大家會要求平價粉麵檔有好好服務嗎?

mikinana
|

我經常去一家平民粉麵檔食魚蛋粉同油菜,只是$40,我覺得好平同好食,起碼食完不口渴(沒加味精)。果度啲侍應大多是上年紀阿姐,有點冷漠,但我沒想過要求什麼好服務及禮貌,只是食完就走。

但前兩日見到一家三口,個女兒三十幾歲,聲大大話阿姐沒服務沒禮貌,又不給水杯他們洗筷子,自己不小心倒瀉樽調味品又話阿姐懶無用細樽,一句道歉也沒有,阿姐一句也沒回應佢哋!我見到替阿姐難過,已經老到腰都彎了,但都努力在麵店工作,可能只拿最低工資,大家還會要求她對你笑容滿面,好好服務嗎?

我只是不吐不快,同想知道大家點睇,佢哋一家是否一般香港人表現同要求?
tester5
|
mikinana 發表於 18-12-9 11:55
我經常去一家平民粉麵檔食魚蛋粉同油菜,只是$40,我覺得好平同好食,起碼食完不口渴(沒加味精)。果度啲 ...

會出聲鬧人既人,簡單說話都表達唔到自己,基本上情緒、精神都有點問題。
唔係大部分香港人係咁,但一定有人係咁。
香港係一個好有壓力既大城市,生活迫人,傻人亦比較多係事實。

家文
|
正常如果倒瀉野應該都會唔好意思,因為麻煩到餐廳員工無啦啦做多野要幫手清理
catfitfit
|
哩D食市,一般無水供應又何來水杯呢?……不過鬧人嘅院友,就實有一兩個嚮左近
BGCOME08
|
基本上食平,食貴我都唔會對待應有特別要求,一般服務水平即可。
docomo
|
mikinana 發表於 18-12-9 11:55
我經常去一家平民粉麵檔食魚蛋粉同油菜,只是$40,我覺得好平同好食,起碼食完不口渴(沒加味精)。果度啲 ...

阿姐唔需要回應/鬧番個無理食客,喺佢碗麵度加料,已經乜仇都報晒!
fitfish
|
發窮惡D人
blackberry
|
去邊都要尊重人吧, 呢D無品人大把
greenpea
|

唉,算啦

世界上好多皇帝女,去到邊都係要求咁「高」的
Poyau
|
俾平民價錢 想要酒店服務
TMC3012
|
講真, 而家就算去米朱蓮食碗麵, 都未必有好既服務啦
tsung
|
Poyau 發表於 18-12-9 12:47
俾平民價錢 想要酒店服務

simple430
|
就算高級低級食肆服務差 , 唔會即場爆佢 只會望吓佢 , 但以後唔會幫襯
係大庭廣眾嘈吵無咩謂 , 39547
嵐嵐喵1234
|
呢d無禮貌嘈嘈閉食客, 應該食唔少加料料理。
gglc
|

好多人用庶渣價錢,但想食燒鵝。

tansyneko
|

v.sweet
|
宜家D人,壓力大,成日無理取鬧
小小馬奇朵
|
可能有啲人40蚊消費對佢嚟講已經係好高
應該要得到高級服務

Ashleycorina
|
v.sweet 發表於 18-12-9 13:34
宜家D人,壓力大,成日無理取鬧

係,我見過普通茶餐廳,有個2x歲女仔自己無禮貌先,但就話人職員無禮貌,叫個餐要全部改人地都同佢改,個女仲要發人脾氣話人答得佢無禮貌,又話自己唔應該响呢d地方食飯,人地都唉下就無理佢,仲繼續嘈
(尖沙咀區)
mikinana
|
多謝各位的"正常"回應,令我覺得香港還有希望!但我這一兩年真的多見咗無理取鬧的香港人包括年青人,可能真是壓力大,令有啲人情緒失控