自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 22:30
yes
其他JM可能唔覺眼,但係工人佢夜晚send message比我老公,其實就係想我老公會出聲留佢,企係佢嗰邊

四十七歲,精力已經唔夠,又積累好多對付雇主的招數,她們好識試你底線,羨慕樓主唔返工,可以想幾時炒就幾時炒,唔駛貼錢買難受。

水晶宮

Pianocake 發表於 18-12-10 23:30
可能樓主字𥚃行間滲咗d少奶feel,攪到好多人酸葡萄 ,係咁攻擊佢,最搞笑係話佢用月薪$700請工人, ...

今日真係大派葡萄

其實依家可以唔使覺得酸,依家我係比工人姐姐嫌棄無司機

全區可能我最窮,依家仲要變成呀四,每日6:30am就起身整早餐,自己一腳踢

水晶宮

wwtsy 發表於 18-12-10 23:35

四十七歲,精力已經唔夠,又積累好多對付雇主的招數,她們好 ...

呢度大把JM爭住請喎,覺得佢係好姐姐

公爵府

2024勳章

如果將件事套落一間公司度, 有個老闆請左個員工,

明明一直打開同一樣格式既文件, 但就突然一日打錯晒, 錯既野仲係好嚴重;

又同老闆講隔離公司又大又福利好, 寧願去隔離做清潔亞姐;

又明知公司一個人都冇, 問都唔問帶個客上去自己坐, 再走開, 留個客自己係公司....

成件事就好清晰, 呢個員工炒得

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 23:37
呢度大把JM爭住請喎,覺得佢係好姐姐

日日鬥智鬥力,好辛苦

子爵府

cyhin 發表於 18-12-10 23:15
甘你又有無睇到700,所以我好奇!

講緊agent fee

平時請個姐姐 1 萬蚊比萬蚊agent fee

樓主只比左700 搞visa 唔經agent

其實前文後理 好易明woo

翡翠宮

可見請工人, 個個要求唔同
有D要求你係一個機械人, 收到一個指示, 做左企係度等另外一個指示 (好似玩survivor咁 )
做多唔得; 做少更唔得
有D要求你醒D, 話頭醒尾
我一定係後者
我只係比個要既結果佢
佢係合理時間內搞掂, 唔比野我煩就得
我工作時間長經常出差; 要我每一個動作都比指示
我好唔得閒
我D時間好寶貴, 唔會咁用.
我姐姐跟左我10+年; 有無野唔好; 梗係有;
請職員無可能請到個perfect既
不過不失, 我OK佢OK就得

水晶宮

felicesmile 發表於 18-12-10 22:29
開頭睇好小事, 但越睇越覺得你做得啱, 成日話呢個工人都幾好, 久而久之縱件公主出嚟, 而家全港用工人 ...

3年時間相處

講真好難一兩句講曬究竟應唔應該炒

去到佢明知我有客人都當日成日無出現過,我就知道佢完全無幫我之心

我明白佢有情緒,可能係要冷靜下,但唔係由下午1點延伸到無限時間

佢自己,都已經唔珍惜份工了

禁止訪問

水晶宮

mini1204 發表於 18-12-10 23:41
可見請工人, 個個要求唔同
有D要求你係一個機械人, 收到一個指示, 做左企係度等另外一個指示 (好似玩surviv ...

我都希望姐姐係可以話頭醒尾

可惜佢唔係,所以我寧願佢做一個機器人,等我下一個指令,呢個係最低要求,可惜,佢都做唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

水晶宮

辣汁車仔麵 發表於 18-12-10 23:46
有咁多JM持相反意見,其實係因為今時今日極品工人通街都係,大把工人比你工人更差,但仍然有好多兩公婆要 ...

吓,我乜都依賴個工人

麻煩你真係望下d post先啦

你呢類人BK真係太多,我姐姐幾時有代替我媽咪呢個角色呀?

離曬譜自己唔清楚就係度亂叫一通

幫小朋友準備下水果食物+沖涼就係將小朋友執咗比工人?

水晶宮

annakit 發表於 18-12-10 23:38
如果將件事套落一間公司度, 有個老闆請左個員工,

明明一直打開同一樣格式既文件, 但就突然一日打錯晒, 錯 ...

講真邏輯呢家嘢,真係唔係個個都有

仲要怪我落order唔夠清晰,要求太高

撐工人應該自己帶客人上樓比佢地入屋

有無人話我知呢d係咩邏輯,定係係度搞gag呢

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 17:37

防人之心不可無

你講得岩,誠信有問題點都唔可以留。我剛炒左嗰個又係用我錢買左一兩次咖啡見我唔出聲,最後一打打左我200幾蚊斧頭。佢打左我200幾斧頭我都仲俾機會佢,可惜一次又一次講大話當我傻仔,最後都係要炒佢。炒佢時搜行李發現偷左我屋企好多野,如果我當場報警佢已經分分鐘要坐監,而且我唔需要賠錢俾佢。但我選擇又俾機會佢,冇報到警,賠足錢佢走,好來好去。佢竟然想玩野話要告我,當然最後乜都告唔到。最嬲係打俾我另一工人話我屈佢偷野,叫我工人反我,另一個工人幫我做得耐d當然唔信佢。依家我學識對工人真係唔可以心軟。所以有d看似小事既事其實一d都唔小,佢地只會不斷試你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jujupig 發表於 18-12-10 13:11
$7舊水請工人?你究竟係咪人嚟㗎?

佢係講手續費,唔係人工呀。

水晶宮

Bubeau 發表於 18-12-10 23:55
你講得岩,誠信有問題點都唔可以留。我剛炒左嗰個又係用我錢買左一兩次咖啡見我唔出聲,最後一打打左我200 ...

斧頭呢度講真我無去認真查,因為之前嗰半年到我係好忙,無乜心機打理頭家

但係我唔係傻豬,好多野加加埋埋佢係有d怪怪地

eg 放假成日留係佢自己房,感覺上佢好似唔太等錢洗,以前佢仲會主動要求放少d假,返多d工

依家係,一個假期都唔想 miss,又唔係出去玩,係hea係房

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 22:21

咁呢個你會否續約?

印我ok , 其實呢個姐姐好衰又講唔上,態度唔算差,但係帶好多無謂嘅煩惱比我,但係再請亦可能更差(對上一個,香港7年完約,以為執到寶,點知黎到每日都唔知醒帶小朋友起身返學,日夜都攬住個電話瘟仔).
不過人地都有權揀,工人完左約就覺得自己好掂,唔知係僱主死忍爛忍左兩年,可能到時佢都未必想續。

男爵府

畀面勳章

辣汁車仔麵 發表於 18-12-11 00:09
既然你講到唔切提子俾小朋友食就會令小朋友有生命危險咁嚴重,咁你作為一個媽媽點解你要假手於人,將關乎 ...

其實只係切水果,我唔會歸納入"要用腦"嘅工作

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至