivf 都未遲

大宅

做ivf啦,唔好浪費時間,多囊就算bingo左都比較容易流產,因為卵子質素唔好,ivf可揀靚既胎放入,起碼減低傷身又傷心既機會先啦

大宅

babylover53 發表於 18-12-9 12:17
其實我心情係有少少急,因為聽太多case試左好多年都唔bingo,我驚自己係其中一個,到時就變左高齡仲辛苦, ...

同埋你打排卵針同食排卵藥都唔平,我諗6-7個月已經係差唔多ivf既價錢,其實通常多囊都會有多啲胎架,如果你一次唔得,之後淨比放胎價錢就得,最後你可以留意下台灣,比香港平一半,希望幫到你

大宅

mwsiipb2 發表於 18-12-9 23:37
其實你哋有冇試過睇埋中醫,用中醫同埋西醫嘅方法雙管齊下,爭取返多啲時間
...

其實我青春期已經知道自己有多囊,十幾廿年間經期都無準過,有時會經痛,有時量多,有時量少,斷斷續續十幾年睇過中醫,也睇過西醫

睇中醫果兩三年,經期就會好D,唔睇之後半年一年,又亂返,西醫都係咁,食西藥,每次都準,一唔食,又亂晒

十幾年來睇醫生,都只係以調經為主要目的,因為之前都未打算生BB,所以愛理不理,但近這半年打算生BB,先發覺唔理唔得,於是直接走去仁安不育科見醫生,醫生叫我驗血,男性荷爾蒙指數偏高,但醫生話唔算好嚴重,指數都係偏高少少

一般多囊會肥胖,但我又唔算太肥,BMI屬於正常範圍之中最高的一群,因為我自己有控制食量唔俾自己肥胖

大宅

190702 發表於 18-12-9 23:58
我係其中一個,係試左3年半先bingo。但係,我本身身體唔好,好易感冒,經期唔準唔靚,頭一年試,真係乜都冇 ...

我身子其實還好,好少病痛,就係多囊問題纏繞我十幾廿年,我其實都懷疑自己無高低溫期,個個月記錄都日日差唔多,大家都建議我睇埋中醫,咁一於試下搵個中醫睇睇

大宅

zuniceso 發表於 18-12-10 01:55

同埋你打排卵針同食排卵藥都唔平,我諗6-7個月已經係差唔 ...

我都知多曩容易小產,所以更加擔心就算bingo都唔會一次順利

另外,IVF有咁平咩?以我所見,香港都要十萬一次至少,台灣我未了解過,大約平一半?

我現在只試左一個cycle排卵藥+破卵針+塞黃體,洗左$2000-3000,未計見醫生費,所以我都預左試3-4個月的話,就會無成萬

但好衰就係,第一次見不育科,醫生都係建議我試幾次食藥打針自然懷孕,醫生都講到明,如果一直唔得,先叫我做IUI/IVF,所以我都唔知聽唔聽佢講好

大宅

IVF
宜家睇中醫唔平
要keep住睇一段時間
又未必夾
我都多囊
追了年半
最後西醫排卵針中第二胎
係同卵雙胞胎

首頁

尾頁

跳至