求FB / FB messenger達人

queenie0102
|
阿仔剛收到同學嘅messenger訊息, 如下圖, 問阿仔係唔係佢? 當時, 阿仔好愕然點解會咁嘅? 係唔係被人hack咗? 請求有關達人應該要點做先唔會再有類似情況出現 (除咗刪除FB之外)? Thanks!

Poyau
|
下面引用係阿仔幅相同fb username?
queenie0102
|
Poyau 發表於 18-12-9 11:13
下面引用係阿仔幅相同fb username?

係呀,原本show阿仔個名, 但我upload上來改了為'fb username'
mctl1995
|
queenie0102 發表於 18-12-9 10:25
阿仔剛收到同學嘅messenger訊息, 如下圖, 問阿仔係唔係佢? 當時, 阿仔好愕然點解會咁嘅? 係唔係被人hack咗? ...

Send俾佢嘅人俾人Hack咗,唔好click入去,即改密碼
mctl1995
|
mctl1995 發表於 18-12-9 11:17
Send俾佢嘅人俾人Hack咗,唔好click入去,即改密碼

我之前都試過,send俾我嘅朋友click咗入去睇,即俾人hack咗,之後send晒俾啲朋友。

Poyau
|
queenie0102 發表於 18-12-9 11:15
係呀,原本show阿仔個名, 但我upload上來改了為'fb username'

條片都係阿仔?
queenie0102
|

如對方比人hack咗而send比阿仔嘅話,會唔會影響阿仔本身嘅fb? 因阿仔擔心驚比人hack咗而send呢個訊息比佢嘅朋友圈
queenie0102
|
Poyau 發表於 18-12-9 11:19
條片都係阿仔?

唔知點解用咗阿仔個icon及名
mctl1995
|
queenie0102 發表於 18-12-9 11:21
如對方比人hack咗而send比阿仔嘅話,會唔會影響阿仔本身嘅fb? 因阿仔擔心驚比人hack咗而send呢個訊息比佢 ...

其實佢無click入去就唔怕,click 咗入去即刻改密碼。我當時都click咗入去,之很驚驚地即刻問老公,老公叫我即刻改密碼,好彩無事。
queenie0102
|

咁即係話,阿仔嘅朋友比人hack咗,會唔會佢嘅朋友名單都會收到呢個訊息?
mctl1995
|
queenie0102 發表於 18-12-9 11:23
唔知點解用咗阿仔個icon及名

因為send俾佢嘅朋友俾人hack咗,再照住佢fb朋友send岀去,所以有阿仔fb張相
mctl1995
|
queenie0102 發表於 18-12-9 11:25
咁即係話,阿仔嘅朋友比人hack咗,會唔會佢嘅朋友名單都會收到呢個訊息?
...

你仔無click入去就唔會,因為click入去後要㩒密碼,一㩒就會又俾人hack
queenie0102
|
mctl1995 發表於 18-12-9 11:26
因為send俾佢嘅朋友俾人hack咗,再照住佢fb朋友send岀去,所以有阿仔fb張相
...

唔怪得知喇,而家明白哂,如果阿仔朋友仲未知道比人hack嘅話,呢個訊息會唔會不停send出去?
mctl1995
|
queenie0102 發表於 18-12-9 11:30
唔怪得知喇,而家明白哂,如果阿仔朋友仲未知道比人hack嘅話,呢個訊息會唔會不停send出去?
...

會Send晒俾佢嘅朋友,佢嘅朋友唔知咩事又開嚟睇,又㩒密碼,又中招,不停循環嘅send俾朋友嘅朋友
queenie0102
|
mctl1995 發表於 18-12-9 11:34
會Send晒俾佢嘅朋友,佢嘅朋友唔知咩事又開嚟睇,又㩒密碼,又中招,不停循環嘅send俾朋友嘅朋友
...

真係唔該曬你詳細解答,阿仔知道後,都冇咁驚lu, thanks a lot
mctl1995
|
queenie0102 發表於 18-12-9 11:35
真係唔該曬你詳細解答,阿仔知道後,都冇咁驚lu, thanks a lot

叫阿仔唔駛驚,send俾佢嘅朋友就係俾人hack咗,即刻通知朋友改密碼
queenie0102
|
mctl1995 發表於 18-12-9 11:39
叫阿仔唔駛驚,send俾佢嘅朋友就係俾人hack咗,即刻通知朋友改密碼
...

好的,我叫阿仔立即通知佢,thanks again