自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sharebuy 發表於 18-12-14 23:35
我個調音師話依家yamaha新出嘅琴呢個係弊病!

咩弊病?個架好易跌落嚟?

男爵府

睛靈勳章

sharebuy 發表於 18-12-14 23:32

因為我之前yen好平(6.5)入左手放係銀行,兌返yen價YUS3 ...

抵玩喎,
之前問過TL優惠價7萬頭

wcpcelia    發表於 18-12-16 09:24

男爵府

twotigers 發表於 18-12-14 23:47
咩弊病?個架好易跌落嚟?

就係呢個弊病

珍珠宮

sharebuy 發表於 18-12-15 00:58
就係呢個弊病

Yamaha新出嘅琴幾耐之後個架會跌落嚟?

男爵府

twotigers 發表於 18-12-15 01:06
Yamaha新出嘅琴幾耐之後個架會跌落嚟?

我唔知其他幾耐,我果部就半年唔夠,不過我個調音師幫我整返好

珍珠宮

sharebuy 發表於 18-12-15 01:07

我唔知其他幾耐,我果部就半年唔夠,不過我個調音師幫我 ...

估唔到Yamaha都咁 ,我下次調音時叫調音師幫我修理下個架

男爵府

twotigers 發表於 18-12-15 01:15
估唔到Yamaha都咁 ,我下次調音時叫調音師幫我修理下個架

其實我懷疑係我個仔成日都用手壓影響,但真正就唔知啦

珍珠宮

sharebuy 發表於 18-12-15 01:16
其實我懷疑係我個仔成日都用手壓影響,但真正就唔知啦

個架本來就裝得唔穩,再加上你仔仔壓下佢,所以就快跌落嚟

別墅

PINK2007 發表於 18-12-14 17:34
我年纪大,老退化!
真的,如果個仔唔學,就由藝術品变成廢物!(emoji)(emoji)(emoji)
...

學琴預防腦退化,加強學習能力,好處多多

大宅

twotigers 發表於 18-12-15 01:37
個架本來就裝得唔穩,再加上你仔仔壓下佢,所以就快跌落嚟

左右去佐一間琴倉看,有翻新琴同新琴,無二手的 ,翻新琴有AAA認證,但個價錢都唔平。

Y牌U1JPE新琴,但印尼代工,大約3萬,
Y牌U1 PEQ新琴,全日本製作,大概4萬五,
Brodmann CE118,新琴,也是印尼代工,比上面個平$5000,
Y牌U1A,AAA翻新,講明翻新零件全部日本原裝手工,但比上面Y新琴要貴3000.
唔知點揀,其實好的翻新琴比印尼代工的新琴邊個值d?定系買個Brodmann用住先以後再upgrade?sales話其實Y牌的U1雖然不是日本做,但其實好多人都感受唔到個分別,而且經過不斷tune琴之後,會同日本做的好接近。大家可唔可以幫我揀下?自己完全無頭緒

大宅

baby_alpaca 發表於 18-12-16 09:13
左右去佐一間琴倉看,有翻新琴同新琴,無二手的 ,翻新琴有AAA認證,但個價錢都唔平。

Y牌U1JPE新琴,但 ...

打錯添,Brodmann個新琴系大約二萬五。

子爵府

baby_alpaca 發表於 18-12-16 09:52
打錯添,Brodmann個新琴系大約二萬五。

Hello!我唔會買呢間所有琴
翻新琴唔買,印尼琴唔買,遲d再轉琴真系揾黎攪!
不過最重要你小朋學每到乜程度,同埋最好帶個識彈琴的比d意見!
最後一句,sales信唔過!

男爵府

睛靈勳章

baby_alpaca 發表於 18-12-16 09:13

Y牌U1JPE新琴,但 ...

間琴倉翻新琴既定義係咩先?
平時見到"翻新琴"字眼就係代表部琴既零件曾經換過, 樓上有jm都講過, 可能部琴每一part零件都係來自唔同既琴, 咁我個人覺得咁仲差過"二手琴"

Y牌TL行貨日本製U1都係貴過間琴倉既水貨少少, 可以考慮下買行貨

Brodmann CE118 我上網check話呢部琴係中國製, 仲話母公司係柏斯琴行

我之前做功課既時候見到好多比琴倉呃既case, 如果真係買既, 小心d

大宅

PINK2007 發表於 18-12-16 10:52
Hello!我唔會買呢間所有琴
翻新琴唔買,印尼琴唔買,遲d再轉琴真系揾黎攪!
不過最重要你小朋學每到乜程度 ...

多謝你意見,甘者系你只會對二手或者新的日本制的有興趣?

子爵府

baby_alpaca 發表於 18-12-16 15:52
多謝你意見,甘者系你只會對二手或者新的日本制的有興趣?

yes,不過呢個系我個人意見!
我真系唔會信d sales講野羅!
因為我買二手琴之前真系做左好多功課,亦蝕左$,比左訂冇要!
不過最终系你set既buget去決定

大宅

kam825 發表於 18-12-16 11:34
間琴倉翻新琴既定義係咩先?
平時見到"翻新琴"字眼就係代表部琴既零件曾經換過, 樓上有jm都講過, 可能部琴 ...

多謝你提醒,不過我系系澳洲唔系H K,好少有二手鋼琴買,或者講網上放的所謂二手其實都唔知已經幾多手再放,見到的都成30年以上,我自己又唔識,所以覺得好似更唔值。
我去個鋼琴倉其實都系代理,唔系水貨,翻新都系有五年warranty的,他們叫refurbished.話系AAA 全部在日本手工翻新,所以貴過新的Y牌(印尼代工)

大宅

PINK2007 發表於 18-12-16 15:56
因為我買二手琴之前真系做左好多功課,亦蝕左$ ...

明白了,但其實我自己都唔知自己想點 眼前選擇就只有翻新琴,同新琴:印尼:比較符合我budget/日本有d over budget,而且我唔知可以個女幾時要upgrade,她才剛開始學,六歲半。

子爵府

baby_alpaca 發表於 18-12-16 16:02
明白了,但其實我自己都唔知自己想點 眼前選擇就只有翻新琴,同新琴:印尼:比較符合我budget/日 ...

明白,其實你自己心裡有答案,跟自己意思吧!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

PINK2007 發表於 18-12-16 15:56
因為我買二手琴之前真系做左好多功課,亦蝕左$ ...

想問下大家,其實日本制同印尼制個差別有幾大呢?因為個差價系萬幾,Y牌U1又可以彈到咩級別呢?有無人用過Brodmann?可以比下意見?其實他們都有Kwai,不過可能他們不代理,只有翻新,所以都無點推薦。

大宅

PINK2007 發表於 18-12-16 16:05
明白,其實你自己心裡有答案,跟自己意思吧!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

甘你覺得我心裡的答案是什麼?其實我一開始傾向Y牌印尼制,但而家真系好亂,唔知邊個o嚴

首頁

尾頁

跳至