時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

gm147 發表於 18-12-9 22:53
加拿大簽証有效期為六個月至十年,如果樓主資料正確,咁結果應該顯而易見。不過我都希望有關方面確認。
...

特區護照入境加拿大免簽證, 所以我先奇怪, 既然太子女已經申領了第三本特區護照, 佢的第二本特區護照就應該已經註銷, 但佢卻可以用第二本特區護照入境加拿大。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

orangeca 發表於 18-12-10 09:55
33次進入美國用2本護照,理由係簽證係舊護照(第二本或第一本),但內頁用完要開新護照(第三本), 呢個 ...

即係你覺得美國傻豬33次,見佢用2本護照都唔出聲?你唔叫美國交待?完全係保安危險喎

天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 18-12-10 10:13
即係你覺得美國傻豬33次,見佢用2本護照都唔出聲?你唔叫美國交待?完全係保安危險喎

...

我有無見到本護照,點知咩事,所以先覺得奇怪。

男爵府

orangeca 發表於 18-12-10 10:02
特區護照入境加拿大免簽證, 所以我先奇怪, 既然太子女已經申領了第三本特區護照, 佢的第二本特區護照 ...

我都想知簽証問題,雖然特區護照去加拿大免簽証,但需要申請 eTA,唔係完全咩都唔做

睇完條 Link,大致係申請 eTA 時同第二本護照相聯,為期五年,所以需要第二本護照入境

不過當中有提及,護照失效 eTA 都失效,所以當中仍有些疑點

https://topick.hket.com/article/1311982/%E5%8E%BB%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7%E6%97%85%E8%A1%8C%E8%A6%81%E7%B0%BDeTA%20%20%20%E4%BD%A0%E8%A6%81%E7%9F%A5%E7%9A%8410%E6%A2%9DQ-A

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

orangeca 發表於 18-12-10 10:16
我有無見到本護照,點知咩事,所以先覺得奇怪。

你要用最複雜既方法去諗件事,包括埋美國保安係廢既,你一定奇怪格
天朗氣清

男爵府

gm147 發表於 18-12-10 10:16
我都想知簽証問題,雖然特區護照去加拿大免簽証,但需要申請 eTA,唔係完全咩都唔做

睇完條 Link,大致係 ...

所以先想搞清楚呢個問題, 護照失效eTA同樣失效, 咁就應該用第三本護照入境加拿大才合法合理。

男爵府

orangeca 發表於 18-12-10 10:22
所以先想搞清楚呢個問題, 護照失效eTA同樣失效, 咁就應該用第三本護照入境加拿大才合法合理。
...

唔一定,以簽証去別國為例,第二本失效簽証在第二本,都要用到第二本。而護照失效既意思,係第二本失效或個人所持有既所有護照都失效亦未可知。

不過依度好多人都用非理性方式去思考問題,有疑點只會用自己想望到既方向去分析預判,例如有人睇蘋果分析結果連續撞左三日車,希望閣下唔會咁樣。

男爵府

tinlong22 發表於 18-12-10 10:18
你要用最複雜既方法去諗件事,包括埋美國保安係廢既,你一定奇怪格

美國機場漏洞好多。

也許我想得複雜, 美國要釣大魚有時會放長線, skycom呢間公司美國應該盯上了數年, 是否發圍就要睇時機。

呢件事打口水戰係多餘的, 國力才是談判籌碼, 希望國家強大, 否則香港陪葬。

都係呢句, 希望香港政府知法守法, 先有一國兩制的價值。

華爲管理層今次唔合格, 用匯豐銀行做skycom的公司賬戶,完全無危機意識。

我公司之前有個客人想通過我地的賬號收一筆來自伊朗的貨款, 我地公司的銀行經理即say no! 佢話比美國知道不時得了!

男爵府

gm147 發表於 18-12-10 10:30
唔一定,以簽証去別國為例,第二本失效簽証在第二本,都要用到第二本。而護照失效既意思,係第二本失效或 ...

呢件事我地小市民講政治多餘, 國際層面高層交手講國力。

講返護照, 如果一定要用到失效的第二本護照上的eTA簽證(但事實係護照失效eTA也即時失效, 以我的理解應該用有效的護照-第三本,申請eTA), 都必須提供第三本(有效)的護照, 現在看到的資料無提到太子女有用到第三本護照入境加拿大。 希望新聞有誤。

子爵府

orangeca 發表於 18-12-10 10:32
美國機場漏洞好多。

也許我想得複雜, 美國要釣大魚有時會放長線, skycom呢間公司美國應該盯上了數年, ...

逢有關於伊朗,美國實釘死佢,只不過睇下幾時釘死/點死啫

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

moto1357 發表於 18-12-10 12:09
逢有關於伊朗,美國實釘死佢,只不過睇下幾時釘死/點死啫

所以呢件事打愛國雞血無用, 而係要知道自己有咩地方出錯, 比老美捉到把柄。

子爵府

orangeca 發表於 18-12-10 12:25
所以呢件事打愛國雞血無用, 而係要知道自己有咩地方出錯, 比老美捉到把柄。

所以唔好盡信傳媒講乜乜護照,根本全件事因伊朗問題而起

子爵府

orangeca 發表於 18-12-10 12:25

sorry, 其實問題不止於伊朗,事實華為強勢都係令美國驚惶原因之一

男爵府

moto1357 發表於 18-12-10 12:30
所以唔好盡信傳媒講乜乜護照,根本全件事因伊朗問題而起

我唔暫時唔討論伊朗的事, 否則沒完沒了。

男爵府

moto1357 發表於 18-12-10 12:32
sorry, 其實問題不止於伊朗,事實華為強勢都係令美國驚惶原因之一

所以更加要小心, 華爲法律團隊財務團隊唔合格。

男爵府

orangeca 發表於 18-12-10 10:40
呢件事我地小市民講政治多餘, 國際層面高層交手講國力。

講返護照, 如果一定要用到失效的第二本護照上的eTA簽證(但事實係護照失效eTA也即時失效, 以我的理解應該用有效的護照-第三本,申請eTA), 都必須提供第三本(有效)的護照, 現在看到的資料無提到太子女有用到第三本護照入境加拿大。 希望新聞有誤。

你睇返你自己第一個 post,相信你既推斷好大機會唔成立

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

moto1357 發表於 18-12-10 12:32

呢個先係真正原因。

男爵府

Reminder 發表於 18-12-10 15:05
白宮經濟顧問:不排除以釋放孟晚舟作為中美談判策略

又話有証據, 唔知到時要放人用咩理由

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至