自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:09
湊仔忙呀嘛

感覺上你今次搬屋之後,你工人同鄰居既工人相處之後出事,唔係人地有心帶壞,係比較之下你工人覺得你俾得唔夠!!!

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:20
$700係工人證件費用,用agent起碼要1萬,自己請唔用agent就$700

每月人工係跟法定銀碼,依家好似係$4510 ...

你應該係一個精打細算既人,慳咗錢就用係高質素既野上面,做你工人會有壓力,你鄰居就唔同喇有錢就請多個工人照顧狗仔,工人同狗仔都好開心。

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:38
我鄰居有3個小朋友+2隻超大狗,屋企size大我一倍

我屋企只係得我地一家三口,無寵物,work load真係唔算 ...

工人又點會咁諗,佢見做狗仔都好過做你工人,條氣已經唔順,之後佢自己態度唔好俾你捉出去一齊送返學,佢更加唔想打你工,因為佢覺得應該有好多好工等緊佢

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:47

JM你挑通眼眉 其實我地無變,係佢自己心態變咗, ...

坦白講你覺得屋企唔多野做係你同工人之間既障礙,因為唔太忙但要求高一樣辛苦架,當然你習慣咗唔會覺得自己要求高,但比較下好多MOM 唔用LC ,佢地整唔見一般家庭餐具真係無人在意,你工人唔會理解果D係你心頭好,只會覺得你特別煩。

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:10
yes
其實問題係自把自為

幫B剪頭髮我明你既擔心。

不過買M巾算啦,就係你2公婆都係度佢又突然要用,你叫佢點係你老公面前講,大家女人我會由得佢。

買COFFEE/餅係咪你地都食架,通常MOM食既佢地又鐘意食既,佢地會好乖主動買,因為自己都有得食。

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:20
覺得提子係小事,可能因為你無小朋友或者安全意識好低

https://topick.hket.com/article/2022968/兩歲女 ...

呢樣我又明你既擔心,不過呢D野唔係經常做係會有時做錯,日日做既都錯就抵打。

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:28
呢d真係針唔拮到肉唔知痛

或者無用過工人嘅JM,先至可以洗度講風涼說話

其實你唔駛返工,請工人係要睇開D,因為對得時間長,佢地好多生活習慣又同,所以好容易會有誤解,最緊要對小朋友好,其他野就唔計得咁多。

jayk_1030    發表於 18-12-10 22:16

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:32
我仔好鍾意食提子

一星期一定有幾日食,反而蘋果橙少食d。一歲幾食到三歲,但係最近嗰個次突然切錯,我一 ...

咁又真係算食得密,我估佢唔明直切同橫切分別,就算明佢見好多小朋友原粒食都無問題,一定好難上心

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:40
以前切一路ok
因為提子呢樣嘢我一路都會提佢

工人係咁,但你唔好諗佢有心喇,咁樣自己會唔開心,當佢一時大意啦

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 17:02
依家人都走咗一個月
我都係開個post慶祝自己搞得掟啫

咁你好叻呀

希望你好快請到夾到既工人啦!

翡翠宮

YanYan0116 發表於 18-12-10 17:06
我個姐姐都係私人介紹, 打算出年完約(第3張約)唔用姐姐,
我當年只係比agent搞文件.

我之前有一個工人,走果日有幾個朋友幫佢搬野,你唔駛擔心佢地無地方放,分分鍾你工人既野有D都係其他工人既

首頁

尾頁

跳至