自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

kenshiro18 發表於 18-12-9 13:15
d醫生唔肯開放外來醫生係最主要問題
根本唔夠醫生

醫生掛住保護自己利益,外國藥劑師都可以分流醫生的部分工作,但是香港不可以

子爵府

bmuimami 發表於 18-12-9 15:00
冇話合理
但唔通有免費唔用,走去私家比$咩?
最多你可以話佢哋,可以揀日間去政府排診所,唔好下下去急症 ...

公務員去診所有即日配額,亦有公務員診所
應該無人咁傻去排急症

水晶宮

二世龜 發表於 18-12-9 15:10
公務員去診所有即日配額,亦有公務員診所
應該無人咁傻去排急症

原來係咁!
咁即係去急症室唔緊急嘅多數係綜援人士?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

琥珀宮

回覆樓主:

rip

子爵府

大力大力 發表於 18-12-9 13:40

如果急症,千萬不要送去私家醫院,一定要入政府醫院, 如 ...

你急症到死就係

上次係醫院遇到一個紅班狼瘡既女仔
佢話初初睇極家庭醫生都唔知乜事,睇左好多個

之後頂唔順去私院急症,2日即刻搵到係乜事

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

根本唔夠醫生

但喺大陸讀醫嚟香港做嘅醫生又比香港人嫌棄。

子爵府

bmuimami 發表於 18-12-9 15:13
原來係咁!

其實有時無生命危險又唔代表唔要去急症室

之前屋企人跌親,隻腳腫左,用公務員配額即睇街症,醫生叫佢去急症室,因為由佢refer去照x-ray,報告要幾星期先有,急症就即睇,另外打破傷風針診所又無

另外:我識既公務員,除左去街症,亦會睇私家(有d覺得私家夾d, 有d覺得政府排期耐,各項原因)

但一般真係唔會因爲傷風感冒而去排急症

子爵府

bmuimami 發表於 18-12-9 15:13
原來係咁!

Btw. 上次去急症室(touchwood好少去)

眼見前前後後都好多人比錢...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wwtsy 發表於 18-12-9 15:07
政府只掛住倒錢入海。

我覺得到錢落海,係為未來嗰幾十年作準備的~

其實香港醫療都唔算差了,否則冇可能香港人係全世界壽命最長的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 18-12-9 12:20
R l P

家母早2日才送入了QEH急症室,佢地真係超級忙,可能由於緊急,15分鐘已經見醫生及照x光,但等上房要 ...

所以一定要買醫保

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我愛黎明 發表於 18-12-9 11:53
RIP

七旬漢輪候過久 腦出血失救

願死者安息。
希望藉此事件,濫用急症室嘅人要反醒。

男爵府

大力大力 發表於 18-12-9 16:21

其實香港醫療都唔算差了,否則冇可能香港人係全世界壽命最長 ...

以後可能會越來越差

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

fitfish 發表於 18-12-9 12:27
Q E。急症室內仲有间急救室
全班醫護全力搶救
如突然入来一班垂危人士。真係都要再排轻重 ...

間間急症室都有急救室的,俗稱R房,其實急症室本來就是給急症病人使用。
所以有危急病人是正常。
我入過R房急救,由我行入急症室,入R房,再上ICU,前後只半小時多D,當真正緊急就非常快。

子爵府

根本唔夠醫生

開放? 都要入的有質素嘅医生, 入左的庸医咪仲大件事。
個人覺得引入医生有難道!

子爵府

大力大力 發表於 18-12-9 13:48
要他等12個鐘,跟著醫生同他噴些(通鼻靈),叫他自己出去買,相信他下次再不敢來了~
...

見過有综援人仕傷風睇急症。知道自己係非緊急, 有排等, 返屋企訓下覺先再去急診。

琥珀宮

我愛黎明 發表於 18-12-9 11:53
RIP

七旬漢輪候過久 腦出血失救

緊急個案都要等一小時,真的不理想

男爵府

大力大力 發表於 18-12-9 16:21

其實香港醫療都唔算差了,否則冇可能香港人係全世界壽命最長 ...

香港既醫生係唔差,但香港醫生保護意識太強。和香港醫療系統極差。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-12-9 12:20
R l P

家母早2日才送入了QEH急症室,佢地真係超級忙,可能由於緊急,15分鐘已經見醫生及照x光,但等上房要 ...

我上星期在QM見到係由家屬付責推病床的, 醫護人員都冇!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wan_sosin 發表於 18-12-9 18:28
間間急症室都有急救室的,俗稱R房,其實急症室本來就是給急症病人使用。
所以有危急病人是正常。
我入過R ...

家父因突然昏迷(腦充血)也在QEH R室急救過,4天後過身~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
34567...10

尾頁

跳至