自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

做乜改標題?
明明因為斷錯症失救而死,係都要扭曲到等到死,做咩呢?
培養新醫生由讀書到稍有經驗起碼十年八年,醫學界又唔肯引入外國醫生,就算唔減醫療開支,病人一樣要等。改呢個標題有咩用?!
日日是好日

侯爵府

我愛黎明 發表於 18-12-9 22:45
政府減醫療資源就有

醫管局料減2.5億開支 勢削病人服務

你唔好講啲唔講啲

2016年新聞,fm 黃到喊嘅香港01

[p=24, null, left]政府上年度以節約內部開支為由,向醫管局開刀。由2016/17年度起的兩個年度,醫管局的經常撥款分別須減少0.5%。政府消息人士表示,16/17年度醫管局經常撥款削減2.36億元,但因應服務需求增加,會一筆過額外增加撥款2.24億元予醫管局。一加一減之下,醫管局的經常撥款只減少1200萬元。

[p=24, null, left]預算案在醫療衞生方面的總開支,預算達776億元,較15/16年度增加168億元。但當中100億元早於15/16年施政報告早已提及,該筆一次過撥款是讓醫管局成立種子基金,以推行公私營協作計劃。財政司長曾俊華更提及,預留2,000億元的公立醫院十年發展藍圖,並形容它是「專款承擔」,但實際上是總結過往多間公立醫院重建、擴建計劃而成。

[p=24, null, left]政府表示,醫管局的16/17年度總開支預算為578億元,當中由政府撥予的金額約516億元。醫管局計劃動用5.1億元,推出多項措施,其中2.35億元推出231張病床;1.8億元增加手術室節數;2000萬元成立第5間關節置換中心。另外,醫管局預料花費8.24億元,購買設備及建立電子病歷系統。

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔上次在騎術學校墮馬,call白車送左去博愛醫院,吾洗15分鐘就有醫生睇佢,即刻照埋x光,真係好快。救護員話博愛少人過屯門醫院,吾洗等咁耐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Teletrend 發表於 18-12-9 20:46
真實個案: 小孩經常流鼻血,有一次比以前流多了。叫白車去醫院,姑烺問佢點解來看急症,個媽回應話比以往 ...

車! 傷風感冒都係排急症喇! 流多左血喎!

放下自在

侯爵府

根本樓主呢單新聞係誤診, 佢特登喺個標題度自由發揮玩誤導
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

伯爵府

我都記得有議員係立法會都提出數字,政府無減醫療開支,係反加。樓主查清楚未

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

kenshiro18 發表於 18-12-9 13:15
d醫生唔肯開放外來醫生係最主要問題
根本唔夠醫生
政府應該攞個主導權輸入更多嘅醫生, 咁樣先至可以真正舒緩香港嘅醫療問題, 而家呢一啲班醫生當然唔想有更多外來醫生黎同佢哋搶飯碗

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

我愛黎明 發表於 18-12-9 23:33
請你用你的眼睛看清楚東方新聞的圖

SO?? ? 請你用你的腦袋想清楚政府醫療開支的數字

請你的眼睛唔好淨係睇標題, 睇埋內容please

禁止訪問

侯爵府

我愛黎明 發表於 18-12-9 23:39
SO??? 冷靜D 你會死好多 腦細胞

聰明啲,好好利用下你啲腦細胞啦

禁止訪問

侯爵府

我愛黎明 發表於 18-12-9 23:42
根本樓主呢單新聞係誤診, 佢特登喺個標題度自由發揮玩誤導

你屈我話我玩標題 誤診改到變等到死, 餵大佬 ...

係咩 ?咁我之前見到2.5億醫療開支嗰個標題,一定係我眼花, 你冇改過 , 一定係除非唔係

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

我愛黎明 發表於 18-12-9 23:48
請你用你的眼睛睇清楚,再用你的腦思考一下,如果都唔明,咁我都無辦法

其實一個好簡單的思考問題,2016 ...

點解你又唔提下最後政府一次性撥返二億幾出嚟? 醫療開支一年六百幾七百億,少咗1200萬關乜嘢事?2017 2018 醫療開支每年加咗十幾個%你又唔講?

仲有 你改咗標題幾多次?

男爵府

emilylam 發表於 18-12-9 12:54
香港公務員家屬和攞綜援,睇政府唔洗錢吧?
係呀!我成日陪爸爸睇醫生,見唔洗比錢嗰條隊好長龍,加上政府牙科只俾公務員睇,綜援樣樣都唔洗錢,傷風感冒小小頭暈身慶都去睇,對一般市民好唔公平。

首頁

尾頁

跳至