自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

twotigers 發表於 18-12-14 12:34
tune過,勉強用得
咁幾好

水晶宮

yyki78 發表於 18-12-9 13:09
用數碼鋼琴考到六級 會繼續考上去 所以而家想換返部鋼琴彈 見Y牌YUS系列係仿三角琴 我想問下YS1 YS3 YS5有 ...

首先如果你買Yus系列,你放琴的空間夠唔夠大?yus的聲音好響亮,如果唔夠位比D「聲音」走,空間唔夠會浪費左個琴

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-14 12:32
可以tune, 但若tune咗都盟, 走音, 唔掂。

我以為任何琴冇用好耐,tune完可以用得番?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

PINK2007 發表於 18-12-14 12:51
我以為任何琴冇用好耐,tune完可以用得番?
我以前都以為係, 但上過工聯會tune琴班, 原來好多野唔知。 琴走音原因可以線鬆, 但若D制鬆, 根本鎖唔穩D線。 但鎖太緊線會斷。 換新線, 可能同舊線音唔夾。 換晒D線, 買過新琴好過。 Hammer彈得耐又會蝕, 換Hammer又幾千起。

以前在一間二手琴行, 琴tune完都盟嘅。

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-14 13:06
我以前都以為係, 但上過工聯會tune琴班, 原來好多野唔知。 琴走音原因可以線鬆, 但若D制鬆, 根本鎖唔穩 ...

你令我覺得買二手琴好高風險!
其實當初我和賣家倾緊一個3x年高身kawai二手琴,不過最後我放垂左,因為始終鍾情U1!

象牙宮

PINK2007 發表於 18-12-14 13:25
其實當初我和賣家倾緊一個3x年高身kawai二手琴,不過最後我放垂左,因為始 ...
五五波, 二手琴唔一定差, 若知識的人用過, 比你, 唔太差。

但出面賣, 好難講。 因琴出面琴身, 琴弦線, 弦線架, Hammer, Pedal, 樣樣可獨立換。 幾個爛琴, 攞可用唔爛的出來, fix埋可變新二手琴。

就算琴弦架有編號, 未必屬於個琴。

但我揀琴, 一定要響。 音盟, 我一定唔要。唔好信琴新要彈番開聲。
輕重人人要求唔同。 信吓自己, 如喜歡個琴, 個琴就係你架, 有feeling 架。

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-14 13:59
五五波, 二手琴唔一定差, 若知識的人用過, 比你, 唔太差。

但出面賣, 好難講。 因琴出面琴身, 琴弦 ...

多謝你保貴意見!

象牙宮

PINK2007 發表於 18-12-14 14:28
多謝你保貴意見!
唔好客氣, 琴我知點tune, 但無本事tune, 因唔搬得重野, 琴面板, 有重量, 所以無本事拆開。

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-14 14:59
唔好客氣, 琴我知點tune, 但無本事tune, 因唔搬得重野, 琴面板, 有重量, 所以無本事拆開。
...

我本身唔識彈琴,但又好鐘意鋼琴,仔主動學我好開心,说服老公準買鋼都好長時間!
二手琴返到來都唔識拆,加上重,拆落黎又驚打爛!
其實爛左有冇得配番呢?
侬家我將隙位塵全部清左,好開心呀!但都發覺部琴有花,有少损,要番到屋企先知!
好彩tune d聲好好!

象牙宮

PINK2007 發表於 18-12-14 15:37
我本身唔識彈琴,但又好鐘意鋼琴,仔主動學我好開心,说服老公準買鋼都好長時間!
二手琴返到來都唔識拆, ...
唔怕, 配得番。 你咁好心機整乾淨個琴, 萬物有靈。 個琴聲都會靚D。

仔叻仔, 加油

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-12-14 16:05
唔怕, 配得番。 你咁好心機整乾淨個琴, 萬物有靈。 個琴聲都會靚D。

仔叻仔, 加油

Thanks!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

睛靈勳章

sharebuy 發表於 18-12-14 03:29
今年年頭搵代購係日本yamaha買左部全新YUS3
連埋運費都平過係香港通利買

可唔可以透露幾多錢呀?

男爵府

睛靈勳章

PINK2007 發表於 18-12-14 13:25
其實當初我和賣家倾緊一個3x年高身kawai二手琴,不過最後我放垂左,因為始 ...

有調音師同我講過, 話Y牌鋼琴比起K牌穩定, 無咁易走音

男爵府

睛靈勳章

PINK2007 發表於 18-12-14 15:37
二手琴返到來都唔識拆, ...

既然有部靚琴喺屋企, 唔好浪費, 你都學埋啦, 到時可以同仔玩四手聯彈

大宅

eggcarol 發表於 18-12-14 12:47
首先如果你買Yus系列,你放琴的空間夠唔夠大?yus的聲音好響亮,如果唔夠位比D「聲音」走,空間唔夠會浪費 ...

請問如果我的鋼琴放在上隔床下面,買Yus series是否不適合?

子爵府

kam825 發表於 18-12-14 16:50
既然有部靚琴喺屋企, 唔好浪費, 你都學埋啦, 到時可以同仔玩四手聯彈
...

我年纪大,老退化!
真的,如果個仔唔學,就由藝術品变成廢物!(emoji)(emoji)(emoji)

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-12-14 12:34
tune過,勉強用得

學琴 個琴有啲難度其實好

珍珠宮

Poyau 發表於 18-12-14 18:40
學琴 個琴有啲難度其實好

所以而家問下二手琴資料

男爵府

kam825 發表於 18-12-14 16:43
可唔可以透露幾多錢呀?

因為我之前yen好平(6.5)入左手放係銀行,兌返yen價YUS3琴價less $58,xxx
(如果識攪退稅會仲平,但我唔知點退)

男爵府

twotigers 發表於 18-12-14 11:31
我部就話老爺五勞七傷姐,你果部半年都跌

我個調音師話依家yamaha新出嘅琴呢個係弊病!

首頁
23456...7

尾頁

跳至