自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

應該係身教,有樣學樣

男爵府

mandy952 發表於 18-12-9 14:01
見識過一家由長子出世攞綜援,父母後生已攞,理由係搵唔到工,到大仔出黎做野冇耐,冇份工做得長,結婚生左 ...

一定係咁

珍珠宮

迷你人 發表於 18-12-9 15:28
只可講凡事不能一概而論。有了晚上十點幾,見到有個啊媽帶住幾歲女孩在鴨寮街擺地攤(當然售賣的物品似執 ...

前途未必似錦,但只要肯捱肯努力,要養活自己真係咁難咩?

子爵府

OforOsaka 發表於 18-12-9 15:22
其實係、我身邊有人死都要做ftm、話照顧小朋友、但小朋友已經五、六年級、星期六、日唔出街、由細路在家睇 ...
喂,唔好講到做FTM就係懶啦,一個盡責既FTM,係忙過返工架
不過,你講果個,飯唔煮,仔唔湊,街又唔出,就真係懶!

男爵府

見識過一家由長子出世攞綜援,父母後生已攞,理由係搵唔到工,到大仔出黎做野冇耐,冇份工做得長,結婚生左 ...

我最近聽到個case ,真係好慘,老豆老母都吸毒,吸到失禁入醫院個種,生三件由6299湊,因為佢經常入醫院根本湊唔到,我勸朋友,你勸下你99將三個細路放保良局,都仲有一線生機可以去一處好人家, 係原生家庭就一定死路一條,我朋友話而家大個兩個已經好曳,曳到不得了,隔離屋都投訴個種,最細個果先手抱我好白咁同佢講,其實而家都無父母教,將來都係行返父母既路,識返父母既人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-12-9 14:16
我有d 唔明,可以唔做嘢攞綜援既咩?即係去社會福利署話自己搵唔到野做就攞到?亦冇期限? ...

社處會經勞工處轉介工俾佢地,佢地會去hea 見,跟住同老闆講,唔打算做,叫見佢果個簽証明佢唔請
我朋友公司成日有呢種賤精見工

伯爵府

Nbs 發表於 18-12-9 14:56
唔係遺傳,但係睇家庭父母點樣身教,點樣示範好既觀念同人生態度,點樣做個好榜樣。如果父母好懶,覺得唔使 ...

我都覺得榜樣好重要。

我屋企有長輩當年單親帶大三個女,有兩個大學畢業、之後工作都出色。

其中一個讀書唔叻、但都在飲食業做左好多年、現在叫管理層。

D女提過、當時呀媽日日放工都仲要煮飯比佢地食同做家務、佢地起身前呀媽已經煮好早餐放枱同出左門返工、話有好多年未見過呀媽坐梳化睇電視、所以佢地唔敢唔生性。

大宅

回覆樓主:

有政府支持,冇乜好講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

blackberry 發表於 18-12-9 16:06
社處會經勞工處轉介工俾佢地,佢地會去hea 見,跟住同老闆講,唔打算做,叫見佢果個簽証明佢唔請 ...

哇~好賤,唔應該簽證明比佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-12-9 16:13
哇~好賤,唔應該簽證明比佢

有咩計? 唔打發阻住做生意,d我會發窮惡架

伯爵府

KittyMelody1 發表於 18-12-9 16:04
喂,唔好講到做FTM就係懶啦,一個盡責既FTM,係忙過返工架
不過,你講果個,飯唔煮,仔唔湊,街又唔出,就 ...

我冇話ftm係懶wor, 而係指當事人不理家中經濟情況都要做ftm, 而當時小朋友已經五六年級、唔需要貼身照顧。

伯爵府

不過有人話好的孩子教不壞、壞的孩子教不好

寶石宮

2023年兔年勳章

Ashleycorina 發表於 18-12-9 15:13
係,上一代已係咁,個媽媽又係咁,到宜家個女又係咁,仲要煙酒毒賭小朋友好可憐
...

賭飲蕩吹 小朋友好無辜

大宅

這不是遺傳。而是原生家庭教導子女的問題。

複式洋房

一人一票民主社會好多都變成福利主義,越扶越貧、跨代貧窮,
西方國家早已如是。
其實教科書有教,不過d人唔鈡意聽。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

其身不正 枉為父母

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

所以有些人老咗過唔到世,真係唔抵可憐的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

2018復活節勳章

有樣學樣

珍珠宮

eziznw 發表於 18-12-9 16:12
有政府支持,冇乜好講

仲有人話(關乜正苦事喎)⋯⋯⋯⋯⋯

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KittyMelody1 發表於 18-12-9 16:04
不過,你講果個,飯唔煮,仔唔湊,街又唔出,就 ...

屋村果d, 打牌打到天昏地暗添

首頁
12345...6

尾頁

跳至