飲水思源

hellohelloruby
|
C6係而家公司做咗10幾年,呢幾日有同行叫佢過檔, 每日多$400, 佢問我意見
我話而家出糧準,又穩定,同埋而家個老細係最失意時請佢,要感恩
但佢想搵多d
最後佢真係聽我講推咗
唔知我有冇錯?
Cateye8888
|
都決定咗,唔好諗咁多
himhim0502
|
年資+穩定+人情味.......真心唔会轉
|
Cateye8888 發表於 18-12-9 21:02
都決定咗,唔好諗咁多

都係
|
himhim0502 發表於 18-12-9 21:06

我都係咁諗
mizuho
|
做人有義氣、飲水思源是好事,將來一定有好回報。見過太多睇錢大過天嘅人,最後都窮得很慘
happyty
|
做生不如做熟。
朱古力妹妹
|
如果老細好,仲有得學,仲有得升,唔過檔呢個決定無錯丫!

因為我老公曾經都被撬過檔,多$15000都無走~
good_pig
|
hellohelloruby 發表於 18-12-9 20:57
C6係而家公司做咗10幾年,呢幾日有同行叫佢過檔, 每日多$400, 佢問我意見
我話而家出糧準,又穩定,同埋而家個 ...

打工唔好講感情
popochu
|
每人價值觀唔一樣。

我個人認出黎做野係為左頭家,努力搵錢將來有更好既生活,咁當然要好清楚若果過檔果間公司係咪都好穩陣,如果係既我會走,每月多萬幾,
魚過塘才會肥
bmuimami
|
每日多四百,一個月多$12000喎!
打工某程度上都會為人工
如果$12000佔20%以上(即假設原本$60000)我諗我可能會叫c6轉㗎
個人睇法
aliensss2008
|
咁除了錢仲要睇好多野
如新公司環境、穩定性、福利、人事同前景等
唔係錢咁簡單
pinky-peach
|
hellohelloruby 發表於 18-12-9 20:57
我話而家出糧準,又穩定,同埋而家個 ...

最失意時請左佢,咁都做左十幾年啦

男兒志在四方,想向外發展,賺多的,你應該支持佢(咁都要收下風間公司點既)
Fishqqma
|
himhim0502 發表於 18-12-9 21:06

himhim0502
|
朱古力妹妹 發表於 18-12-9 21:58
如果老細好,仲有得學,仲有得升,唔過檔呢個決定無錯丫!

因為我老公曾經都被撬過檔,多$15000都無走~
多 15,000 一個月 ?
李露眉
|
如果新個間做得唔好,你預左無得翻舊個間
tsung
|
hellohelloruby 發表於 18-12-9 21:11
都係

朱古力妹妹
|
himhim0502 發表於 18-12-10 12:14
多 15,000 一個月 ?

係丫!
good_pig
|
popochu 發表於 18-12-9 22:11
每人價值觀唔一樣。

我個人認出黎做野係為左頭家,努力搵錢將來有更好既生活,咁當然要好清楚若果過檔果間 ...

係wo, 即係而家underpaid左啦,有義氣就加返啦
pi0219
|
個老闆見你老公失意所以請佢, 定係你老公失意時咁岩有份工請佢呢? 如果係後者你老公其實無欠老闆人情啵.

每日多400即係每個月多成萬幾蚊, 在我黎講返工200%係為錢, 不過如果宜家份工做得好開心而老闆又好既就另計.