人老了

sheep2
|
以前細個使乜拉筋,注意飲食既者

而家身陳代榭慢左,做少d筋會硬,食多d 又肥
真係今時唔同往日
cbeyond
|
個個人都會老, 接受現實吧
MM2H
|
幾時都係預防勝於治療,每日保持有定量郁動,我都懶運動,唯有多做拉筋
Poyau    發表於 18-12-9 09:46
keepitup
|
MM2H 發表於 18-12-9 09:23
幾時都係預防勝於治療,每日保持有定量郁動,我都懶運動,唯有多做拉筋
...

有冇啲拉筋動作或片段介紹?我成日驚自己做錯整傷
sheep2
|
MM2H 發表於 18-12-9 09:23
...

為左減慢衰退,真係乜都要做
Poyau
|
歲月催人
sheep2
|
Poyau 發表於 18-12-9 09:45
歲月催人

爭取時間,已經早早出門去運動!
MM2H
|
keepitup 發表於 18-12-9 09:41
有冇啲拉筋動作或片段介紹?我成日驚自己做錯整傷

1. 之前有姊妹介紹呢個顫手功,易做同埋好行血
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21711658

2.如有做開瑜珈,呢套daily mini routine都好易跟,夠流暢同平均,集齊拉同舒緩
https://www.verywellfit.com/do-these-10-yoga-poses-every-day-to-feel-great-3567179
MM2H
|
3.亦可以早晚十組拉手提腳踭
拉手~雙腳分膊頭闊度,收腹企直脊亦要直,雙手扣起向上拉至稍微過耳仔位,頭提升少少向上望,輕鬆來回深呼吸十秒為一組
提踭~搵一個約胸位支撐點作扶手位,腳分約膞頭闊度,提起腳踭至只淨腳趾同地下接觸,企直,雙手輕輕放支撐點借力,放鬆雙膞頭提升少少向上望,都係來回深呼吸十秒為一組

可以輪流交替每日做,唔洗太死板
MM2H
|
sheep2 發表於 18-12-9 09:42

為左減慢衰退,真係乜都要做

最近先同朋友傾開,交接年紀,運動的確好重要。年青時身體機能撐得住,而家係時候要以運動減慢機能老化,讓身體維持運作

香港人生活緊張工時長,要抽空做運動都唔易,不過講係咁講,醫學見解又係咁寫,但都係解釋唔到港人長壽嘅原因
Poyau
|
sheep2 發表於 18-12-9 09:50
爭取時間,已經早早出門去運動!

加油
sheep2
|
MM2H 發表於 18-12-9 10:21
最近先同朋友傾開,交接年紀,運動的確好重要。年青時身體機能撐得住,而家係時候要以運動減慢機能老化, ...

如果休息和運動相比,我真係寧願瞓多d
AACheungCheung
|
sheep2 發表於 18-12-9 08:50
以前細個使乜拉筋,注意飲食既者

而家身陳代榭慢左,做少d筋會硬,食多d 又肥

人 由出世嗰日就向老呢嗰方向行,無得避免。
lalalumlum
|
最近先同朋友傾開,交接年紀,運動的確好重要。年青時身體機能撐得住,而家係時候要以運動減慢機能老化, ...

長壽但不健康呢!
evip
|
MM2H 發表於 18-12-9 10:18
1. 之前有姊妹介紹呢個顫手功,易做同埋好行血
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...

thanks for sharing
返去跟下先
bosch
|
係咁架啦.. 我而家發覺自己反應慢左好多, 唔知係因為老左定係好攰既事.

以前跌野會好快接住, 而家間中都會接亦會接到, 但多數由得佢跌, 之後慢慢彎身去執, 費時扭到條腰.
bosch
|

香港醫療好, 醫護人員反應快, d 人有病可以及早醫治.

其他國家我唔清楚, 我住既地方真係乜都慢十拍, 陀b 見少少紅都冇得見醫生, 唔咳到出血又冇得見醫生, 半夜心口痛呼吸不暢都唔俾入醫院, bb 燒到40度冇抽筋都叫你自行觀察, 冇事或風險低既話就唔俾你去做body check, cancer 覆發都可以驗唔到!

千千萬萬
|

可能係飲食,個個都keep,食得少又清淡。
sheep2
|
AACheungCheung 發表於 18-12-9 10:55
人 由出世嗰日就向老呢嗰方向行,無得避免。

但人生仲好多事未做,唔想衰老得咁快又周身骨頭呀
sheep2
|
千千萬萬 發表於 18-12-9 12:06
可能係飲食,個個都keep,食得少又清淡。

如果可以戒到口,減少好多問題,因為本身我份人唔鍾意停落黎