自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好大幫助﹗讀完LCCI lv 3,包埋公開考試費過千(如果衰咗仲有得補考),考完出嚟對我搵工好有用﹗雖然唔係做會計,但張cert對我呢D多年冇返工脫晒節嘅師奶嚟講,係一個證明,人工比做會計好得多﹗

伯爵府

hwy616 發表於 18-12-9 22:29
睇你讀邊種課程啦,我讀過護理員同醫護支援課程,學到好多醫護常識。讀完護理員課程,攞埋個牌,而家做緊護 ...

請問護理員是否多數論更?前景好嗎?

大宅

Flovena 發表於 18-12-10 22:52
都唔明, 大學畢業其實都會有人想轉行,而且宜家通街都大學生, 點解唔比讀
...

有學歷,唔難找工作。現今只有小學或中學畢業,冇學識就要有一定的技能,再培訓課程出來的工作,人工不太高,只得萬多元,大學畢業生以是起身点呢!

子爵府

tartaqueso 發表於 18-12-11 01:13
好大幫助﹗讀完LCCI lv 3,包埋公開考試費過千(如果衰咗仲有得補考),考完出嚟對我搵工好有用﹗雖然唔係做 ...

請問最後找到什麼職位工作薪水還要比會計高呢?

珍珠宮

媽有讀過,對佢黎講幫助好大,佢讀陪月,考埋牌,覺得學到好多野,但佢吳接其他人做陪月,淨係幫我做陪月

題外話,朋友覺得這培訓非常有料到,因為佢奶奶讀完都考吳到牌

子爵府

tartaqueso 發表於 18-12-11 01:13
好大幫助﹗讀完LCCI lv 3,包埋公開考試費過千(如果衰咗仲有得補考),考完出嚟對我搵工好有用﹗雖然唔係做 ...

你本身有冇會計底?係咪有會計底先可以讀?

大宅

BK999 發表於 18-12-11 07:15
有學歷,唔難找工作。現今只有小學或中學畢業,冇學識就要有一定的技能,再培訓課程出來的工作,人工不太 ...

都唔係ga, 我同事大學畢業,而家4x , 已經無咩競爭力,做左咁多年shipping, part time degree 都唔值錢,人工唔係好高ja, 轉工轉行都唔易,想讀陪月, 所以打電話去問,點知無得讀。

男爵府

yaumuimui 發表於 18-12-11 07:36
請問最後找到什麼職位工作薪水還要比會計高呢?

我唔係搵咩職位比會計人工高,蚊型公司,入職時未考試,只係最低工資嗰種,但滿probate已加3.5k,只因一腳踢,有張有認受性嘅cert係好d

男爵府

小菜子 發表於 18-12-11 13:18
你本身有冇會計底?係咪有會計底先可以讀?

我有會計底,但我喺erb係由lv1讀起。如果由lv1 開始,唔需要會計底。

男爵府

RE: 僱員再培訓對你幫助大嗎?

回覆 camanbi 的帖子

做正職係要輪更,如果你嗰間院社有長夜更就可能唔駛輪夜更。不過我係做part time只返早更,係唔需要輪更,前排林鄭話要加護理員二千蚊人工,吸引新人入行,所以而新家入職起薪點都有15,000,對一個學歴唔高又想轉行嘅人嚟講,都幾吸引。

男爵府

hwy616 發表於 18-12-11 20:38
回覆 camanbi 的帖子

做正職係要輪更,如果你嗰間院社有長夜更就可能唔駛輪夜更。不過我係做part time只返 ...

請問多唔多後生做?
我25歲。黎緊生埋小朋友就出黎做野。
只係中學畢業。英文唔合格。文員都做唔到。
讀完中學冇耐就結婚生仔。湊仔。
淨係做過侍應。人工唔太高,但做到死。
我都算好捱得。想試下其他行業。
見你話都有萬五蚊。真係人工幾高。
好想知我25歲入行會唔會奇怪。

男爵府

回覆 mrscatcat 的帖子

唔怪呀,只要你肯做以受到厭惡,其實呢份工又真係幾正架。我個仔以前讀小學嗰陣,我開始入行,只做早更,日日收3點,又搵到錢,仲可以湊埋個仔放學添。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-12-10 21:24
學以致用

Poyau    發表於 18-12-12 22:35

珍珠宮

mrscatcat 發表於 18-12-12 09:46

請問多唔多後生做?

英文唔合格, 未必做唔到文員, 睇人工要求、睇彩數, 好多年前, 我識人會考得打字合格, 其它全部唔合格, 讀左一年秘書洗底做assistant merchaniser有人請

另一個係我以前的assistant, merchandising clerk 中二畢業, 中三都未畢業

男爵府

hwy616 發表於 18-12-12 13:03

唔怪呀,只要你肯做以受到厭惡,其實呢份工又真係幾正架。我個仔以前讀小學嗰陣, ...

冇話厭唔厭惡既。
以前咪又係日日幫我仔執屎屎尿尿
我做侍應日做10粒鐘,做到死,冇停過手
做到食飯都唔定時。都一樣要搬搬抬抬。
做左2年,先加到萬三五蚊。仲要請假難,返死夜更。
你話夠唔夠養家
呢份工雖然厭惡,但我諗最多都係忙果幾個鐘。
可以收早返屋企湊仔 人工聽你講又唔差。仲幾穩定,可以長做。
我生完之後有興趣向呢行發展呀
THx 你解答我問題。

男爵府

KTKTKT5 發表於 18-12-12 13:24
英文唔合格, 未必做唔到文員, 睇人工要求、睇彩數, 好多年前, 我識人會考得打字合格, 其它全部唔合格, 讀 ...

我一畢業出黎,見文員都係話英文唔合格,唔請。
再唔係就得8千蚊月薪。仲要ot冇人工 ,仲要日日o咁制。因人工太低又要養家。所以冇辦法做。
去左做侍應。人工高返d。
我讀書唔叻,可能淨做到呢d低下層既工
上年都搵過文員,大部分都要有經驗/英文合格。
或者真係好低人工請 可能周街都係大學生,所以門檻會高d。

男爵府

唔駛客氣

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至