南華早報 : 呂麗瑤考慮對網上攻擊採取法律行動

我愛黎明
|
支持

香港田徑代表隊呂麗瑤去年報稱被前中學教練性侵,事後她遭網友質疑為何不報警,甚至對她作出種種攻擊《南華早報》報道,呂麗瑤今日表示,正考慮對攻擊她的網上言論採取法律行動。

她在受訪時談及性侵事件,形容自己情緒已經恢復過來「但仍有一些人繼續通過互聯網攻擊我」

她指難以解釋這些網民的行為「也許除了這種毫無意義的行為,他們無所事事。有些人甚至使用虛假的帳戶,聲稱要促進香港體育運動發局,向我索取資金」她表示正與經理人商討,「法律行動是其中一個選項」

https://thestandnews.com/society/南華早報-呂麗瑤考慮對網上攻擊採取法律行動/

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sjnl43
|
我愛黎明 發表於 18-12-9 22:12
支持

香港田徑代表隊呂麗瑤去年報稱被前中學教練性侵,事後她遭網友質疑為何不報警,甚至對 ...

aiya 好驚呀, 呂小姐你有錢咩, 運動員又唔係澳運金牌得主? 你咁有財力呀

sonet    發表於 18-12-10 12:22
cathy-tse
|
sjnl43 發表於 18-12-10 02:11
aiya 好驚呀, 呂小姐你有錢咩, 運動員又唔係澳運金牌得主? 你咁有財力呀

...

即係有錢嘅人可以做咩都得

你嘅發表好可恥

sjnl43
|
cathy-tse 發表於 18-12-10 02:21
即係有錢嘅人可以做咩都得

你嘅發表好可恥

我又要考慮發律師信

我接地氣講實話啫, 有無案例, 有咩理據用邊條去告, 資詢律師費都唔小

呂小姐話唔定好有家底呢

TATEYAMA
|
其實判無罪都唔代表被告無做過!
bosch
|

del
哈爾濱
|
我今次真係睇錯以為呂麗君,諗緊網上邊個攻擊
月見草
|
TATEYAMA 發表於 18-12-10 02:43

係!
反而家陣佢好似罪人咁,怪不得風化案的受害人不敢企出來!
jaycee_mami
|
支持呂小姐!
MCEsc
|
月見草 發表於 18-12-10 07:25
係!
反而家陣佢好似罪人咁,怪不得風化案的受害人不敢企出來!
...

我見到好多人攻擊佢:當年又唔出聲...
好似遲左出聲就好有問題咁!
我愛黎明
|
sjnl43 發表於 18-12-10 02:11

...

你的價值觀好有問題
mimibooo
|
哈爾濱 發表於 18-12-10 06:30
我今次真係睇錯以為呂麗君,諗緊網上邊個攻擊

我第一下同你一樣以為係
tester5
|
我愛黎明 發表於 18-12-9 22:12
支持

香港田徑代表隊呂麗瑤去年報稱被前中學教練性侵,事後她遭網友質疑為何不報警,甚至對 ...

支持,可以研究下是否可行。呂只是講出當年她記得的事實,是警方和律政司決定是否告男方,呂係呢單案上好被動卻受到不必要的評論。

kvnsum
|
當然呂小姐有佢既權利去告,但實際上執行相信好難
jyjy1684825
|
kvnsum 發表於 18-12-10 11:47
當然呂小姐有佢既權利去告,但實際上執行相信好難

羅生門事件係好難告。又無更多受害者出黎指証,呂小姐太天真结果係煩到自己。
在网上想講乜做乜都好容易但後果就可大可少。有時道理看似在妳这一方亦未必得到一面倒支持。
露比EE
|
TATEYAMA 發表於 18-12-10 02:43

你啱,但點解告唔入呢?
對住一個侵犯過自己既人都咁親密,客觀啲講,就算真係衰十一,咁當中有冇過少少其他唸法呢?
依樣真係佢自己至知!
sonet    發表於 18-12-10 12:23
tsung
|
tester5 發表於 18-12-10 11:34
支持,可以研究下是否可行。呂只是講出當年她記得的事實,是警方和律政司決定是否告男方,呂係呢單案上好 ...

Poyau    發表於 18-12-10 21:18
sjnl43
|
我愛黎明 發表於 18-12-10 09:46
你的價值觀好有問題

你攻擊我, 我考慮出律師信

同你想法唔同,就好有問題, 世界圍住你轉, 唔可以有唔同意見
sjnl43
|
露比EE 發表於 18-12-10 12:20
你啱,但點解告唔入呢?
對住一個侵犯過自己既人都咁親密,客觀啲講,就算真係衰十一,咁當中有冇過少少其 ...

最重要係個官話無配合, 依佢描述好難脫佢條底

上左大學又再返去受訓,判詞出左更多人質欵去"網上攻擊"

我愛黎明
|
sjnl43 發表於 18-12-10 14:10
你攻擊我, 我考慮出律師信

同你想法唔同,就好有問題, 世界圍住你轉, 唔可以有唔同意見

請你用你的眼睛好好睇一下下面的文字, 再用你嘅腦諗下, 究竟係乜嘢意思

認同上面啲人講嘅 <即係有錢嘅人可以做咩都得,你嘅發表好可恥>

因此我覺得你個人既價值觀好有問題

之前有個JM話自己做小三好慘

好多jm留言鬧佢係賤人

我唔會覺得呢啲係攻擊佢因為佢係自己攞嚟嘅