自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

辣汁車仔麵 發表於 18-12-11 00:09
既然你講到唔切提子俾小朋友食就會令小朋友有生命危險咁嚴重,咁你作為一個媽媽點解你要假手於人,將關乎 ...

嘩嘩嘩FTM到好似你咁樣都真係幾得人驚,自己可以作出咁嘢出黎,去judge我做FTM唔到家?

你自己無工人,應該唔知道FTM都可以有權利出去交低個小朋友比個工人照顧一陣,一定要每次都趕返黎沖涼、切提子就係做人好媽媽?

你唔好講自己個世界縮到咁細,大家都係做FTM,但係大家可以好唔同,如果妳自己無姐姐可以睇住個小朋友,唔代表其他人唔係24小時陪小朋友就否定人地做FTM唔稱職

仲有呀,工人自己自把自為幫小朋友剪頭髮,呢d根本控制唔到佢,難道又要怪我無24小時監控佢,令佢有機可乘

水晶宮

辣汁車仔麵 發表於 18-12-11 00:20
我地IQ冇得同工人相提並論,而且文化差異,佢哋係菲湊小朋友,六七歲就可以獨留家中,三歲就俾小朋友成粒 ...

所以一路教佢lor

以前做得ok,反而越做得耐越忘記,都要怪我唔係自己親手做

男爵府

畀面勳章

cyhin 發表於 18-12-10 23:15
甘你又有無睇到700,所以我好奇!

樓主唔經agent 搵工人, $700 係做contract同visa嘅錢, 宜家喺agent 搵工人收費通常萬幾蚊,所以樓主會話"用$700請到個工人" , 唔係月薪$700.

水晶宮

辣汁車仔麵 發表於 18-12-10 14:13
睇晒又真係好小事,相比起我請個d極品真係小巫見大巫,而家工人十個有八個衰到貼地,請到正常已經當中奬, ...

原來你都請過工人

你個超差,唔代表我都要超差先炒

頭一張contract我呢個姐姐係無乜大問題嘅,係最近d工作態度先出大問題

水晶宮

辣汁車仔麵 發表於 18-12-10 19:02
樓主個工人係咪好就不予置評啦,不過聽落都係芝麻綠豆事炒埋一碟,呢d都係現時工人既小毛病,佢工人已經算 ...

我的確唔係省油嘅燈,點解正正常常一個人,要俾人蝦都唔出聲忍呀?

伯爵府

chillimom 發表於 18-12-10 12:01
諗住開得po, 一定大鑊嘢。正常,頭嗰幾點會係最勁嘅points。仲又預告,又舖排。

原來咁小兒科嘅事。

暫時覺得楼主係要求幾高既亞太。工人未叫好衰。开始懶散D,未睇晒。

男爵府

畀面勳章

辣汁車仔麵 發表於 18-12-11 00:20
我地IQ冇得同工人相提並論,而且文化差異,佢哋係菲湊小朋友,六七歲就可以獨留家中,三歲就俾小朋友成粒 ...

文化差異可以用喺overseas冇經驗嘅姐姐,
佢地冇嘅常識,可以教,可以比時間學,但唔係永遠嘅擋箭牌。
唔好講到危唔危險啦,假如我食蘋果鍾意批皮,連皮食我唔會死嘅,純粹個人喜好,但係工人話菲律賓個個都成個就咁咬,我就應該以後自己批?
btw , 我仍然唔覺得切水果要講到IQ咁嚴重

禁止訪問

侯爵府

cyhin 發表於 18-12-10 23:00
700元一個月人工!
樓主從來冇講過$700 元一個月人工,係講緊請工人嘅手續費,有用過、用開姐姐嘅一定知樓主講緊乜!

水晶宮

Ol0314 發表於 18-12-10 23:16
有獨立房及廁 有乜食乜
唔洗湊仔 只做家務一家三口
咁都唔好做 ?

我從沒講過做野唔好做,係指第二啲

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-11 00:31
原來你都請過工人

你個超差,唔代表我都要超差先炒

態度差,真係難頂。我可以接受佢做錯野,人總會有做錯事,但態度差就不能接受,住埋一間屋日對夜對,大家都唔好受。
我工人做左九年,錯經常都有,間中臨放假就乜都唔記得,但好好態度,人又開朗,所以相處得好好。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nanakobe0066 發表於 18-12-10 15:30
叫工人姐姐落樓攞嘢依個事件, 其實好難期望別人每分每秒在check手機, 倒不如直接D, 直接打電話落指示, 可 ...

非常同意

禁止訪問

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 15:47

JM你挑通眼眉 其實我地無變,係佢自己心態變咗, ...

個工人比同鄉洗左腦
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:04
係呀,終於有JM明白,唔係一味話姐姐好

呢幾年黎姐姐跟我地食,我地食鮑魚和牛,一樣會比佢

工人係咁,得寸進尺,我已經被訓練到 — 只會做到, 我地同佢只係有錢銀的瓜葛, 每個月出齊糧已經係very good .

局外人係唔會明白的。
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:10
yes
其實問題係自把自為

唔係話要分階級觀念, 而係打份工應該要識得分莊閒。 我覺得應該係咁㗎

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 18:09
佢年紀雖然大

但係我第一張約,只係佢係香港第2份約

我上個月都怒炒左個新姐姐,係家僱版呻(只呻左3分1),俾人插我惡、要求高(4日都未做到凖時morning call同煮好一個一人份簡單早餐,叫佢吾好阻住亞仔刷牙係要去搞)、暗示我吾識教仔、話我仔無禮貌……

我明你句「有時候真係某個位會爆」,我嗰日朝早先同agent投訴,話俾一次機會大家,點知嗰日姐姐嘅工作表現,令我5點未到,已經再打電話叫agent接佢

個個家庭不一樣,我要求:1)照顧好我仔(6歳,有自理能),2)乾淨衛生。但我個新姐姐無樣合格,做未夠一星期,C6、我、亞仔已經俾佢激死,我吾覺佢未來會有改善,我吾肯認,吾想浪費時間,所以係BK眼中嘅衰僱主

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-12-10 16:42
切過好多好多次,以前從來無問題

搬新屋後突然切錯

切左三年都係咁切法, 我覺得其實就算係發緊夢都唔會切錯囉。根本就係無心做, 又真係好勞氣嘅。雖然你d 罪狀唔係d 乜嘢大件事, 但係日積月累就會令人感到煩厭, 唔跟老闆指示做嘢係大忌, 就算叻都無用,因為工人已經無左服從性,唔掂架

首頁

尾頁

跳至