自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

水晶宮

超長篇,大家請真係睇完成件事先comment,姐姐好時當然我續約,變差時當然不能留

呢個姐姐,係我大肚時無經agent請返黎嘅,當時成本價只係$700幾港紙,用咗3年,即係完成一張約+一年,其實好抵,所以係BK家用版做下功課,請工人唔使靠agent,可以慳好多。

首先講下個姐姐有乜好

個姐姐係我大肚時請,坐月都係佢幫我坐,算係坐得唔錯。一黎滿月前我拒絕4大長老黎探訪(我呀媽係公主癌末期病患,6299唔係香港,既然係咁不如遲多少少黎),耳根好清靜;二黎我一早比曬食譜同準備好坐月材料姐姐,都教過佢幾次,食嘢清單為主,反而對身體幾好(我清曬惡露後都有進補),坐月坐足100日

水晶宮

回覆樓主:

我屋企用嘢細緻,呢個姐姐幾乎無整爛過任何嘢,打爛嘢試過,但我覺得呢個正常,因為我自己都會間中打爛嘢。

姐姐不太計較,星期日都會清下廚房,掉下垃圾,無不良嗜好,放假多數準時返黎,工作時唔用電話,無黑面

仲有,手腳乾淨,呢點好重要呀,因為我屋企從來無落過鎖,呢方面我真係算好放心。

當然,仲有對小朋友。我同老公都好放心,放心到我地完全唔會check cam,個cam真係for我地係出面望下小朋友。可能因為我仔佢由NB睇到3歲,再加埋我小朋友同佢其中一個子女係同月同月出生,感覺真係有d緣分,我甚至覺得姐姐會對小朋友太心軟,縱咗d,畢竟小朋友越大越精,會蝦好淋嗰個

水晶宮

回覆樓主:

雖然工人係因為我有bb請嘅,但係由NB起到佢離開時,佢一次都無係10點後要起身餵奶換片或者un瞓,因為我仔係全人奶b,半夜全部係我同老公搞掟,我覺得好fair,工人係需要係夜晚休息,日頭工作。

BB一歲前,工人只係幫BB係日頭換下片,夜晚沖涼,我行開行埋睇住BB,零餵食(好間中餵奶,歲幾後我仔自己揸杯飲奶),BB加固後都係我煮,零un瞓教or瞓瞓,呀B 5M後已經自己一間房瞓天光,到依家3歲都係一樣,如果係半夜病/醒,都係我同老公handle嘅。

我地食乜工人食乜,我地都好尊重佢,唔係洗人唔使本嗰類雇主

水晶宮

回覆樓主:

講真,對於呢個姐姐,真係無諗過會炒,有諗過係第二張約完之後未必續約,再搵個後生dd嘅(呢個姐姐今年47),但真係估唔到我會怒炒佢,然後我會寧願無姐姐用,乜都自己做曬,都無打算"用住先",可想而知我真係嬲到一個點。

數姐姐時間開始

1. 我仔個頭由細到大我操刀,有一次見呀b前面d陰齊咗,原來係工人自己剪咗,因為覺得長咗整到眼仔,但係無問過我就動手,我非常嬲,剪到係咪佢負責?

2. 呀B 8個月大,自把自為比咗一個牛油果佢食,我當時叫佢比半個,知道後我就係好嬲,想食滯呀b咩

3. 因為電話唔跟身?所以成日搵唔到佢,佢出去真係就算有急事,都搵唔到人

續post#47

子爵府

回覆樓主:

願聞其詳

珍珠宮

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

JD930    發表於 18-12-10 09:12

禁止訪問

牛年勳章

回覆樓主:

伯爵府

畀面勳章

閱~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

回覆樓主:

出咗4次留位都未開始講

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

怒了4次都未入正題 ,毛

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

等睇內容

男爵府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

炒左太開心

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

仲未有呀,成晚喇喎

大宅

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

首頁
12345...26

尾頁

跳至