自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

乂心淡乂 發表於 18-12-14 01:22
我爸中左風三個月12日,係訓訓下教 有小小知覺要去痾尿 郁唔到 就call車,住院住左一個月5日,係缺血性中風, ...

請問服食每天牛黃份量是多少?哪隻牌子較好?謝謝!

公爵府

fafa101 發表於 18-12-9 10:24
家人上星期嚴重腦出血中風, 不能做手術, 現已清醒返, 但右邊面及身完全無知覺。 請問大家
有經驗分享嗎? ...
做針灸,聽人講過好有效,唔好過黃金期

別墅

Hellomimi112 發表於 18-12-14 08:06
請問服食每天牛黃份量是多少?哪隻牌子較好?謝謝!

我地買安x 680一粒 出事二星期後一粒 過多二星期 再食一粒 之後都無食,腎有事既人 千萬唔好食,爆血管中風 都好似唔得

大宅

乂心淡乂 發表於 18-12-14 01:22
我爸中左風三個月12日,係訓訓下教 有小小知覺要去痾尿 郁唔到 就call車,住院住左一個月5日,係缺血性中風, ...

谢謝分享.....咁你爸爸由出事至行得返, 太约用左几耐時間呀?

大宅

回覆樓主:

樓主,想問你親人出血性爆血管,病發時有冇嘔? 有咩表癥

別墅

fafa101 發表於 18-12-14 09:51
谢謝分享.....咁你爸爸由出事至行得返, 太约用左几耐時間呀?

出事三個半月左右,一個半月 慢慢開始企 到而家 拎住個叉 都行到下,但左手 就完全廢左

大宅

hippo1115 發表於 18-12-14 09:57

出事个刻冇親人在身邊, 所以吾知。 但我地到醫院見到佢時, 一直都不停在嘔

大宅

乂心淡乂 發表於 18-12-14 10:05
出事三個半月左右,一個半月 慢慢開始企 到而家 拎住個叉 都行到下,但左手 就完全廢左
...

咁3个半月就行得返都算好好。
咁左手廢左, 醫生有講糸什麽原因呀?針灸不能再幫到呀?

珍珠宮

hippo1115 發表於 18-12-14 09:57

多口講句,我有親人發病時是話頸痛,以為落枕,過多一陣就突然間頭痛,嘔,不停要去厠所小便,所以有以上特徵真系吾好拖,立刻打999

男爵府

我的爸爸也是3年多前嚴重中風,在醫院待了4.5個月,中風後一直都好像昏迷,在中風後第三個月情況好一點的時候去醫院中醫部第一次針灸,可惜當時他的反應好驚,連針都被他逼了出來,整個人變硬,血壓突然高了,因為他中風是血管先天問題,跟一般的不同,我們便不敢再試,也沒醫師敢做。
出院後再去找中醫看,但醫師提議我們一動不如一靜,爸爸情況是要靠自己,所以一直沒有再試,他的情況沒有太大改善,都是要全天侯高度照顧。

直至大概一年前,我們又帶他去看另一個中醫,這個醫師覺得爸爸可以試,於是便開始一星期一次的針灸,開始不久見到一些轉變,例如回說話多了一些,反應也多一些,但久了又沒有太大進展,不過仍然讓他每星期去一次。

另外就是家人多給病者鼓勵,多陪病人,在家多為他做運動和按摩,我們每天都幫他做3至4次運動,保持他的筋骨和皮膚柔軟,不要讓他變硬及痿縮及生壓瘡,也要好好護理病人的皮膚,特別是PATPAT那些位置,病人坐輪椅時間長時,也要每隔一小時左右幫他鬆一鬆PATPAT。

出院前也會有醫院社工跟進,如回家休養,可申請社康服務,有社康姑娘,職業治療及物理治療師上門跟進,也會在病者出院前幫忙準備家居設施,以適合病者回家居住。

這是一條漫長及的路,大家互相支持,祝你家人早日康復也祝你們身體健康。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至