自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

瑤瑤~ 發表於 18-12-10 16:39
呢度係討論區,一定有正反不同意見架啦
如果你只係歡迎支持者留言互相取暖既你咪一早講明囉
唔使喺度單單 ...

有工人有好有壞一齊交流下好正常

有post話我$700請個工人唔係人,妳覺得呢d係意見?

禁止訪問

水晶宮

MAN_KMY 發表於 18-12-10 16:40
其實係切錯一次提子, 或是切錯幾次呀
一次可能係一時唔留心

切過好多好多次,以前從來無問題

搬新屋後突然切錯

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:35
JM
你誤會咗,我係大屋搬細屋,新居比舊居足足細40%

就係因為有比較, 原本可能係覺得妳對佢不薄, 現在同鄰居富貴工人比較之後, 直頭覺得妳欠咗佢, 所以開始按章工作, 越做越hea

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:40
以前切一路ok
因為提子呢樣嘢我一路都會提佢

工人係咁,但你唔好諗佢有心喇,咁樣自己會唔開心,當佢一時大意啦

男爵府

畀面勳章

完全明白樓主, 長期打極電話唔聽, 永遠有借口唔回覆我指令, 但朋友屋企人MSG佢會即覆,所以咪whatsapp佢囉. 但佢都要ignore, 指令就係指令, 可以佢自己覺得唔洗跟就唔跟? 老闆叫你幫佢SEND個EMAIL出街你會唔會覺得無聊直接唔SEND唔解釋?會唔會自己覺得公司個LOGO唔靚自己畫過一個? 私自剪頭髮呢下真係完全不能接受。 落車幫手攞野係指定動作,邊個可以照顧緊個仔又揸緊車時可以打OR講咁大段指令, 叫佢落黎開門路幫手攞蛋糕禮物&關車門? 我屋企果個用我地址借財仔,到而家都仲日日有收數佬打黎,屋企有野唔做但又大把時間講電話同上網,煮自己D私伙晚餐,買KFC食零食, 永遠我係屋企先攞哂D吸塵機出黎扮工,D裝飾同碗碟件件都係打爛痴番博我睇唔到,樣樣野都要跟同翻手做我想問下究竟我個個月出糧俾人係包咩架?

禁止訪問

象牙宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:20
$700係工人證件費用,用agent起碼要1萬,自己請唔用agent就$700

每月人工係跟法定銀碼,依家好似係$4510 ...

哦,原來係搞文件,咁自己搞得掂緊係自己處理!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:41
有工人有好有壞一齊交流下好正常

有post話我$700請個工人唔係人,妳覺得呢d係意見?

嗰個人擺明睇錯,佢留咗1個言就走咗,又唔係不停追住你黎講,咪算囉
大部份jm都睇得明你講乜就得啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:28

呢d真係針唔拮到肉唔知痛
當工人變質去到一個你無法忍受的點, 點解唔炒?! 幾廿件小事加加埋埋就係大事。
仲有, 你係FTM, 更加有籌碼可即炒工人啦! 叫佢過隔離屋應徵做寵物女傭啦!(咁鍾意做狗)

我明請工人有幾勞氣, 可憐我仲要返工, 頭家同個仔旨意哂個工人, 小事真係唔敢俾面色佢哋睇, 仲慶...
我試過我仔發燒打比我, 但我返緊工, 我叫工人幫佢量温度(耳探都用過好多次啦), 頂佢個掣, 猛話無燒...

我都知唔妥, 即係請假走人, 返到屋企, 我仔瞓著咗但用手探都發滾, 我9秒9抱佢落樓下診所,
其他病人見到, 都即刻讓我見醫生先, 講緊發高燒...

之後仲要暗地請新人, 唔可以即炒佢, 又唔可以比佢知...百佳

男爵府

畀面勳章

cinda72. 發表於 18-12-10 16:45
長期第一時間就聽電話,多數都係成日玩電話先做到

唔係啦, 而係玩緊自己個電話,聽唔到屋企個電話

子爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:04
係呀,終於有JM明白,唔係一味話姐姐好

呢幾年黎姐姐跟我地食,我地食鮑魚和牛,一樣會比佢

我明你,俾我都炒,貼錢買難受咩。

對佢好,但個心唔足做咩都無用,已經練精學懶,仲留黎做咩。

如果一開始已經懶散,反而無咁嬲,但第一個約做得好好先續約,續左就見真章,擺明知咩事啦~

打個比喻,小朋友平時默書次次都90分以上,之後變80,70,60,家長會唔嬲至奇。

禁止訪問

水晶宮

cinda72. 發表於 18-12-10 16:45
長期第一時間就聽電話,多數都係成日玩電話先做到

同意

所以有重要事時我會特登叫姐姐手機傍身

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-12-10 16:53
我明你,俾我都炒,貼錢買難受咩。

對佢好,但個心唔足做咩都無用,已經練精學懶,仲留黎做咩。

變60分都算,比人話完後仲要曠埋課,之後書都唔再默

男爵府

畀面勳章

cinda72. 發表於 18-12-10 16:55
咁呢d就有問題,唔聽咪轉打工人電話囉
講就容易, 揸緊車趕住時間仲會唔會打完屋企冇人聽再打去屋企工人個手機, 再冇人聽先WHATSAPP?

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:06
無請過工人嘅,真係可以天真到覺得$700可以請工人?

仲有,我姐姐都有用我地址借錢,呢件事都照過佢肺

用你地址借錢好唔得喎

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 16:43
工人係咁,但你唔好諗佢有心喇,咁樣自己會唔開心,當佢一時大意啦

...

依家人都走咗一個月
我都係開個post慶祝自己搞得掟啫

講真依家真係比以前辛苦好多,擔心無人再激我,心情反而好輕鬆

姐姐我會慢慢搵,最緊要搵到一個啱心水嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

~小樹兒~ 發表於 18-12-10 17:00
用你地址借錢好唔得喎

借得錢一定要比僱主地址架喇

~小樹兒~    發表於 18-12-10 17:06
放下自在

首頁

尾頁

跳至