想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

babylover53 發表於 18-12-14 10:09
其實我有勸過C6直接一齊做IUI/IVF,一來時間唔等人,二來反正樣樣都係博,點解唔直接博一個機會大D既方法 ...

女人年紀越大卵泡越差,男人30-40高峰期,只要健康飲食運動 調理一下精子就自然好的!女人點做都斗不過年紀!

大宅

babylover53 發表於 18-12-14 10:09
其實我有勸過C6直接一齊做IUI/IVF,一來時間唔等人,二來反正樣樣都係博,點解唔直接博一個機會大D既方法 ...

女人年紀越大卵泡越差,男人30-40高峰期,只要健康飲食運動 調理一下精子就自然好的!女人點做都斗不過年紀!

大宅

回覆樓主:

未到DD,今日M小姐來搵我了 第一個cycle宣佈失敗,下個cycle再努力,聽朝見醫生

C6唔想我咁快做IUI,話試多兩個cycle食藥打針自己dodo先,如果都唔得先做IUI

大宅

babylover53 發表於 18-12-15 00:04
未到DD,今日M小姐來搵我了 第一個cycle宣佈失敗,下個cycle再努力,聽朝見醫生

C6唔想我咁快 ...

其實我唔係好明你老公對iui有咩concern?
點解要試多2次先iui..
其實iui只係多左2個步驟
就係洗精同放精
將精液放到最近然後俾佢游去搵卵子
其實你排卵ok佢精子又唔夠活躍好應該試
洗完d精會比原本好2-3個%
即係如果佢keep住有2到時會有4就會合格
個過程對身體無害不過對荷包有害only

大宅

missdpig 發表於 18-12-15 08:33

佢一直覺得我地仲後生,事業剛起步,岩岩先升完職加人工,置業剛一年,對佢黎講,32歲根本唔急,佢覺得再過三五年先做爸爸都唔係問題,但佢無考慮過我身體狀況其實唔係咁好,唔係即do即有架大佬,到真係覺得唔得先開始緊張,對我地女人黎講已經可能太遲了

另一個原因係,佢覺得BB係上天的禮物,佢潛意識認為自然dodo,開心,突然有一日發現有左,做爸爸,佢會好開心(睇電視情節睇上腦),如果而家刻意做IUI,搞輔助生育方法,佢會覺得係有違天意,夾硬做一個BB出黎,佢覺得咁樣唔好,唉!

大宅

missdpig 發表於 18-12-15 08:33

如果而家我夾硬拉佢做IUI,佢會配合,咪就係負責俾錢,俾丁丁咁囉,個心根本唔係度,而且IUI又唔係100%成功,如果成功咪無野囉,如果唔成功,佢就會冷言冷語,講D悔氣說話,什麼勉強無幸福之類,咁我不停身體受罪,仲要受佢D無形壓力,成件事就無乜意思啦

大宅

回覆 zuniceso 的帖子

台灣搵邊個醫生做?要去幾次台灣?

大宅

Chubbpiggy 發表於 18-12-15 12:43

台灣搵邊個醫生做?要去幾次台灣?

搵瑋哥

大宅

我見好多jm都推薦佢。去台灣做行程會唔會好chur?因為難請假。大約幾錢?

大宅

Chubbpiggy 發表於 18-12-15 16:04

我見好多jm都推薦佢。去台灣做行程會唔會好chur?因為難請假。大約幾錢? ...

我3個月去左4次,我就覺得唔係好chur,計埋機票住用左5萬幾港幣

大宅

我係香港剛做完但失敗了,所以想去台灣做。香港太貴了。瑋哥係咪要排好耐?

大宅

Chubbpiggy 發表於 18-12-15 22:46

我係香港剛做完但失敗了,所以想去台灣做。香港太貴了。瑋哥係咪要排好耐? ...

我初診連放胎3個月左右,因為我放雪胎所以要多一個月,你咩事要做ivf?如果你香港仲有胎可以放多次

大宅

我高o呀!而且卵少,得兩粒受精。兩粒都放了但失敗了。所以要重新做過ivf

大宅

Chubbpiggy 發表於 18-12-16 11:03

我高o呀!而且卵少,得兩粒受精。兩粒都放了但失敗了。所以要重新做過ivf ...

咁你睇下台灣翁醫生比較下,佢做高齡同免疫比較多,如果高齡可以了解下pgs

大宅

babylover53 發表於 18-12-15 11:20
佢一直覺得我地仲後生,事業剛起步,岩岩先升完職加人工,置業剛一年,對佢黎講,32歲根本唔急,佢覺得再 ...

IUI 都有違天意 ?! 其實iui 都係洗完精放入去, 蟲蟲們都係要游,要自己搵卵... 所以成功率同自然行房一樣!

講真你而家打針食藥 都好傷身架..... 如果佢真係咁唔 care 就不如乜都唔好搞.... 索性等自然好過 , 但你要同佢講清講楚到老左唔好後悔囉 !

初初我老公夠話我心急, 做完又做,iui 唔肯黎,要氹要剩,而家咪知衰囉 !

大宅

我見好多jm都話翁醫師會看免疫系統。但之前幫我做ivf的醫生就無提過免疫系統,好似都無驗過免疫系統既嘢

大宅

回覆 Joey1088 的帖子

如果要生,梗係趁後生生好d啦!

大宅

Chubbpiggy 發表於 18-12-16 14:30
回覆 Joey1088 的帖子

如果要生,梗係趁後生生好d啦!

梗係啦 ! 但係班 男人 真係唔知何來嘅 自信 , 認為多囊 + 精蟲形態差都可以好容易自然搞掂⋯⋯

嗱, 我信有少部分人真係自然搞得掂嘅....但明知自己唔掂就應該及早求醫啦 .....

我身邊識好多 生育有問題 但男方唔面對嘅朋友仔

大宅

回覆樓主:

其實我解釋過架啦!多囊+精虫問題確確實實就係要食藥打針/IUI架啦!想自然dodo成功,得,可能要十年八年,都唔知得唔得囉,就算得,到時我都40啦!既然決定要生BB,點解要等到40先生呢?

如果到40都唔得,咁點呢?到時先一take過做IVF?我相信我31做IUI同我40先做IUI,身體狀況一定唔同囉,我32,33生完恢復身體一定快過40囉!

大宅

回覆樓主:

再者,長輩父母6299一大班人,個個都期待我個肚,我又唔係唔肯生,只係身體狀況唔得,需要輔助生育,我已經好努力積極治療啊

但C6唔care,長輩父母6299佢地只會覺得係我唔肯生,唔想生,無諗過其實係其他問題,咁呢D壓力咪又係我去受,C6無影響佢架,佢一樣可以慢慢等,等自然dodo bingo,咁呢十年八年期間等待受既壓力,邊個幫我受先?

勸唔掂,無乜計,唯有試多兩個cycle

首頁

尾頁

跳至