自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

是是但但 發表於 18-12-10 15:31
唔知樓主係咪未寫哂, 暫時睇哂所有罪行, 都係比較小事, 明白樓主, 好多野拎時, 叫個工人出現, 又NO SHOW, ...

其實係火,我出門口前有提佢今日電話要經常留意,因為我會搵佢

同埋以前d野積分埋積埋,所以一次過爆咗

佢之前有問財仔借錢,我地都有機會比佢,無炒佢,當時佢工作態度ok的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:38
我鄰居有3個小朋友+2隻超大狗,屋企size大我一倍

我屋企只係得我地一家三口,無寵物,work load真係唔算 ...

工人又點會咁諗,佢見做狗仔都好過做你工人,條氣已經唔順,之後佢自己態度唔好俾你捉出去一齊送返學,佢更加唔想打你工,因為佢覺得應該有好多好工等緊佢

水晶宮

nanakobe0066 發表於 18-12-10 15:30
叫工人姐姐落樓攞嘢依個事件, 其實好難期望別人每分每秒在check手機, 倒不如直接D, 直接打電話落指示, 可 ...

嗰日事先講過叫佢check電話

同埋,佢個問題係打電話都成日搵唔到佢

有次叫佢去一個地方,明明來回1.5小時

結果2個幾小時完全完全失蹤,當時我大住個8個月肚,係無冷氣嘅馬路/車站等足佢45分鐘,打N次電話無聽,message無回覆

佢話佢等lift等30分鐘,d lift full

伯爵府

你send " Pls come down stairs 5 mins later"

咁佢鬼知你係要佢拎野咩,見到你D朋友到咗,帶人上樓係咪好應該,唔通似碌葛咁企係到,叫人客一齊等?你有無叫佢見到你朋友都唔好帶?

我係佢都覺得有咁既僱主好慘,要人跟指示 to the exact word

反而借財仔就炒得

水晶宮

littlecar 發表於 18-12-10 15:42
工人又點會咁諗,佢見做狗仔都好過做你工人,條氣已經唔順,之後佢自己態度唔好俾你捉出去一齊送返學,佢 ...

JM你挑通眼眉 其實我地無變,係佢自己心態變咗,比較多咗,所以變得不安份,係我地度做得唔gur啦

佢個心變咗,留係度完份約,分分鍾走時順手牽羊

水晶宮

circleda 發表於 18-12-10 15:45
你send " Pls come down stairs 5 mins later"

咁佢鬼知你係要佢拎野咩,見到你D朋友到咗,帶人上樓係咪好 ...

我只係需要佢跟指示做嘢

因為佢根本唔適合自己做決定,呢類問題我同老公同佢講過好多次 (10次以上),叫工人如有不清楚,請再問我

佢問我嘢,我從來唔會唔耐煩,但係自己亂做決定,我就一定唔滿意

我請姐姐有自己要求,有咩問題

同埋,主人家唔係度,無可能帶人上去,加上跟住佢落黎,屋企完全只得朋友係度

呢樣我覺得不可接受

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:45

嗰日事先講過叫佢check電話

樓主我明白你的積怨
我都係用左就快兩年,由好鍾意姐姐到依家唔會再對佢extra好(e.g. 特登買佢鍾意既野比佢)
其實係因為我地知道明明佢原本係好好,佢可以做好人但揀左做「衰人」

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chillimom 發表於 18-12-10 12:53
應該已經數咗最大獲嗰啲㗎啦

完全睇唔出怒炒個pt係邊。。。

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:52

我只係需要佢跟指示做嘢

Yes mom,無問題,你喜啦

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:52

我只係需要佢跟指示做嘢
我都覺得佢自把自為呢樣唔岩, 呢個我撐你。

水晶宮

bbbbb001 發表於 18-12-10 15:54
樓主我明白你的積怨
我都係用左就快兩年,由好鍾意姐姐到依家唔會再對佢extra好(e.g. 特登買佢鍾意既野比 ...

係呀,終於有JM明白,唔係一味話姐姐好

呢幾年黎姐姐跟我地食,我地食鮑魚和牛,一樣會比佢

咖啡/餅乾我會買比佢,餅乾我從愛唔買d平價超市嘢,一定係買馬莎、日本牌子,因為知佢鍾意食。我地連叫外面奶茶,都會預埋佢

水晶宮

回覆樓主:

切提子小家到無得再小的問題……

帶你朋友上去,唔帶一陣比你話無嚟醒目,帶又比你話

你煩唔煩d,咁小問題,無關生死,同我嗰隻1樣嗰蛋tart凍左都可以嬲1餐,同你生活好辛苦,有工人你都可以將呢d導火線比工人承擔吓,冇的話,你同c6好易磨擦亮紅燈,唔係串你,講真

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 14:58
當然我好嬲!
1. 我只係叫佢落樓,無叫佢帶人上去,屋企無主人,佢地又唔係我地雙方父母,無可能自己可以話 ...

如果呢個係導火線,我覺得你好似激左小小。
咁佢都解釋左,佢只係帶你朋友上樓啫,我係你會叫佢立即下樓,我會等佢落黎,叫佢幫我拎埋d野就算。又唔需要鬧到佢喊既。我地返工都未試過比老闆鬧到喊啦。如果補救到做返就可以了。不過你自己可以做返,唔請姐姐都係好事黎既,無謂自己唔開心
其實我覺得你姐姐都幾好,可能出去會多人請。如果有需要既JM可以問下你姐的既聯絡方法interview下。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:47

JM你挑通眼眉 其實我地無變,係佢自己心態變咗, ...

坦白講你覺得屋企唔多野做係你同工人之間既障礙,因為唔太忙但要求高一樣辛苦架,當然你習慣咗唔會覺得自己要求高,但比較下好多MOM 唔用LC ,佢地整唔見一般家庭餐具真係無人在意,你工人唔會理解果D係你心頭好,只會覺得你特別煩。

翡翠宮

樓主呢D阿主銀唔好請工人
自己做就啱哂
所以而家最perfect

水晶宮

bkteapot 發表於 18-12-10 16:04
我都覺得佢自把自為呢樣唔岩, 呢個我撐你。

yes
其實問題係自把自為

自己話事幫呀B剪頭髮

自己突然落街買M巾(完全無支會過我地,當時我地係屋企)

自己幫自己買coffee/餅,事前事後完全無出聲,我見張單先講,其實買之前問我洗應該要做,因為d錢係我嘅錢,唔係佢自己d錢

仲有好多瑣碎事佢鍾意自己做決定⋯⋯ 但係係我角度,佢根本唔適合去做決定,尤其係當佢可以打電話問,但佢選擇完全唔問

男爵府

認識瑞士牛牛第四回

回覆樓主

樓主,我姐姐都有呢個問題,但我姐姐暫時冇借財仔,為大局著數,我會繼續忍,因出面既姐姐我相信都會差不多,除非我之後唔用姐姐。

我都自問火爆既人,我搵老公做中間人,有啲野,你有心病,吸吸都係錯,唔好話對事唔對人,好難有完美既人出現

禁止訪問

男爵府

咁咋?到底我睇緊咩

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

暫時睇未算最差,不過再睇埋你寫先

我個除左唔聽指示,可能佢唔明,仲成日瞓覺,但手腳乾淨都算錫b,所以都諗緊續唔續好

首頁

尾頁

跳至