自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我朋友試過
最終回到家間屋七國咁亂,屎尿糧一屋都係。

珍珠宮

tristawan 發表於 18-12-9 21:09
我之前專登買自動餵食器,每日定時出糧,自動水機,可以放成公升水。可以旅行放心好多。
...

我就是有呢個餵食器。
喺擔心啲便便推滿哂囉

珍珠宮

肥豬豆豆 發表於 18-12-9 21:14
貓貓已是老人家,可能有隱疾未發現,六日冇咗屋企人佢可能會好驚引發情緒病或其他病痛,睇cam未必發現到。
...

可pm我嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-12-9 21:43
可pm我嗎?

搵親人上門安全的!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 18-12-9 20:47
39547, 俾鎖匙人?

我有兩個朋友都係咁

男爵府

畀面勳章

sabun 發表於 18-12-9 19:55
猫已9歲了,幾年前试過旅遊放牠在貓酒店,結果搞到牠身心也有問題
今次想试吓放好7天食物食水 ...

放多幾個飲水兜,最好放在不同位置。再加 cam 每日睇住。

我家之前有5隻貓, 我試過去4日3夜, 兩個食物兜+三個水兜(高身個隻),4個貓砂盆,一向OK 的。但暑假時去完三日兩夜返到屋企,一入門好臭...... 嚇死我!原來其中一隻主子飲水時可能濁一濁,嘔咗D 未消化的貓餅在其中一個水兜,搞到成個水兜的水都污染咗唔飲得,加上天氣熱,D 嘔吐物+水發臭到酸酸宿宿。好彩仲有另外兩個水兜D 水可以飲,否則分分鐘渴死!

男爵府

回覆樓主:

我覺得太耐,特別屎盤,無眼睇

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

iamzoezoe 發表於 18-12-9 20:38
上網搵「寵物褓母」,可以上門幫你睇吓隻貓,點都好啲。

陌生人 分分鐘比人偷走啲嘢。搵親人會否較安全

子爵府

回覆樓主:

我家嘅猫有嚴重敏感加神經衰弱 ,猫星人隨時嘔,染污了的食物兜和水。仲有,猫沙盤唔清理,佢哋咪就搵其他地方…… ,就算放多兩個盤,去開一個盤,另外新嘅猫沙盤好似會咬佢哋pet pet咁,唔肯入去
我們少出門,最多去7日,隔日有屋企人幫手,間屋都好似打扙咁,總之有驚喜

珍珠宮

有冇信得過親友幫忙?
我朋友去台灣(唔記得幾多日),佢俾鎖匙我每日過去幫忙煮雞胸,清貓砂,同埋陪玩咗陣

大宅

2018復活節勳章

點都揾親人or朋友隔日黎睇下安全d

子爵府

我暑假全家去5日旅行, 叫左家人中間一日黎睇貓,清貓砂,佢話未入屋都臭到...

兩隻貓,預左3個貓廁所,自動餵食機

到我地第5日番, 門口已聞到臭味, 入屋見貓廁所, 係圍住個盤邊都係屎, 同埋餵食器個碟,剩番好多貓糧, 佢地似發睥氣唔肯食野. 所以我覺得隔日搵人睇貓都可能唔得.

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

7日太耐了,搵人隔日上門望下、陪下
請勿打招呼~

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mvshop8888 發表於 18-12-9 20:10
最好請人照顧

認同

伯爵府

回覆樓主:

間屋會好臭,而且有心理準備貓咪會搞亂間屋。如有可信任的朋友或親人,叫佢地間兩三日上你屋睇吓隻貓會好啲

子爵府

fitceo 發表於 18-12-10 13:30
我暑假全家去5日旅行, 叫左家人中間一日黎睇貓,清貓砂,佢話未入屋都臭到...

兩隻貓,預左3個貓廁所,自動餵 ...

貓女好d,好多貓仔呢...真係唔埋屎架 都係要睇返貓貓性格黎安排。

男爵府

iamzoezoe 發表於 18-12-9 20:38
上網搵「寵物褓母」,可以上門幫你睇吓隻貓,點都好啲。

或者家人或朋友上去跟下眼。

仲有可以裝cam睇。

男爵府

sabun 發表於 18-12-9 19:55
猫已9歲了,幾年前试過旅遊放牠在貓酒店,結果搞到牠身心也有問題
今次想试吓放好7天食物食水 ...

6日起碼要有三個砂盤咼,用紙箱或者大嘅膠盤封膠袋做臨時砂盤啦,或者將個浴缸/企缸鋪滿晒砂做個臨時砂盤 糧就自動餵食機,水就斟定4/5杯

子爵府

回覆 算死草 的帖子

我兩隻仔都會埋屎, 仲要埋到好似未痾過咁, 係嗰幾日先會痾唔正. 似發脾氣.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

fitceo 發表於 18-12-10 13:58
回覆 算死草 的帖子

我兩隻仔都會埋屎, 仲要埋到好似未痾過咁, 係嗰幾日先會痾唔正. 似發脾氣. ...

咁叻仔

首頁

尾頁

跳至