自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

macdullbaby 發表於 18-12-10 21:02
Icic..... 即係話如果個工人明明辭職理由係屋企湊仔唔打工,但又好緊張咁問要封release letter, 就等於自 ...

自己去搵新僱主, 通常都問有無前僱主reference letter! 無就差d囉~
如果係完約, 提前放人, 無封release letter喺入境處唔可以即時整新合約架! 又唔可以離港! 要等到完約日先整得!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

moonmoonbabies 發表於 18-12-10 20:32
呢個直頭賤格!擺明屈
佢根本就唔係來做野, 周圍教其他bun, if you have baby, you no need to work, your employer cannot terminate you, need to give you holiday and money.

子爵府

cattz288 發表於 18-12-10 21:21
自己去搵新僱主, 通常都問有無前僱主reference letter! 無就差d囉~
如果係完約, 提前放人, 無封release l ...

吓?!唔可以離港㗎.....真係唔知.道會咁。多謝賜教

大宅

Cinderellababy 發表於 18-12-10 11:24
請問可唔可以介紹你姐姐比我?謝謝

水晶宮

newspaperhang 發表於 18-12-10 19:35
切提子都要數
由我小朋友食第一粒提子開始,就係成粒俾佢食,教佢用牙咬開。
教識小朋 ...

妳唔好開玩笑啦
我小朋友由6M起就行BLW,從來無食過糊仔/粥,亦無餵過佢

你小朋友食提子無事係lucky,我對於小朋友比較謹慎,亦比較有醫學常識

依家科學咁發達,人人都可以知多d,你有求知慾,都可以上網Google到,我講食提子呢件事,係小朋友身上係常見意外,唔該你唔太了解,就唔好急住笑人啦

男爵府

既然已好來好去咁bye bye, 希望樓主搵到合心水既新工人。

水晶宮

macdullbaby 發表於 18-12-10 20:50
想請教為什麼d工人姐姐咁緊張封release letter?其實有什麼用途?

所以我比咗佢,其實算係留佢一條生路

水晶宮

MeowMuiMui123 發表於 18-12-10 21:32
既然已好來好去咁bye bye, 希望樓主搵到合心水既新工人。

多謝
其實個post只係敘述呢件事啫,

依家無呢個工人我自己精神上一定係舒服咗

水晶宮

canies 發表於 18-12-10 19:13

睇到切提子我都笑咗,三歲自己食都得啦。

我就係想講,3歲唔係3個月,可以教佢用牙齒咬1半食架ma

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

macdullbaby 發表於 18-12-10 21:02
Icic..... 即係話如果個工人明明辭職理由係屋企湊仔唔打工,但又好緊張咁問要封release letter, 就等於自打嘴巴,真相係轉工跳槽?

其實係唔係冇咗封release letter就一定揾唔到新工呢?..

唔係,一樣可以揾到工,只不過有好過冇,有release letter, 佢可以作好聽嘅故仔俾新僱主聽,前僱主係因為佢自己問題,所以工人唔做。

水晶宮

chillimom 發表於 18-12-10 20:15
你地成班人一齊開車一齊去你屋企party,唔係咩?仲要工人認得你朋友。咁你話係咪應該要你啲朋友係你屋企門 ...

分兩架車

你本末倒置都算本事大

朋友黎屋企主人家未到原來應該比人地上去

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 21:35
所以我比咗佢,其實算係留佢一條生路

Reference letter 對斷约或滿约的工人,作用非常非常小(可以話無用)~

因大把人爭住請,有些家庭真是不可缺少工人,否則女主人要照顧孩子,便不能上班了~

水晶宮

大力大力 發表於 18-12-10 21:40

Reference letter 對斷约或滿约的工人,作用非常非常小( ...

我唔理佢有冇用,呢個係佢request嘅,我肯比,即係無留難佢

正如我地明知佢會繼續搵工,所以機票出現金

我地如果有心刁難,大可以出機票

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 21:32
妳唔好開玩笑啦
我小朋友由6M起就行BLW,從來無食過糊仔/粥,亦無餵過佢

唔洗咁激動喎~你又知我無醫學常識,又知我無俾小朋友試blw我俾人話係緊張大師果時唔通又要通知你咩
我唔係笑你,只係覺得切提子呢一點唔係炒工人既其中一個原因,就好似其他jm 講,佢態度有問題、懶,你可以再叫佢下次做返好。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 21:42
我唔理佢有冇用,呢個係佢request嘅,我肯比,即係無留難佢

正如我地明知佢會繼續搵工,所以機票出現金

所以大家好來好去,算了吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 18-12-10 21:21
如果係完約, 提前放人, 無封release letter喺入境處唔可以即時整新合約架! 又唔可以離港! 要等到完約日先整得!...

斷約工人,冇得自己揾僱主,一定要經agent做,除非斷約理由係僱主財政出問題(哩個僱主要上入境處解釋的,如果前僱主用哩個理由,入境處半年內唔會再批哩個僱主請工人,而家有冇變我就唔知),同前僱主身故,哩啲入境處會俾佢當完約工人,工人可以留喺香港等批簽証,同埋辦證時間會比斷約工人快。否則,就算有release letter, 斷約就係斷約,如果係菲姐,就算揾到新僱主,都要返原居地等visa, 唔可以喺澳門或深圳等,耗時2, 3個月閒閒哋。

水晶宮

spikenard 發表於 18-12-10 21:38
我就係想講,3歲唔係3個月,可以教佢用牙齒咬1半食架ma

咩叫意外呀

盡量避免呀嘛

eg 紅燈過馬路可能會有意外,無事唔代表咁係啱,我係要企到等到綠色過馬路,難道要話我細膽唔敢搏?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 18-12-10 21:40

Reference letter 對斷约或滿约的工人,作用非常非常小( ...

睇下係咪筍工架啫!有自己房, working mum, 淨照顧bb或貓狗都係筍工喇! 人揀工, 工揀人
放下自在

水晶宮

newspaperhang 發表於 18-12-10 21:43
唔洗咁激動喎~你又知我無醫學常識,又知我無俾小朋友試blw我俾人話係緊張大師果時唔通又要通知你 ...

提子係example,一件佢做咗差不多2年嘅嘢最近竟然無心裝載,呢件事仲要係我覺得好重要嘅(小朋友嘅安全),幾乎每次食我都會提工人點切同點解要切,點會係一件小事,值得大家係度笑我唔識教仔食嘢?

真係有道理?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

提子, 我細時已識meet皮, 切開一半, 攞走D核, 至食。 到我大D, 咁整比婆婆食, 而家整比媽媽食, 有工人都唔使佢做。

首頁

尾頁

跳至