時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

orangeca 發表於 18-12-9 20:14
而家都係香港報紙報道出來, 但用第二本護照入境加拿大就真係。。。。。。, 佢如果在香港用特權做呢d野就 ...

如果佢每次都係有兩本既出入境record, 咁點解又會寫佢今次係用第二本??
放下自在

別墅

MsBusy 發表於 18-12-9 20:57
律師講孟而家得兩本有效護照,中國同特區,其他係過期喎,唔可以保釋唔係因為護照,而係怕佢潛逃呀,
美國 ...

甘特區有效嗰本係第2定第3本
報道話用第2本入境,甘即係第3本無效?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 18-12-9 21:04
如果佢每次都係有兩本既出入境record, 咁點解又會寫佢今次係用第二本??
...
D報導根本有問題,同一日點可能用兩本唔同護照出入境,飛黎飛去都要時間啦,仲次次同一個日期?
可能visa喺舊一本,有效證件係另一本,咁出入境就要出示晒新舊兩本登記

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

反而唔明點解有日期及地點都相同的出入境紀錄,一個人同一天入境加拿大兩次。 香港深圳就話走水貨,佢為乜?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

brigittema429 發表於 18-12-9 21:08
...
你應該問美國同加拿大喎,紀錄係佢地,流出個人資料又係佢地

男爵府

乜可以同時有幾本同一個地方護照,相當有嫌疑

男爵府

MsBusy 發表於 18-12-9 20:57
律師講孟而家得兩本有效護照,中國同特區,其他係過期喎,唔可以保釋唔係因為護照,而係怕佢潛逃呀,
美國 ...

但太子女用第二本特區護照入境加拿大, 咁第三本護照都係有效的, 再加上最少一本有效的大陸護照, 已經同佢律師講的唔同。

男爵府

cattz288 發表於 18-12-9 21:04
...
佢今次係入境加拿大, 之前33次係入境美國。

男爵府

brigittema429 發表於 18-12-9 21:08
...

奇怪就係呢到, 照邏輯,有第三本護照就意味着第二本護照已經註銷。 如果第三本護照遺失, 第二本護照同樣都唔可以再用。 呢件事真係。。。。。。要香港政府解釋。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

orangeca 發表於 18-12-9 21:14
佢今次係入境加拿大, 之前33次係入境美國。

特區護照去加駛唔駛簽証? 如果唔駛, 但去美國要, 係咪關張visa事?
放下自在

禁止訪問

男爵府

MsBusy 發表於 18-12-9 21:08
D報導根本有問題,同一日點可能用兩本唔同護照出入境,飛黎飛去都要時間啦,仲次次同一個日期?
可能visa喺 ...

你呢個解釋成立。

但點解可以單單用第二本護照入境加拿大呢? 加拿大唔需要簽證, 既然有第三本護照, 這就意味第二本護照已經註銷, 佢又點可以用第二本護照入境加拿大?

別墅

orangeca 發表於 18-12-9 21:18
你呢個解釋成立。

但點解可以單單用第二本護照入境加拿大呢? 加拿大唔需要簽證, 既然有第三本護照, ...

係囉。。用第2本入境,即係有效啦。。甘點申請第3本,報道話3本都話名同date of birth都係一樣?

男爵府

banbanmm 發表於 18-12-9 21:09
反而唔明點解有日期及地點都相同的出入境紀錄,一個人同一天入境加拿大兩次。 香港深圳就話走水貨,佢為乜 ...
33次係入境美國, 我估計係美國簽證係第二本護照(已經用滿內頁),所以要同時用第三本護照一起入境美國。

但經常入境加拿大用第二本護照又如何解釋呢? 既然有第三本護照(新), 咁第二本護照(舊)就必須註銷。加拿大唔需要特區護照簽證。

男爵府

MsBusy 發表於 18-12-9 21:09

’希望唔係香港政府奶野

侯爵府

好大機會係 個美國Visa 貼在舊護照
所以新舊都帶
先會有2本每次出入都有相同記錄

你地看張圖都知無可能同一日出2次境啊

別墅

MsBusy 發表於 18-12-9 21:09

我個問題係同時擁有多過一本有效既特區護照喎?特區既事要問其他國家?

侯爵府

littlesister 發表於 18-12-9 19:57
用下 common sense 都知一個人冇可能同一日用兩本 passport 入境啦,仲要 33次咁多,又話用唔同 passport ...

最好笑係美國佬講D人就信,如果係咁,點解當時唔捉佢。
而家美國係佢自己國內嘅法例,去捉其他地方嘅人,佢真係惡晒,佢地嘅法例係管晒全球。

男爵府

cattz288 發表於 18-12-9 21:17
特區護照去加駛唔駛簽証? 如果唔駛, 但去美國要, 係咪關張visa事?

先唔要理美國簽證事, 現在可疑的係點解有第三本護照(新)的唔用, 要用第二本護照(舊), 根據法律, 一個人只可以擁有一本有效的特區護照。

男爵府

牛子 發表於 18-12-9 21:17
...............唉

原來四個被搬去時政的passport post, 再加上一個剛被禁言的屢犯版規會員, 都不能夠令其 ...

呢個唔算政治貼吧, 想搞清楚香港特區護照的法律要求姐

首頁
12345...9

尾頁

跳至